O αγώνας της Ινδιανάπολης είναι ο πρώτος του δεύτερου μισού του πρωταθλήματος MotoGP. O Marc Marquez έχει κερδίσει τους τελευταίους δύο, στο Sachsenring και τη Laguna Seca και οι στατιστικές καλλιεργούν νέα ρεκόρ.

Οι Honda παραδοσιακά κερδίζουν στην Αμερική, όπως και ο Marquez επίσης. Πόσο μπορεί να αποτελέσει πρόβλεψη το γεγονός αυτό; Πόσοι οδηγοί έχουν βαθμολογηθεί σε όλους τους αγώνες από την αρχή της χρονιάς;
Ας δούμε τους «αριθμούς»

37 – Έχουν περάσει 37 αγώνες MotoGP χωρίς νίκη Αμερικανού, από ο 2011 οπότε ο Ben Spies κέρδισε το Ολλανδικό GP.

32– Την πρώτη ημέρα των δοκιμών του αγώνα της Ινδιανάπολης συμπληρώνονται ακριβώς 32 χρόνια από τότε που ο Barry Sheene κέρδισε το Σουηδικό GP στα 500 κ.εκ. στο Anderstorp. Ήταν η τελευταία φορά που Βρετανός οδηγός κέρδισε αγώνα στη μεγάλη κατηγορία.

29 – Η νίκη του Marc Marquez στη Laguna Seca ήταν η 29η στην καριέρα του στα Grand Prix. Ισοβάθμησε έτσι τις νίκες σε GP του Loris Capirossi σε όλη του την καριέρα. Με μία ακόμη νίκη ο Marquez θα τον φέρει στην ίδια θέση στην λίστα με τις περισσότερες νίκες σε GP wins με τον τρείς φορές πρωταθλητή στα 125, Luigi Taveri.

27 – Έχουν περάσει 27 αγώνες MotoGP χωρίς την παρουσία κάποιου Αμερικανού στο βάθρο των νικητών. Τελευταίος που το πέτυχε ήταν ο Spies finished με τη 2η θέση του στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς του 2011, στη Valencia. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί χωρίς Αμερικανό στο βάθρο της μεγάλης κατηγορίας των GP, από την εποχή του Kenny Roberts Junior που τερμάτισε ένα αντίστοιχο που «άντεξε» επί 33 αγώνες, μέχρι τον πρώτο αγώνα του 1999, στη Malaysia.

17– Την ημέρα του αγώνα στην Ινδιανάπολη, συμπληρώνονται ακριβώς 17 χρόνια από τότε που ο Alex Criville κέρδισε τον Mick Doohan στο Τσέχικο GP του 1996 για μόλις 0,002 (δύο χιλιοστά) του δευτερολέπτου. Πρόκειται για την πιο οριακή νίκη στην ιστορία των GP 500, από την εποχή που θεσπίστηκε η ηλεκτρονική χρονομέτρηση το 1990 που είχε τη δυνατότητα μέτρησης μέχρι και χιλιοστών του δευτερολέπτου.

8 – Τόσο ο Luis Salom όσο και ο Maverick Viñales έχουν ανέβει στο βάθρο και στους 8 πρώτους αγώνες της χρονιάς. Στην 65χρονη ιστορία των Grand Prix, μόνο ένας οδηγός έχει πετύχει μεγαλύτερο σερί παρουσίας στο βάθρο από την αρχή της χρονιάς στην μικρή κατηγορία (Moto3 και 125) και αυτός ήταν ο σημερινός ιδιοκτήτης ομάδας, Fausto Gresini, που είχε κερδίσει τους 10 από τους 11 πρώτους αγώνες της χρονιάς στα 125 κατά τη σεζόν του 1987.

7 – Τους τελευταίους επτά αγώνες MotoGP στις ΗΠΑ έχουν κερδίσει οδηγοί της Honda. H τελευταία νίκη οδηγού με άλλη μοτοσυκλέτα στις ΗΠΑ, ήταν εκείνη του Jorge Lorenzo, που κέρδισε με Yamaha στη Laguna Seca το 2010.

5– Την ημέρα των κατατακτηρίων δοκιμών του αγώνα της Ινδιανάπολης θα έχουν περάσει ακριβώς 5 χρόνια από την πρώτη νίκη του Stefan Bradl στα 125 κ.εκ. το 2008 στο GP της Τσεχίας και έγινε ο 6ος γιος οδηγού που επίσης έχει κερδίσει σε Grand Prix.

3 – Οι οδηγοί της Honda έχουν κερδίσει την κατηγορία του MotoGP στην Ινδιανάπολη για τα τελευταία τρία χρόνια.

3 – Η Ινδιανάπολη είναι μόλις η μία από τις τρεις πίστες του φετεινού προγράμματος όπου ο Jorge Lorenzo δεν έχει εκκινήσει ποτέ από την pole position σε καμία κατηγορία. Ο άλλες δύο είναι το Austin και η Valencia.

2 – Ο Marc Marquez έχει κερδίσει και τους δύο αγώνες που έχουν διεξαχθεί ως τώρα στις ΗΠΑ το 2013. Αν κερδίσει και στην Ινδιανάπολη, θα είναι μόλις ο 3ος οδηγός στην ιστορία που θα έχει κερδίσει τρεία αγώνες σε μία σεζόν στην ίδια χώρα. Οι άλλοι είναι ο Jorge Lorenzo (Jerez, Barcelona και Valencia το 2010) και ο Casey Stoner (Barcelona, Aragon and Valencia το 2011) – και στις δύο περιπτώσεις οι τρεις νίκες έγιναν σε Ισπανικό έδαφος.

1 – Με τον Aleix Espargaro να μην καταφέρνει να σκοράρει βαθμούς στη Laguna Seca, ο μόνος οδηγός που έχει μείνει να έχει βαθμολογηθεί και στους εννέα πρώτους αγώνες της χρονιάς είναι ο Andrea Dovizioso.