Τσάμπα κόπο κάνουν όσοι προσέρχονται στα αστυνομικά τμήματα αυτό το διάστημα και ζητούν να εκδώσουν εκ νέου αστυνομική ταυτότητα προκειμένου να μην παραλάβουν αργότερα τις νέες μικρότερες σε μέγεθος που θα εκδώσει το κράτος και θα διαθέτουν τσιπάκι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είμαι πάντα ανοικτός και πολύ υπομονετικός στο να εξηγώ τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε. Επομένως, είναι λίγο δύσκολο να συνομιλώ με το παράλογο. Είναι προφανές ότι οι ταυτότητες που έχουμε από το 1962 δεν μπορεί να επιβιώσουν στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο ούτε να είναι ένα αξιόπιστο ταξιδιωτικό έγγραφο σαν αυτό που μας ζητάει η Ευρώπη να έχουμε. Κατά συνέπεια, νομίζω πως οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς και προστατευμένοι όταν έχουν μία σύγχρονη ταυτότητα η οποία δεν θα μπορεί να πλαστογραφείται εύκολα».

Και συνέχισε: «Η έκδοση μίας ταυτότητας είναι μία διοικητική πράξη, δεν χρειάζεται κάποια διαβούλευση εκτενή με την κοινωνία. Θα προχωρήσει, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτή μας την επιλογή. Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει κάποια μαζικότητα σε αυτό το κίνημα κατά της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, είμαστε σε μία δημοκρατία, ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του. Σε όσους όμως σπεύδουν να εκδώσουν αυτή τη στιγμή νέες ταυτότητες πιστεύοντας ότι αυτές θα ισχύουν για μία δεκαετία, επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο και τα αστυνομικά τμήματα, τους λέω κατηγορηματικά ότι οι παλιές ταυτότητες θα σταματήσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026, άρα μάλλον τζάμπα κόπο κάνουν αν πιστεύουν ότι μπορούν να της κρατήσουν και στη συνέχεια και να είναι έγκυρες.

Αν θέλουν, είμαι απολύτως έτοιμος να συζητήσω την ιδέα να την κρατήσει κανείς διάλογος συναισθηματικός. Να κόψει ενδεχόμενο στη γωνία της ταυτότητας και να την έχει γιατί το θυμίζει μία άλλη εποχή. Σε αυτό δεν θα είχα καμία αντίρρηση. Αλλά οι καινούργιες ταυτότητες θα τεθούν σε κυκλοφορία και θα είναι ουσιαστικά μονόδρομος να της έχει κάποιος από το καλοκαίρι του 2026».