Με την εισαγωγή προς κύρωση της σύμβασης για τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», που θα επιτρέψει την είσοδό του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανοίγουν οι εργασίες της Βουλής για το νέο έτος. Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και ακολούθως θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Το νομοθετικό έργο στις αρχές του 2024 είναι αρκετά πυκνό καθώς η κυβέρνηση θέλει να περάσει άμεσα μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και σίγουρα αρκετά νωρίτερα από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Μετά την κύρωση της τροποποιημένης από τις 7 Δεκεμβρίου 2023 «Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.»», όπως είναι ο τίτλος της, σειρά προς συζήτηση θα πάρει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και λίγες μέρες αργότερα οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών που θα δίνουν το δικαίωμα στους πολίτες να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφο στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Μάλιστα κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια πριν τον τέλος Ιανουαρίου, ενώ εκείνες τις ημέρες αναμένουμε επίσης την κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αθλητική βία αλλά και τους νέους Ποινικούς Κώδικες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ανοίγει επίσημα μεθαύριο τον δημόσιο διάλογο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παραχωρώντας συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, ωστόσο το πότε θα κατατεθεί το σχετικό νομοθέτημα στο Κοινοβούλιο παραμένει άγνωστο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πάντως επανακαταθέσει εντός της ημέρας, την πρόταση νόμου του 2022 που πέραν του γάμου, της τεκνοθεσίας και υιοθεσίας αναγνωρίζει και το δικαίωμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.