Λίγα 24ωρα απομένουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Pulse, Γιώργος Αράπογλου μίλησε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ για τα ντέρμπι της πρώτης Κυριακής αλλά και στις μάχες που θα κλείσουν από τον πρώτο γύρο.

«Υπάρχουν πολλά ντέρμπι. Οι τρεις μεγάλοι δήμοι είναι αυτοί που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρουν και φυσικά όλα παίζονται. Ο Πειραιάς ίσως και η Αθήνα να είναι λίγο πιο εύκολα, ίσως εκεί γλιτώσουν τον δεύτερο γύρο. Πιο δύσκολα φαίνεται πως είναι στη Θεσσαλονίκη».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη μάχη για τις περιφέρειες, εκεί που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει στόχο η ΝΔ να κάνει το 13 στα 13, ο κ. Αράπογλου είπε: «Ένα στοιχείο που μπορώ να πω από τις 4 νησιωτικές περιφέρειες είναι πως οι δύο είναι πιο εύκολες και οι δύο θα είναι ντέρμπι».

Για κάποιες περιφέρειες στην ηπειρωτική χώρα είπε πως «κάποιες μπορεί να τελειώσουν και από τον πρώτο γύρο». Μάλιστα τόνισε πως η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει κάποιους «αντάρτες».

«Όπου δεν είναι μπλε ο χάρτης, το πιθανότερο είναι να είναι λευκό, δηλαδή ο νικητής να προέρχεται από τη ΝΔ, αλλά να μην στηρίζεται πλέον από το κόμμα».

Σε ερώτηση αν θα υπάρχει κάποιο πολιτικό μήνυμα από το αποτέλεσμα που θα δώσει η κάλπη, είπε πως πάντα υπάρχει κάποιο μήνυμα, είτε μεγαλύτερο, είτε μικρότερο. «Θα είναι χωρίς έντονο ενδιαφέρον, αλλά κάποια ντέρμπι θα υπάρχουν και θα υπάρχει κάποιο πολιτικό μήνυμα. Οταν υπάρχουν νίκες στις αυτοδιοικητκές κάποιοι τις διεκδικούν, αλλά στις ήττες λένε οι ήταν αυτοδιοικητικές εκλογές», πρόσθεσε.

Τι ισχύει με τους σταυρούς, πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

Ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης μίλησε νωρίτερα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την Κυριακή των εκλογών.

«Έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα από τις εκλογές του 2019» ανέφερε ο ίδιος ενώ συνέχισε λέγοντας πως «οι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές είναι κάτι λιγότερο από 152.000 ενώ τα ψηφοδέλτια τα μειώσαμε από 1,15 σε 0,98 εκατοστά».

Σχετικά με το τρόπο εκλογής των συνδυασμών τόνισε πως έχει γίνει μία μεγάλη αλλαγή από το 2019 καθώς όπως είπε «αν ένας πολίτης ψηφίσει άλλη κοινότητα από αυτή που υπάγεται είναι υπέρ του συνδυασμού αλλά δεν μετράει για τον υποψήφιο και το σταυρό που έχει μπει» ενώ για το ποσοστό που χρειάζεται ένας συνδυασμός για να εκλεγεί είπε πως για το δήμαρχο χρειάζεται 43,1% και ο συνδυασμός χρειάζεται ένα 3% για να μπορέσει να μπει στην κατανομή εδρών».

Όσον αφορά τη σταυροδοσία υπογράμμισε πως «για λιγότερους από 10.000 κατοίκους 3 σταυροί, ενώ για περισσότερους από 10.000 κατοίκους 4 σταυροί».

«Σε αυτές τις εκλογές θα πληρωθούν και οι εφορευτικές επιτροπές με 40 ευρώ για την επόμενη Κυριακή με 30 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ενώ όπως ανέφερε «στόχος είναι τα αποτελέσματα να βγουν πριν τις 22:30».