Σήμερα θα ξεκινήσω από μια αμήχανη στιγμή όταν κατά την ανοιχτή συζήτηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμμετοχή των γυναικών στις επιχειρήσεις. Τόνισε ότι είναι τεράστιο ζήτημα, καθώς – όπως είπε- υπάρχει αναξιοποίητο δυναμικό, το οποίο δεν έχουμε βρει το σωστό τρόπο να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε και αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί, προκειμένου να βρούμε τρόπους, καθώς σχετίζεται με την ισορροπία οικογένειας και εργασιακού βίου. «Για πρώτη φορά αποκτήσαμε σχετικό υπουργείο, τρέχουμε μια σειρά από δράσεις, αλλά να αναφέρω ένα παράδειγμα: είχαμε διαφημίσει πολύ τη δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις βρεφονηπιακούς σταθμούς». Και διερωτήθηκε: Πόσες το έχουν κάνει μέχρι στιγμής; Με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο να απαντά ελάχιστες, και τον πρωθυπουργός με απόλυτο τρόπο : «Μηδέν. Μηδέν. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα πολύ απλά δεν την έχετε αξιοποιήσει!». Και συνέχισε λέγοντας: «Για να μην μιλήσω για την ποσόστωση στο διοικητικό σας συμβούλιο εκπροσώπησης– εδώ χρειάζεται μια αλλαγή mindsets, κάτι πολύ μεγαλύτερο!» προκαλώντας το αμήχανο γέλιο του προέδρου του ΣΕΒ.

Για το 13+3

Στο Μέγαρο Μαξίμου, τώρα, εκεί όπου μου λένε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ως κεντρικό πολιτικό στόχο την επικράτηση στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στις έξι περιφέρειες της χώρας που έχουν οδηγηθεί σε επαναληπτικές κάλπες. Στο επιτελείο του Μητσοτάκη επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της 8ης Οκτωβρίου και μου έλεγαν ότι επιβεβαιώθηκε η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ. Όμως δε φθάνει μόνο αυτό, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει το 13+3. Αυτό σημαίνει επικράτηση και στις υπόλοιπες περιφέρειες και βέβαια να κερδίσει και στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με Κώστα Μπακογιάννη και Κωνσταντίνο Ζέρβα αντίστοιχα, καθώς στον Πειραιά επικράτησε ήδη ο Γιάννης Μώραλης.

Καλέσματα για συστράτευση

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς, όπου και τα γραφεία της ΝΔ, έχουν καταρτίσει το πρόγραμμα των τελευταίων εικοσιτετραώρων που περιλαμβάνει νέες περιοδείες, αλλά και κάλεσμα συστράτευσης προς κάθε πλευρά του κόμματος, δηλαδή στελέχη, μέλη και ψηφοφόρους, κυρίως τους απογοητευμένους που είτε δεν στήριξαν στον πρώτο γύρο, είτε απείχαν.

Περιοδείες Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός θα κάνει και κάποιες ακόμα περιοδείες στήριξης των υποψηφίων της ΝΔ με επισκέψεις, σε Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Πελοπόννησο, ενώ ήδη προχθές πήγε στο Βόρειο Αιγαίο. Περιοδείες όμως θα κάνουν και υπουργοί για να στηρίξουν υποψηφίους της ΝΔ στη μάχη του δευτέρου γύρου. Ο στόχος είναι η εξουδετέρωση των ανταρτών. Και αυτό διότι το πρόβλημα η ΝΔ δεν το έχει από τους αντιπάλους ιδεολογικά και την αντιπολίτευση, αλλά από στελέχη της που πήγαν κόντρα στους επίσημους υποψηφίους, αν και το κυβερνών κόμμα δεν έδωσε χρίσματα.

Η άγνοια του Αποστολάκη

Ε, αυτούς τους αντάρτες κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ καλοβλέπουν και μεταξύ αυτών είναι και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, εκ των πιο στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα, μια δήλωσή του άναψε φωτιές και δημιούργησε πρόβλημα στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εμφανίζεται το κόμμα κυριολεκτικά να μην έχει γραμμή για το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Δεν έχω ακριβή εικόνα να σας δώσω αυτή τη στιγμή, αλλά θεωρώ πως έχουμε περιθώρια να στηρίξουμε… Και θα ανακοινωθούν αυτά, θα ανακοινωθούν εγκαίρως» είπε και άνοιξε νέο μέτωπο σε σημείο που πηγές της Κουμουνδούρου τον άδειασαν με επιχειρήματα περί προσωπικών θέσεων. Μόνο που όπως έμαθα έγινε χαμός στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα δίνει κακή εικόνα προς τα έξω.

Το στραβό κλίμα

Ήταν εξάλλου στραβό το κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ, το έφαγε και ο… Αποστολάκης με την δήλωσή του. Όμως το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, διαπίστωσα μιλώντας με πολλούς βουλευτές του κόμματος, σκόρπισε απογοήτευση. Οι κακές επιδόσεις σε δήμους και περιφέρειες δημιουργούν και παρενέργειες σε σημείο που στελέχη που είναι μουτζαχεντίν της σημερινής ηγεσίας να θεωρούν πως πρέπει να πάρει κεφάλια ο Στέφανος Κασσελάκης και μιλάνε για υπονόμευση και λευκή απεργία. Μάλιστα, όπως μου είπαν, ακούγονται και εισηγήσεις για διαγραφές!

Η σκιώδης κυβέρνηση

Ο Κασσελάκης πάντως χθες με την ομιλία του στο σύνδεσμο βιομηχάνων θέλησε να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά της επιχειρηματικότητας, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να πείσει πως έχει ομάδα ικανή να κυβερνήσει όταν έρθει η ώρα. Αυτό θα αργήσει με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς, αλλά ο ίδιος θα ετοιμάσει την σκιώδη του κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες για να δείξει ότι έχει το κόμμα τα φόντα για κάτι διαφορετικό. Μόνο που τα πρόσωπα είναι τα ίδια.

Λευκή απεργία

Και εδώ όμως στο θέμα των τομεαρχών θα έχουμε λευκή απεργία από αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δε θα δεχθούν να οριστούν τομεάρχες, καθώς δεν θέλουν, όπως μου είπαν, να ταυτιστούν με τη νέα ηγεσία και τον Κασσελάκη.

Χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη πλευρά της κεντροαριστεράς, είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και αυτό διότι καταγράφθηκαν ως η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση, βάζοντας τώρα πλώρη για την κατάκτηση του μοναδικού τους στόχου: να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. «Ναι μπορούμε και το βλέπουμε. Γιατί όχι;» μου έλεγε κεντρικό στέλεχος και μου θύμισε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στον απόηχο της ΔΕΘ πριν από λίγες εβδομάδες στο Ζάππειο το είχε περιγράψει.

Το «όχι» του Τσίπρα

Αρνητικός ήταν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας στην τιμητική πρόταση που του έγινε να αναλάβει πρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο πρώην πρωθυπουργός συμμετείχε προχθές στη συνεδρίαση της Ομάδας της Αριστεράς, όπου αποφασίστηκε η μετάθεση της εκλογής νέου προέδρου για τις αρχές της επόμενης χρόνιας με μεταβατικό προεδρείο να αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο. Εκεί το κλίμα ήταν πολύ θετικό για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε δεκτός με θέρμη, αλλά τους πάγωσε με την απόφασή του, καθώς θέλει την επόμενη περίοδο να έχει την ελευθερία να δίνει μηνύματα και μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης, χωρίς τους περιορισμούς που συνεπάγεται η εκπροσώπηση της Ομάδας. Κάποια πηγή μου είπε ότι η απόφαση αυτή είναι τωρινή και αργότερα όλα παίζουν, αν και ο ίδιος θέλει να συμμετέχει ενεργά όπως έμαθα, στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης ως απλό μέλος της ομάδας της Αριστεράς. Αυτό θα του δίνει ευκαιρίες να παρεμβαίνει για ζητήματα που ο ίδιος θεωρεί κρίσιμα, όπως αυτά που αφορούν τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και το μέλλον της Ευρώπης. Και κρατήστε το αυτό: θα έχει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Ευρωεκλογές.

Πού κολλάει ο φορέας για τα «κόκκινα» ακίνητα

Αγκάθι παραμένει έως και αυτή την ώρα το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Κι αυτό γιατί η σύσταση σχετικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων στους πρώην ιδιοκτήτες του, με δικαίωμα μελλοντικής τους επαναγοράς, δίνοντας εμμέσως μία δεύτερη ευκαιρία διάσωσης της πρώτης κατοικίας και ταυτόχρονα έσοδα προς τις δανείστριες τράπεζες και τους servicers διαχείρισης των δανείων που σχετίζονται με ακίνητα από την πληρωμή των ενοικίων που θα εισπράτουν, έχει κολλήσει. Επί του θέματος αναμένονται οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες δεν έχουν έως τώρα εκδοθεί και αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει μπρος ο φορέας και να ξεκινήσει να λειτουργεί. Υπολογίζεται ότι τα «κόκκινα» ακίνητα αυτή τη στιγμή υπερβαίνουν τις 30.000 πανελλαδικά.

Ο Μαρινάκης βλέπει Κωτσόβολο

Μετά τη ΔΕΗ και την Quest, ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο όμιλος Μαρινάκη είχε από την αρχή της διαδικασίας εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του Κωτσόβολου. Και όπως μου έλεγε άνθρωπος πολύ κοντά στις διαδικασίες που σχετίζονται με την πώληση της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρικών, προχωράει στην τελική φάση, έχοντας καταθέσει προσφορά και αυτός. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης που έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια αρκετές επιχειρήσεις, εξαγοράζοντάς τις από τα media έως και τον κλάδο των ταχυμεταφορών, δείχνει να προχωράει με νέα projects. Αποτελεί έκπληξη η συγκεκριμένη κίνηση, λόγω του ότι δεν διατηρεί πρότερη εμπειρία στον τομέα αυτόν, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στο δυναμικό του ομίλου βρίσκεται ο Χρήστος Καλογεράκης, που γνωρίζει καλά τον κλάδο, έχοντας προηγουμένως θητεύσει ως επικεφαλής στα Public. Νεότερα λοιπόν προσεχώς.

Στο σύστημα της ΑΑΔΕ κάθε αλλαγή στις ανώνυμες εταιρείες

Προχωράει ολοταχώς η πολυακουσμένη διαλειτουργικότητα στο Δημόσιο. Και η ΑΑΔΕ ανοίγει δρόμους προς αυτή την κατεύθυνση. Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η αυτόματη ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου με τις μεταβολές των Ανωνύμων Εταιρειών, μέσω διαλειτουργικότητας με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η γραφειοκρατία καθώς δεν απαιτείται πλέον η υποβολή δήλωσης μεταβολής στοιχείων μητρώου, ενώ τα δεδομένα μπαίνουν στο ΓΕΜΗ και αντλούνται αυτόματα από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να ενημερώνεται αυτόματα το φορολογικό μητρώο των ανώνυμων εταιρειών.

Ο ομογενής με τα «φιλέτα»

Ο ομογενής επιχειρηματίας, Θεόδωρος Δουζόγλου, εκ Βενεζουέλας ορμώμενος, ζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχοντας αφήσει πίσω του τη χώρα που μεσουράνησε επιχειρηματικά. Μάλιστα, έχει φροντίσει να αποκτήσει πολλά ακίνητα φιλέτα, μεταξύ αυτών αρκετά γύρω από το χώρο που γίνεται η επένδυση στο Ελληνικό, το ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά αλλά και το πρώην κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου. Για το Πεντελικόν έχει συνάψει παλαιότερα συμφωνία με τη Hilton για την ανακαίνιση και μετατροπή του σε ένα από τα brands που διαχειρίζεται η παγκοσμίου φήμης ξενοδοχειακή αλυσίδα. Και όπως όλα δείχνουν εκτός από το εμβληματικό ξενοδοχείο της Κηφισιάς, σύντομα θα υπάρξουν και άλλα νέα που σχετίζονται με την δραστηριότητα του πολυσχιδούς επενδυτή στη χώρα μας.

Και εγένετο «γάμος» για το Smart Park

Οι κουβέντες υπήρχαν και σας το είχαμε γράψει μέσα από αυτή τη στήλη. Ο λόγος για τη Reds, εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ που είχε στην ιδιοκτησία της το Smart Park, το εμπορικό πάρκου στα Σπάτα και την Trade Estates του Ομίλου Φουρλή, που ετοιμάζει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Χθες οι δύο πλευρές υπέγραψαν και πλέον η Trade Estates θα είναι η νέα ιδιοκτήτρια του εμπορικού πάρκου στα Μεσόγεια της Αττικής, υπό την ομπρέλα της Top Parks που ανήκει στον όμιλο Φουρλή. Εκτείνεται σε επιφάνεια 91.000 τ.μ. Διαθέτει μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 50.592 τ.μ., χώρους πρασίνου περίπου 30.000 τ.μ. καθώς και 1.500 θέσεις στάθμευσης. Οι εμπορικές του επιφάνειες είναι κατά 100% μισθωμένες σε μεγάλες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα.