Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και στο γεγονός ότι το κράτος ηττάται διαχρονικά στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του Newsbeast και του Βίκτωρα Μοντζέλλι.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε «πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ειδικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που ανακοινώθηκαν χθες», ο πρωθυπουργός απάντησε: «Καταρχάς γνωρίζετε ότι η είσπραξη των φόρων είναι αντικείμενο μίας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, Η οποία έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και μπορεί να τρέξει ακόμα περισσότερο και να εφαρμόσει την νομοθεσία και την φορολογική πολιτική που καθορίζει κυβέρνηση. Επιμένω πάρα πολύ στην χρήση της τεχνολογίας και στις δυνατότητες που μας δίνουν τα μεγάλα δεδομένα να μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένους και πιο στοχευμένο και πιο αποτελεσματικούς έλεγχος».

Και συνέχισε: «Ταυτόχρονα ο δεκάλογος τον οποίο θα ψηφίσουμε άμεσα και τον οποίο έχουμε συζητήσει αναλυτικά και με την ανεξάρτητη αρχή, νομίζω ότι μας δίνει ένα πλαίσιο να «σφίξουμε τα λουριά» και να μπορέσουμε να παρέμβουμε εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη φοροδιαφυγή και να δείξουμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Ξέρω, και δεν θα κουραστώ να τα λέω, ότι πολλοί προκάτοχοί μου έχουν πει τα ίδια. Και υπάρχει μία γενική καχυποψία».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας: «Σας διαβεβαιώνω για την αποφασιστικότητά μου να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε κάνει ήδη βήματα βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης. Για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποια άλλη χαίρονται και… πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους, όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν».