Το ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα που έχει προσδώσει στη ΝΔ επί των ημερών του, δηλαδή τον συγκερασμό της κεντροδεξιάς με στοιχεία από «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ αποτύπωσε χθες ο πρωθυπουργός με τη διπλή παρουσία του στις εκδηλώσεις για τη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου και προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Και μπορεί να μην απεύθυνε ομιλία- χαιρετισμό σε καμία από τις δύο εκδηλώσεις, ωστόσο το γεγονός ότι έδωσε το παρόν ήταν σαν να «φλέρταρε» και με τα δύο πολιτικά ακροατήρια. Οπαδός του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού – όπως έχει πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, από το 2019 μέχρι σήμερα μετρά συνεχείς εκλογικές επιτυχίες οι οποίες αποδεικνύουν ότι η «επιχείρηση» άνοιγμα στο κέντρο αλλά και η πολιτική της αυστηρής Δεξιάς ατζέντας πχ στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια αποδίδουν.

Λίγα λεπτά πριν από τις 7 χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός έφτασε στο Μέγαρο Μουσικής συνοδευόμενος από τους στενούς του συνεργάτες και κατευθύνθηκε προς την αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής. Εκεί χαιρετήθηκε με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, με τον πρώτο να αποτελεί και τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου. Ο Κώστας Καραμανλής ξεκίνησε με αναφορά σε βιογραφικά στοιχεία της, χαρακτηρίζοντάς τη «σοβαρή, μετρημένη, ευγενή και ταυτόχρονα μαχητική, επίμονη, με βαθιά πίστη στις ιδέες της». Μίλησε για μια γνήσια ευρωπαΐστρια, κάνοντας ειδική μνεία στις μεταρρυθμίσεις που επιχείρησε να προωθήσει – όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια- οι οποίες – όπως είπε- επανέρχονται και σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα Παζαΐτη

Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χειροκροτεί τον πρώην πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Στη συνέχεια διακριτικά αποχώρησε και σε λίγα λεπτά έφτανε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Πειραιώς στην εκδήλωση για τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όπου και δέχτηκε θερμότατο χειροκρότημα κατά την άφιξή του στο χώρο με τον Κώστα Σημίτη να λέει: «Ο πρωθυπουργός είναι εδώ με μας». Μάλιστα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πως τα καταφέρνει να παρίσταται και στις δύο εκδηλώσεις με τον πρωθυπουργό να απαντά σε χαλαρό τόνο: «Εμείς οι παλιοί βουλευτές της Β΄ Αθήνας, αυτά τα έχουμε για πρωινό…».

«Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο»

Ο πρώην πρωθυπουργός επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ έκανε μια προτροπή λέγοντας: «με προσπάθεια λύνονται προβλήματα. Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε» με το μυαλό πολλών ακροατών να πηγαίνει στο σήμερα και στις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη να «σπάσει αυγά» και να αντιταχθεί με το κατεστημένο χρόνων και τις χρόνιες παθογένειες όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Και στις δύο εκδηλώσεις συμμετείχαν υπουργικά και κομματικά στελέχη, στην πρώτη το παρών έδωσαν οι Νίκος Δένδιας, Σταύρος Παπασταύρου, Γιάννης Οικονόμου, Νίκη Κεραμέως, Κωστής Χατζηδάκης, Δημήτρης Καιρίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρέθηκε και στον Ελληνικό Κόσμο όπως και οι Γιώργος Φλωρίδης, Χρήστος Στυλιανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λίνα Μενδώνη κ.ά.