Στο πλαίσιο της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου, που προβλέπει την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών μεταξύ Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλων εγκεκριμένων ιδρυμάτων, μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας πως ακόμα και η Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας επισήμανε για το θέμα της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων: «Η Κίνα διοικείται από κομμουνιστικό κόμμα, έχει ιδωτικά πανεπιστήμια. Λέγαμε σαν ανέκδοτο στις παρέες πως μόνο η Ελλάδα και η Βόρειος Κορέα δεν έχουν μη κρατικά πανεπιστήμια. Λοιπόν, ενημερώνω το σώμα πως η Βόρειος Κορέα έχει μη κρατικό, ιδιωτικό πανεπιστήμιο, στην Πιονγκγιάνγκ. Αλλά εμείς ακόμη… έχουμε ιδεολογικές αντιθέσεις. Η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας δεν έχει. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας σε αυτό… Πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα κάνουμε αυτό το βήμα».

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων

«Η “καλύτερη καλή πρακτική” που μπορούμε να υιοθετήσουμε από την Κύπρο είναι να μην χρειάζεται να σκηνοθετούμε περιττές διαφωνίες όταν πρόκειται για την πολιτική μας για την παιδεία».Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Posted by Kyriakos Pierrakakis on Friday, December 8, 2023

Στη συνέχεια, για τη διακρατική συμφωνία με την Κύπρο, ο υπουργός ανέφερε: «Η “καλύτερη καλή πρακτική”, που μπορούμε να υιοθετήσουμε από την Κύπρο, είναι να μην χρειάζεται να σκηνοθετούμε περιττές διαφωνίες, όταν πρόκειται για την πολιτική μας για την παιδεία. Τα πράγματα έχουν ωριμάσει και πρέπει να πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο στην Παιδεία», καλώντας όλα τα κόμματα να επιδείξουν ανοιχτό πνεύμα, επικαλούμενος το παράδειγμα της Μεγαλονήσου, «όπου το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, δυο εκ διαμέτρου αντίθετα κόμματα, συμφώνησαν για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το κρατώ ως καλύτερη πρακτική, ας διδαχτούμε από αυτό» σημείωσε.