Η Ελλάδα με την πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία 4 χρόνια βρέθηκε στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη και διεθνώς στον τομέα της πράσινης μετάβασης, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας απόψε στο συνέδριο του Economist.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έκθεση της ΕΥ που επικαλέστηκε, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση διεθνώς στην προσέλκυση επενδύσεων σε ΑΠΕ και στην έβδομη θέση ως προς την συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Όπως είπε ο κ Σκρέκας, κατά την πενταετία 2014-2019 κατασκευάζονταν περίπου 200 μεγαβάτ ετησίως, ενώ το 2022 συνδέθηκαν πάνω από 1700 μεγαβάτ και το 2023-2024 πάνω από 2000 μεγαβάτ.

Παράλληλα οι ΑΠΕ καλύπτουν σήμερα το 50 % της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και στόχος είναι το ποσοστό να αυξηθεί σε 80 % το 2030 με νέες μονάδες, ανάπτυξη των δικτύων και επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας.

Αναφερόμενος στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που επλήγησαν από την απολιγνιτοποίηση επεσήμανε ότι εφαρμόζεται επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4 δισεκ. Ευρώ για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου σε όλους τους τομείς (πρωτογενή, μεταποίηση, υπηρεσίες, καινοτομία) στις περιοχές αυτές.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Γιάννης Παπαδόπουλος παρουσίασε το σχέδιο για μετασχηματισμό της σε πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας με επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αεριοκίνησης, αλλά και την ανάπτυξη υποδομών, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου και ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.