Η προσφυγή Ελλάδας και Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα. Είναι εκτός συζήτησης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε πως ζητήματα πολλών δεκαετιών θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της. Αυτή ήταν η βούλησή μου από το 2019. Να μπορούμε να συνομιλούμε για επίλυση με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και όταν διαφωνούμε να μην φτάνουμε σε εντάσεις».

Κατά τον ίδιο, η γειτονική Τουρκία «έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα (σ.σ. θα τα πούμε) μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη».