Ερωτώμενος για την πανεπιστημιακή αστυνομία κατά τη διάρκεια τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται αλλά ενισχύεται η λογική της καλύτερης ένταξής της στη ζωή των πανεπιστημίων».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται πιο συστηματική συνεργασία με τους Πρυτάνεις προκειμένου να είναι ασφαλή τα πανεπιστήμια τους, και διευκρίνισε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν είναι υποκατάστατο της Αστυνομίας η οποία πολλές φορές έχει επέμβει σε καταλήψεις. «Χρειαζόμαστε πιο ενεργή συμμετοχή των πρυτάνεων, να καθαρίσουν σχέδια ασφαλείας για τα πανεπιστήμια τους. Συνολικά η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι πολύ καλύτερη απ΄ ότι πριν 4 χρόνια» είπε.

Αναφερόμενος στην αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία είπε ότι από την στιγμή που αυξάνουμε το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές είναι λογικό να αυξήσουμε το φόρο διαμονή στα πολυτελή ξενοδοχεία κάτι που επιβαρύνει όπως είπε, τους ξένους επισκέπτες μας. Το αποθεματικό θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε την Ελλάδα ασφαλή και δεν δημιουργεί ζητήματα ανταγωνισμού είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στήριξη τους, και νέο φορολογικό πλαίσιο για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από το δεύτερο και παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι». Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε ότι πράγματι είναι περιορισμένη η πρόσβαση τους στο τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια σε ΜΜΕ» και ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα έδωσε έως τώρα δάνεια σε 60 χιλιάδες επιχειρήσεις. Το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα σημαντικών εξαγγελιών για το ΕΣΠΑ και την στήριξη των ΜΜΕ είπε και αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον πράσινο μετασχηματισμό και την κατάρτιση δεξιοτήτων των εργαζομένων. «Να ενθαρρύνουμε συγχωνεύσεις ΜΜΕ για να βοηθηθεί η ανταγωνιστικότητα» είπε και κατέληξε: «Είναι καλύτερο να έχεις ένα μικρό μερίδιο σε μια μεγάλη εταιρεία παρά ένα μεγάλο σε μια μικρή».

Τέλος, ερωτώμενος για την φυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σκιάζει τις σχέσεις με την Αλβανία και ανατρέπει την πρόοδο που πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία. «Με προβληματίζει το γεγονός όχι μόνο της φυλάκισης αλλά ότι ακόμη και σήμερα αρνείται η Αλβανία το δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος. Το έχω αναφέρει στην ηγεσία της Αλβανίας, και δεν υπεισέρχομαι στη αλβανική δικαιοσύνη, αλλά αυτό αποτελεί παραβίαση του κράτος δικαίου και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις που θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθεια Αλβανίας να προσεγγίσει την ΕΕ» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε επίσης ότι η μειονότητα πρέπει να αισθάνεται ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχει έναν σύμμαχο στα αυτονόητα, δηλαδή το σεβασμό σε όλα τα δικαιώματα της.

«Δεν θα σταματήσω να εγείρω αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον ίδιο τον Ράμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.