Οι αρχαιολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισαν ως την «πιο ενθουσιώδη ανακάλυψη εδώ και έναν αιώνα» αυτή που έκανε τυχαία ο γιος ενός αγρότη. Βρήκε στο χωράφι τους ένα ψηφιδωτό μωσαϊκό από την εποχή που η Βρετανία βρισκόταν υπό ρωμαϊκή κατοχή, το οποίο αναπαριστά τη μάχη δύο αρχαίων ηρώων ως το θάνατο. Οι ειδικοί θεωρούν πως πρόκειται για τη μάχη του Αχιλλέα με τον Έκτορα!

Κι ενώ ο θρίαμβος του Αχιλλέα επί του Έκτορα έλαβε χώρα στην Τροία, στις όχθες του Αιγαίου Πελάγους, το μωσαϊκό βρέθηκε κάτω από ένα χωράφι σιταριού στην Ράτλαντ, στην περιοχή των ανατολικών Μίντλαντς. Το έργο, που έχει διαστάσεις 11 επί επτά μέτρα, είναι το μοναδικό γνωστό μωσαϊκό στο Ηνωμένο Βασίλειο που αντλεί τη θεματολογία του από την Ιλιάδα του Ομήρου κι ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη.

Το μωσαικό είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ανακάλυψης. Ανήκει σ’ ένα κομμάτι μιας βίλας, της οποίας η ύπαρξη αγνοούνταν από τους ιστορικούς, αλλά και τους νυν ιδιοκτήτες της γης. Άνηκε σε μια εύπορη οικογένεια Ρωμαίων που κατοικούσε εκεί μεταξύ του 3ου και του 4ου αιώνα μ.Χ. Τα ερείπια του κτιρίου βρέθηκαν από τον Τζιμ Ιρβάιν στη διάρκεια περιπάτου του τον Αύγουστο του περασμένου έτους. «Μια απλή βόλτα με την οικογένεια μου στα χωράφια εξελίχθηκε σε μια απίθανη εμπειρία και ανακάλυψη», ανέφερε και συνέχισε πως αυτό που του κίνησε την περιέργεια αρχικά ήταν η εύρεση ορισμένων πήλινων θραυσμάτων. «Το ότι βρήκα πήλινα αγγεία ανάμεσα στο σιτάρι μου φούντωσε την περιέργεια και έτσι κάναμε μεγαλύτερες έρευνες».

Αναζήτησε στο διαδίκτυο εικόνες του χωραφιού από δορυφόρο και τότε παρατήρησε πως υπήρχαν σημάδια κτιρίων κάτω από το έδαφος. Έπειτα, επικοινώνησε με τις τοπικές αρχές και εκείνες ανέφεραν την ανακάλυψη στην αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής. «Το εύρημα μας λέει πολλά για τους ανθρώπους της εποχής και μας δίνει μια νέα προοπτική για τη γνώση τους για την κλασική λογοτεχνία», ανέφερε ο Τζον Τόμας αναπληρωτής διευθυντής των αρχαιολογικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου του Λέστερ.