«Το καιρικό φαινόμενο το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές και θα έλεγα έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα που κρίνουν πάντα, με γνώμονα προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά. Ήταν πολύ πιο έντονο από τον “Ιανό”. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό το οποίο συνέβη. Προειδοποιητικά μηνύματα 112 είχαν σταλεί σε ολόκληρη την Θεσσαλία, το δε πρωτόκολλο σε περίπτωση πλημμυρών είναι διαφορετικό από αυτό που αφορά τις πυρκαγιές. Για τον λόγο ότι σε περίπτωση φωτιάς η εντολή είναι σαφής, “φύγε και τρέξε μακριά”, ενώ στην πλημμύρα οι ειδικοί προειδοποιούν πως εάν σε πιάσει στο δρόμο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, άρα η σύσταση είναι να ανέβεις σε υψηλό σημείο. Αυτό έγινε και γι’ αυτό δεν θρηνήσαμε έναν μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά την ανάμειξη του Στρατού και το εάν άργησε να παρέμβει, ανέφερε πως «αποφασίστηκε τα ελικόπτερα να πετάξουν μόλις είναι ασφαλείς οι συνθήκες και αυτό έγινε. Δεν θα διακυβεύαμε την ασφάλεια των πληρωμάτων. Πάρα πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την πόλη δύσκολη άσκηση εκκενώσεις. Και η αλήθεια είναι ότι εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν. Δεν χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουμε σε κάποιον συμπολίτη μας που κινδύνευε. Δεν υπήρξε συμπολίτης μας ο οποίος να πείνασε, να έμεινε από νερό, να μην μπορέσαμε να το παράσχουμε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία και ψυχική πίεση, αλλά σώσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές για Πάρα πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την πόλη δύσκολη άσκηση εκκενώσεις. Και η αλήθεια είναι ότι εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν».

Σε σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας υπογράμμισε πως αυτή περνά «μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Το ζήτημα αυτό δεν είναι καινούργιο, είναι πολύ παλιό. Είμαι αποφασισμένος να λύσω το πρόβλημα αυτό δραστικά. Η ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας θα είναι ένας πρότυπος οργανισμός».