Στοιχεία για περίπου 200 πρόσωπα που δραστηριοποιούνται «σε όλες τις ομάδες και όλη τη χώρα», θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» και φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις οπαδικής βίας και όχι μόνο προσκόμισαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

«Οι υποθέσεις αφορούν όλα τα χρώματα και όλη την Επικράτεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, ο οποίος επιφυλάχθηκε να επανέλθει στον Άρειο Πάγο με νέα στοιχεία.

Ο φάκελος, που παραδόθηκε στην ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, περιλαμβάνει πολλά περιστατικά οπαδικής βίας τον τελευταίο χρόνο αλλά και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, που φαίνεται να έχουν ως κοινό παρονομαστή συγκεκριμένα πρόσωπα. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι καταγράφονται πρόσωπα που δρουν σε πολλές υποθέσεις σε βάθος χρόνου, «που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».

Η επιλογή των προσώπων που καταγράφονται στον μακρύ κατάλογο έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, από στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αστυνομικές αρχές σχετικά με υποθέσεις οπαδικής βίας.

Στον Άρειο Πάγο Οικονόμου και Βρούστης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και σε εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία.

Επιπλέον, στον επίμαχο φάκελο που πλέον έχει στα χέρια της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμπεριλαμβάνονται καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων, που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

Οι δυο υπουργοί εκπροσώπησαν την κυβέρνηση ενώπιον της δικαιοσύνης, ζητώντας την αναβάθμιση της έρευνας. Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για μια επίσκεψη «υψηλού συμβολισμού».

«Ο συμβολισμός είναι μεγάλος, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στους αθλητικους χώρους και την ασφάλεια των αξιών του αθλητισμού.

Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά, που δείχνουν ότι η οπαδική βία ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού και συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι προσκόμισαν σοβαρά στοιχεία, ζητώντας την «αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας. Σκοπός, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «να φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο. Νομίζω πως τα στοιχεία που δώσαμε στην κα Εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε, διότι οι διαδικασίες και οι έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση, που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν, αλλά και όσους, ενδεχομένως, τους ανέχονται ή τους υποκινούν».