Η τροχαία του Σάρεϊ δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με τις δικαιολογίες που προβάλουν οι οδηγοί αυτοκινήτων, οι οποίοι συλλαμβάνονται να μιλούν στο κινητό τους ενώ οδηγούν.

Η δημοσίευση γίνεται στα πλαίσια της προσπάθειας για ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα. Γιατί όπως φαίνεται, οι οδηγοί αυτοκινήτων εξακολουθούν να επιδεικνύουν μια εγκληματική αμέλεια όσον αφορά το επικίνδυνο αυτό χούι.

Οι δικαιολογίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν αστείες, αν δεν περιέγραφαν μιαν ανησυχητική στάση ορισμένων οδηγών να αναζητούν «το φταίχτη» στις πρώην γυναίκες τους, στα αγέννητα παιδιά τους ή στους προϊσταμένους τους, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν τη δική τους ευθύνη.

Σε μία μόνον περίπτωση ο παραβάτης αποδείχτηκε ειλικρινής, δηλώνοντας: «Το χρησιμοποιώ πάντα. Ήταν καιρός να με πιάσετε».

Αντίθετα άλλοι καταφεύγουν σε θλιβερά κόλπα, όπως ένας οδηγός που παρακάλεσε τον αστυνομικό να το βοηθήσει, λέγοντας: «Ήταν η πρώην γυναίκα μου… παρενοχλεί διαρκώς, μήπως μπορείτε να της πείτε κάτι;»

Κάποιος άλλος έριξε την ευθύνη στον εργοδότη του, λέγοντας: «Το αφεντικό μου τηλεφώνησε για να μάθει πού είμαι». Άλλος πάλι, μέλλων πατέρας όπως είπε, δικαιολογήθηκε δηλώνοντας, «απάντησα στο τηλέφωνο επειδή η γυναίκα μου είναι ετοιμόγεννη και νόμισα πως είχε ήδη ξεκινήσει ο τοκετός».

Σε αρκετές περιπτώσεις οι οδηγοί δεν έδειχναν να έχουν συνείδηση του πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση του τηλεφώνου στη διάρκεια της οδήγησης. «Δεν μιλάω στο τηλέφωνο, απλά ψάχνω κάτι στο ίντερνετ», ή «δεν μιλούσα με κανέναν, απαντούσα σε ένα e-mail». Κάποιος δήλωσε το φοβερό «απλά τους έλεγα ότι δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί οδηγώ»!

Δεν έχουν όλοι πρόθεση να ξεγελάσουν πάντως την αστυνομία, όπως ο οδηγός πιάστηκε να παραβιάζει τον κόκκινο σηματοδότη και παραδέχτηκε: «Συγγνώμη, ούτε καν που τον είδα, μιλούσα συνεχώς στο τηλέφωνο…»

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς του Σάρεϊ, η πιο άθλια δικαιολογία που άκουσαν μέσα στο 2012 ήταν εκείνη του οδηγού που δήλωσε ότι «χρησιμοποιούσε το τηλέφωνο για να ζεστάνει το αυτί του»!

Ο Kay Hammond, μέλος της επιτροπής ασφάλειας στο δήμο του Σάρεϊ δήλωσε: «Είναι συχνά δελεαστικό να απαντήσει κάποιος σε μια κλήση ή να ελέγξει το λογαριασμό του στο Facebook ενώ οδηγεί, αλλά πρόκειται πάντα για μια πολύ επικίνδυνη απόσπαση της προσοχής και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές».

«Όταν χρησιμοποιείς το κινητό ενώ οδηγείς, τετραπλασιάζονται οι πιθανότητες να προκαλέσεις ατύχημα. Τα αντανακλαστικά σου είναι μειωμένα κατά 50%, ενώ το πιθανότερο είναι να βγεις και από τη λωρίδα κυκλοφορίας σου».

Σήμερα η απόσπαση της προσοχής του οδηγού αποτελεί τον πρώτο παράγοντα πρόκλησης δυστυχημάτων και είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο. Δεν ίσχυε το ίδιο στο παρελθόν καθώς τις προηγούμενες δεκαετίες ο οδηγός δεν είχε τόσα πράγματα να απασχοληθεί μέσα στα αυτοκίνητό του (κινητά, GPS, πρόσβαση σε πληροφορίες κλπ).

Καθώς η απομείωση των «παροχών» αυτών από τις αυτοκινητοβιομηχανίες δείχνει δύσκολη, έχει αρχίσει το «λάθος» να διορθώνεται με έναν ακόμη πιο περίπλοκο μηχανισμό, την αντικατάσταση της «προσοχής» του οδηγού από νέα συστήματα εντοπισμού πεζών, άλλων οχημάτων κλπ.

Στη Βρετανία η χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση τιμωρείται με 3 βαθμούς ποινής και 60 λίρες πρόστιμο. Προφανώς οι ποινές δεν επαρκούν για να συνετίσουν τους οδηγούς. Οπότε μένει μόνο η βελτίωση της οδικής εκπαίδευσης…