Το γόρδιο δεσμό της οπαδικής βίας επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση λαμβάνοντας μέτρα που θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις: α) την αναβάθμιση της ποινικής έρευνας για όσα εγκληματικά συμβαίνουν στο πλαίσιο αθλητικών διοργανώσεων β) τη διεξαγωγή παιχνιδιών χωρίς φιλάθλους για δύο μήνες και παράλληλη συμμόρφωση συνθηκών ασφαλείας με κάμερες και ονομαστικά εισιτήρια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeast, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο και η δέσμη αυτή μέτρων είναι μόνο η αρχή, χτυπώντας το «καμπανάκι» στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, προκειμένου να συμμορφωθούν.

Στόχος η ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μια μάστιγα διαχρονική, που απαιτεί συνδυαστική και αποφασιστική αντιμετώπιση. «Κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι αυτά είναι και τελειώσαμε. Αυτά είναι μόνο η αρχή» έλεγε στο Newsbeast κυβερνητικός αξιωματούχος, εστιάζοντας στην ενοποίηση της δικαστικής έρευνας, προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές διασυνδέσεις εγκληματικών ενεργειών στο χώρο του αθλητισμού, ακολουθώντας το «μοντέλο» της αποκάλυψης της δράσης της Χρυσής Αυγής, όπου εντοπίστηκαν οι πυρήνες και η μήτρα του προβλήματος. «Σφάλλουν όσοι νομίζουν ότι θα έχουν «στρατούς» και θα μεταθέτουν τις ευθύνες στο κράτος» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και δίνοντας το στίγμα όσων αναμένεται να ακολουθήσουν σε ποινικό επίπεδο το προσεχές διάστημα.

Έτσι, δυο υπουργοί, πολλά στοιχεία με δικογραφίες από παλαιότερες υποθέσεις οπαδικής βίας και η πολιτική βούληση, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας και του αίματος, απαρτίζουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για το επόμενο δίμηνο.

Όσο οι αγώνες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών η κυβέρνηση θα «τροφοδοτεί» τη δικαιοσύνη με στοιχεία, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν ο χουλιγκανισμός συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

Βόλος - Ολυμπιακός

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, εξήγησε τι ακριβώς θα ζητηθεί σήμερα από τις εισαγγελικές αρχές εκ μέρους της κυβέρνησης: «Θα ζητήσουμε από την εισαγγελέα να εξεταστεί η διασύνδεση του χουλιγκανισμού και με άλλες παράνομες δραστηριότητες και επανέλεγχο σειράς περιστατικών».

Στην κυβέρνηση έχουν ήδη συγκεντρώσει στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι οπαδική βία και παραβατικές συμπεριφορές άλλου τύπου πηγαίνουν επί χρόνια χέρι – χέρι.

Ο Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε πολύ γλαφυρά τι θα ζητηθεί από τις εισαγγελικές αρχές: «Θα ζητήσουμε», είπε «να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών, που καλύπτουν ευρύτερα θέματα: εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες – και με ένα βαθύ ιστορικό, που δε θα καλύπτει ούτε τους 2, 3 ή 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω, σε δολοφονίες και σε πρόσωπα που η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί εκεί, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να επισημαίνεται στους αθλητικούς χώρους και στο οικοσύστημα το οπαδικό».

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Καραϊσκάκη

Εκτός από τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024, το μέτρο επεκτείνεται και στη Super League 2, μόνο για όσους αγώνες συμμετέχουν οι ομάδες Β’ των ομάδων της Super League 1.

Το μέτρο αυτό θα ισχύει και στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και στους φιλικούς αγώνες, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024.

Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί και το ματς του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League την ερχόμενη Πέμπτη (14/12, 22:00) στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Επίσης, θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και ματς άλλων αθλημάτων, που είναι υψηλής επικινδυνότητας. Για αυτό το λόγο θα γίνει χωρίς φιλάθλους και το ματς στο βόλεϊ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό το ερχόμενο Σάββατο στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη, όπου έγιναν τα επεισόδια με τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.