Το Σάββατο το πρωί (ώρα Αυστραλίας), ο Casey Stoner έγινε ο 20ός αναβάτης που εισάγεται στο Πάνθεον των MotoGP Legend.

Ο διπλός πρωταθλητής είχε προταθεί πέρυσι, αμέσως μετά τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του στην Βαλένθια, καθώς είχε δηλώσει ότι αποσύρεται από τη δράση, στα 27 του μόλις χρόνια.

Ξεκίνησε με την ομάδα LCR Honda και όταν πέρασε στην Ducati το 2017 κέρδισε τον πρώτο και μοναδικό τίτλο της εταιρείας στην πρώτη του κιόλας χρονιά. Με τη μεταπήδησή του το 2011 στην Repsol Honda κέρδισε τον δεύτερο τίτλο του.

Ένας τραυματισμός στον αστράγαλο του στέρησε τις ελπίδες για έναν τρίτο τίτλο, ωστόσο ο Stoner πρόλαβε να καταρρίψει αρκετά ρεκόρ, μεταξύ των οποίων και ένα με ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον.

Είναι ο μοναδικός οδηγός που έχει πετύχει έξι συνεχόμενες νίκες στο Phillip Island. Η 6η ήταν και η 38η νίκη της καριέρας του συνολικά και η τελευταία πριν αποσυρθεί. Έγινε δε και αφορμή να τιμηθεί από την πίστα, δίνοντας στην 3η στροφή της το όνομα «Stoner Corner».

Ο Casey είναι ο τρίτος Αυστραλός στον οποίο απονέμεται ο «σεβάσμιος» αυτός τίτλος μετά τους Mick Doohan και Wayne Gardner. Οι υπόλοιποι «θρύλοι» είναι: Giacomo Agostini, Geoff Duke, Mike Hailwood, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Anton Mang, Angel Nieto, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Freddie Spencer, John Surtees και Carlo Ubbiali.

Αναφερόμενος πρόσφατα στο θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην MCN, το αφεντικό της Dorna Carmelo Ezpeleta είπε: «Τελευταία φορά που συνάντησα τον Stoner ήταν στο βάθρο της Βαλένθια και τον ρώτησα αν συμφωνούσε να τον προτείνουμε για το Πάνθεον των Θρύλων των MotoGP.»

«Απάντησε ότι θα ήταν γι’ αυτόν μεγάλη τιμή κάτι τέτοιο. Του τρέφω τεράστιο σεβασμό και πράγματι είναι ένας από τους καλύτερους αναβάτες που έχουν οδηγήσει ποτέ στα MotoGP. Διαθέτει απίστευτες ικανότητες και ήταν πραγματικό κατόρθωμα να κερδίσει δύο τίτλους με διαφορετικές μοτοσυκλέτες, τις Ducati και Honda. Υπήρξε φοβερά επιτυχημένος και πραγματικός Θρύλος των MotoGP.»

Ο Stoner κέρδισε τον πρώτο του τίτλο το 2007 με την Ducati και τον δεύτερο το 2011 με την Honda. Συνολικά έκανε 38 νίκες, 39 βάθρα και 69 pole στη μεγάλη κατηγορία.

Το 2013 μεταπήδησε στους αγώνες αυτοκινήτων, συμμετέχοντας σε μια «εισαγωγική» κατηγορία του πρωταθλήματος Αυστραλίας V8 Supercar, αλλά το 2014 θέλει να ξεκόψει από κάθε μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Δείτε στο video ένα αφιέρωμα στον Casey Stoner και… πάρτε μια ιδέα γιατί έγινε θρύλος.