Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί, αυτή τη στιγμή, το μείζον θέμα συζήτησης σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αν και προσωπικά, και συνομιλώντας με πολλούς, διαπιστώνω ότι δεν πολυενδιαφέρει την κοινή γνώμη. Πάντως, η κυβέρνηση, όπως έμαθα, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει βήμα πίσω, καθώς θέλει να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο. Και αυτό που άκουσα, χωρίς να μπορώ να το επιβεβαιώσω, είναι ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πολύ πριν από τις ευρωεκλογές. Πολλά περισσότερα θα μάθουμε από τον πρωθυπουργό αύριο, Τετάρτη, βράδυ, καθώς αποφάσισε να παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά. Αυτό που ξέρουμε με βάση τις διαρροές είναι ότι δεν θα μπορούν να καταφύγουν τα ομόφυλα ζευγάρια στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης μέσω παρένθετης μητέρας, αλλά θα μπορούν να γίνουν υιοθεσίες.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικαλούνται την ευρωπαϊκή πρακτική και επ’ αυτού θέλησα να μάθω περισσότερα. Συνομιλώντας με κεντρικό υπουργό που συνομιλεί με τον πρωθυπουργό, και όχι τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος εξακολουθεί να αντιδρά και δεν κάνει πίσω, έμαθα ότι 34 χώρες έως σήμερα, εκ των οποίων 23 στην Ευρώπη και εξ αυτών τα 16 κράτη-μέλη της Ε.Ε., έχουν κατοχυρώσει νομικά το γάμο μεταξύ ομοφύλων. Στο πεδίο της γονικής μέριμνας, η πλήρης από κοινού υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια είναι νόμιμη σε 19 ευρωπαϊκές χώρες: Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Εσθονία (από το 2024), Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Φιλοτεχνεί προφίλ μεταρρυθμιστή

Η προώθηση και ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελεί κομβικό σημείο για τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως έμαθα, τον ενδιαφέρει να φιλοτεχνήσει περισσότερο το προφίλ του μεταρρυθμιστή πολιτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και όπως λένε όσοι γνωρίζουν από τα παρασκήνια, αυτό συνδέεται και με όποιες φιλοδοξίες υπάρχουν μελλοντικά για ενδεχόμενο ρόλο σε πανευρωπαϊκό πεδίο.

Παράταση στο «ξήλωμα» της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Μια μικρή παράταση, μου λένε, θα πάρουν οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία μετά την αποπομπή του υπουργού και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να «ξηλωθεί» η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, τελικά πάμε για το τέλος του μηνός. Ειδικότερα, αφού επιστρέψει ο πρωθυπουργός από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός, όπου θα μεταβεί στις 17 του μηνός και θα επιστρέψει, κατά πάσα πιθανότητα, δύο ημέρες αργότερα, θα συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας), που θα εξετάσει συνολικά τις μετακινήσεις προσώπων τόσο στην ΕΛ.ΑΣ. όσο και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Εάν επιβεβαιωθεί ο συγκεκριμένος προγραμματισμός και δεν έχουμε τίποτα αιφνιδιασμούς της τελευταίας στιγμής, το Μαξίμου θα επιχειρήσει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το μήνυμα της ανανέωσης στα κλιμάκια των ένστολων, είτε αυτοί βρίσκονται στην Κατεχάκη, όπου εδρεύει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είτε στη Μεσογείων, που βρίσκεται το Πεντάγωνο.

Στα βράχια του Ολυμπιακού

Το τραγούδι λέει στα βράχια της Πειραϊκής, αλλά φαίνεται πως η κυβέρνηση από τα βράχια της Ιεραρχίας, που αντιδρά στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, έχει “πέσει” και στα βράχια του Ολυμπιακού. Μετά τα όσα έγιναν το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο «Γ. Καραϊσκάκης» και την ήττα από την ΑΕΚ με 2-1, στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι συμβαίνει και πόσο θα κρατήσει η οξύτατη αντίδραση του Ολυμπιακού και, κυρίως, εάν τα όσα ειπώθηκαν από τον Αλέξη Κούγια και μεταδόθηκαν μέσω της ανακοίνωσης της ΠΑΕ ισοδυναμούν με πόλεμο μεταξύ των δυο πλευρών: κυβέρνησης και Ολυμπιακού. Υπάρχουν, όπως έμαθα, εισηγήσεις να γίνουν παρεμβάσεις, για να πέσουν οι τόνοι και να μην γενικευθεί η σύρραξη, καθώς αυτό θα ζημιώσει την κυβέρνηση. «Δε συμφέρει κανέναν η σύγκρουση» μου είπε κεντρικός υπουργός.

Ποιοι ενημερώθηκαν πρώτοι για τον ανασχηματισμό

Έμαθα εσχάτως ότι τον μίνι ανασχηματισμό γνώριζαν μία ημέρα πριν ανακοινωθεί μόνο δύο πρόσωπα: αυτά ήταν οι ενδιαφερόμενοι υπουργοί, δηλαδή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα, ο νέος υπουργός Υγείας είχε κληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και ανακοινώθηκε η απόφαση του πρωθυπουργού. Αξιόπιστος συνομιλητής μου μετέφερε ότι βγαίνοντας από την πρωθυπουργική έδρα είχε ένα μεγάλο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Το αιφνιδιαστικό της υπόθεσης φάνηκε από το γεγονός ότι ο απερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν γνώριζε τίποτα και την ημέρα που ανακοινώθηκε η αποπομπή του από το υπουργικό σχήμα είχε κανονικά κλεισμένα ραντεβού στο πρόγραμμά του. Διάβαζα, μάλιστα, μήνυμά του με αφορμή την εορταστική του εορτή που έγραφε: «Πρέπει να δίνεις χωρίς να θυμάσαι και πάντοτε να παίρνεις χωρίς να ξεχνάς» και συνέχιζε: «Η σχέση μας, ανθρώπινη και πολιτική, είναι ισχυρή και έτσι θα παραμείνει». Μια πικρία το λες ότι την εκπέμπει…

Κινήσεις προς τους δικηγόρους για κλείσιμο μετώπου

Κινήσεις προς τους δικηγόρους, για να σταματήσει η αποχή των τελευταίων εβδομάδων, ετοιμάζει η κυβέρνηση, που, μετά και τις αντιδράσεις και βουλευτών της ΝΔ, μαθαίνω ότι αποφάσισε να διατηρήσει όλα τα Εφετεία της χώρας ως έχουν αλλά και τα Πρωτοδικεία, ενώ θα γίνει ενοποίηση των Πρωτοδικείων και των Ειρηνοδικείων. Τι κερδίζουν οι δικηγόροι: Όπως μου είπε ανώτερη κυβερνητική πηγή οι δικηγόροι θα πάρουν ύλη από τα δικαστήρια, δηλαδή στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί, θα πάρουν αρμοδιότητες, όπως αποδοχής ή αποποίησης κληρονομιάς ή έκδοσης κληρονομητηρίου, τις συναινετικές εγγραφές και εξαλείψεις προσημειώσεων υποθηκών, τη σύσταση Σωματείων και Ενώσεων, εκτός των πολιτιστικών, τις ένορκες βεβαιώσεις, κλπ.

Το μέτωπο των ΑΕΙ

Αυτό που υπάρχει ως φόβος, όμως, στην κυβέρνηση, όσο και να μην το λένε, είναι τι θα γίνει στα ΑΕΙ μετά την απόφαση να προχωρήσει η δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Για την προσεχή Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το πώς θα αντιδράσουν. Υπάρχει, δε, ανησυχία για το εάν θα υπάρξει επέκταση των κινητοποιήσεων.

Μετέωρο βήμα Κασσελάκη

Και να πάμε λίγο στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου ακόμα μαλλιοτραβιούνται για τις Σπέτσες και το κάλεσμα του Στέφανου Κασσελάκη. Χθες έγινε μια κοινή παρέμβαση-πρόταση των Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιάννη Ραγκούση, για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές. Οι τρεις απέστειλαν την πρότασή τους στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων των Γραμματέων, η οποία έχει ήδη κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που δεν τολμάει, όπως μου λένε, να κάνει το βήμα. «Μετέωρο βήμα» θυμίζει, μου λένε και συμπληρώνουν πως εμμένει ακόμα, αλλά μάλλον όχι για πολύ, το να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και όπως έμαθα δεν είναι λίγοι στην Κ.Ο. αυτοί που θεωρούν ότι η απόφαση για την ένταξη πλέον του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην πολιτική ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί θεμελιώδη επιλογή.

«Όχι» από το ΠΑΣΟΚ

Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ ούτε να ακούσουν θέλουν για πιθανή ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και ειδικά σε μια περίοδο ενόψει και των ευρωεκλογών, που διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση, ενώ στο Φανάρι, τα Θεοφάνεια, Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης είχαν μια τυπική επαφή. Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά και λέει “όχι” και ετοιμάζεται για τη μάχη των ευρωεκλογών. Όπως έμαθα, ήδη συγκροτείται Επιτροπή, που θα φέρει την ευθύνη της σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου. Επίσης, ετοιμάζεται η Χαριλάου Τρικούπη να τρέξει καμπάνια για τη Στεγαστική Κρίση και τις προτάσεις του κόμματος για την κοινωνική κατοικία.

Η βόλτα του Σκρέκα με τον Καφούνη

Η βόλτα του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, και του επιχειρηματία και προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, Σταύρου Καφούνη, στο κέντρο της Αθήνας είχε διττό στόχο. Αφενός αποτελεί μία μορφή εθιμοτυπικής επίσκεψης, σηματοδοτώντας την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες, ωστόσο, σε πολλά καταστήματα είχαν ήδη ξεκινήσει με τη μορφή προεκπτώσεων και ολιγοήμερων προσφορών. Αφετέρου είχε στόχο να σηματοδοτήσει την ανάληψη της σκυτάλης από μία καλή εμπορική περίοδο, αυτή των Χριστουγέννων, που σε πολλούς επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, με τους οποίους μιλάω, θύμισε εποχές 2005 και 2006, προ δηλαδή της δεκαετούς κρίσης που σημάδεψε τη χώρα. Οι προσδοκίες των εμπόρων είναι ότι θα καταφέρουν να συνεχίσουν τη θετική πορεία, που προηγήθηκε τον Δεκέμβριο. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αποτελούν δύο παραδοσιακά υποτονικούς μήνες. Θα είναι, λοιπόν, ικανές οι εκπτώσεις να κρατήσουν την αγορά ζωντανή στην έναρξη του νέου έτους;

Στο κατώφλι του deal για το δάνειο των 2,7 δισ.

Δάνειο, που θα υπερβεί τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, θα υπογράψουν το επόμενο διάστημα η Eurobank και η Πειραιώς με τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, το οποίο θα αποτελέσει μέρος του ποσού που καλείται να καταβάλει η δεύτερη για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Σας θυμίζω εδώ ότι για τα επόμενα 25 χρόνια η παραχώρηση του μεγαλύτερου αστικού αυτοκινητοδρόμου της χώρας, της Αττικής Οδού, συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων, πέρασε στη ΓΕΚ Τέρνα, η οποία επικράτησε στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Σεπτέμβριο, προσφέροντας το υψηλότερο τίμημα, ύψους 3,27 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο του ποσού πέραν του δανείου, που θα δώσουν οι τράπεζες, θα καλυφθεί από κεφάλαια που θα κληθεί να καταβάλει η ΓΕΚ Τέρνα. Η υπογραφή του δανείου αποτελεί θέμα χρόνου, χωρίς να αποκλείεται να εισέλθουν σε αυτό και άλλοι παίκτες στη συνέχεια, από τις συστημικές τράπεζες, όπως η Alpha Bank.

Καταιγίδα από την Κίνα για την ελληνική βιομηχανία χρωμάτων

Φόβοι για νέες αυξήσεις τιμών στα οικοδομικά χρώματα επικρατούν αυτή την περίοδο στην αγορά. Οι μεγάλες επιχειρήσεις της αγοράς, όπως η Vivechrom και η Vitex, αλλά και οι υπόλοιποι του κλάδου, φαίνεται ότι ετοιμάζουν νέες αυξήσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (dumping) προς τους μεγαλύτερους προμηθευτές πρώτων υλών για τη βιομηχανία χρωμάτων, οι οποίες έχουν έδρα την Κίνα. Ήδη οι πρώτες αυξήσεις σε διοξείδιο του τιτανίου, που αποτελεί την πρώτη ύλη για ποσότητες που έχουν αγοράσει αρκετές από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αγγίζουν το 10% και μεταφράζονται σε επιβάρυνση κόστους παραγωγής τελικού προϊόντος κατά περίπου 3%. Φόβοι, όμως, υπάρχουν και για επιβολή δασμών προς τις κινεζικές επιχειρήσεις σε ποσοστό, που μπορεί να υπερβεί το 25%. Εάν συμβεί αυτό, τότε το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και οι αυξήσεις, που κατ’ επέκταση θα περάσουν και στην οικοδομή, θα κινούνται και αυτές σε διψήφιο ποσοστό. Φαίνεται, όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς, ότι τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ιδιαίτερα θετικά για έναν από τους σημαντικότερους κλάδους, που σχετίζονται με την οικοδομή και το ακίνητο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ψάχνουν την άκρη στο νήμα για την υπόθεση της νοθευμένης φέτας

Την άκρη του νήματος προσπαθούν να βρουν οι αρμόδιες αρχές ελέγχου του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε πραγματοποιήσει ελέγχους σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις παραγωγής φέτας, προκειμένου να εντοπίσει φαινόμενα νοθείας με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος. Το θέμα για το οποίο σας έγραψα μόλις πριν από λίγες ημέρες, με χρήση αγελαδινού γάλακτος σε φέτα που πουλούσαν δύο ελληνικές βιομηχανίες στο εξωτερικό, φαίνεται ότι απασχολεί αρκετούς στην αγορά, καθότι κινητοποιήθηκαν τόσο στελέχη του ΕΛΓΟ όσο και στελέχη άλλων φορέων, που σχετίζονται με το γάλα, όπως είναι ο ΣΕΒΓΑΠ, που αποτελεί το επίσημο όργανο εκπροσώπησης των θέσεων της ελληνικής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων. Φαίνεται, πάντως, ότι τόσο ο ένας φορέας όσο και ο άλλος πριν από τις αναφορές του Tύπου δεν γνώριζαν τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα.