Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες της Triumph Tiger Sport 2016, η οποία έχει δεχτεί σημαντικές βελτιώσεις τόσο στα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη της, όσο και στην εμφάνιση.

Καταρχάς φορά τη νέα γενιά του ροπάτου τρικύλινδρου κινητήρα με τα 1050 κυβικά. Με τις επεμβάσεις που δέχτηκε στον θάλαμο καύσης και την (επιτέλους) καθολική ηλεκτρονική διαχείριση, προσφέρει καλύτερη οικονομία και αποδίδει περισσότερη ροπή –αν και αυτό το τελευταίο δεν ήταν ποτέ αδυναμία του κινητήρα.

tiger2

Το γκάζι είναι πλέον ηλεκτρονικό (ride-by-wire), το σύστημα διαχείρισης του κινητήρα προσφέρει πολλαπλές διαμορφώσεις λειτουργίας ανάλογα με τις συνθήκες και το κέφι του αναβάτη, ενώ το ίδιο ισχύει και για το πολυεπίπεδο traction control (σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης). Οι αλλαγές αυτές ήταν εν μέρει αναγκαίες, προκειμένου να συμμορφωθεί ο κινητήρας με τις αυστηρότερες προδιαγραφές Euro4 που ισχύουν από εφέτος.

Ο αναβάτης θα μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε τρεις διαμορφώσεις οδήγησης: βροχής, δρόμου και σπορ. Ο νέος πίνακας οργάνων περιλαμβάνει τώρα δύο υπολογιστές ταξιδιού και έναν νέο ακριβέστερο δείκτη καυσίμου με real time ενδείξεις από το ρεζερβουάρ.

Στον εξοπλισμό ανήκουν ακόμη ως στάνταρ το cruise control και το ABS (από εφέτος υποχρεωτικό στην Ευρώπη).

tiger3

Ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος για να μην αποσταθεροποιεί υπερβολικά τη μοτοσυκλέτα στα κατεβάσματα ο κινητήρας και η ελαφρύτερη εξάτμιση πιο ελεύθερης ροής (συμβάλλει στη βελτίωση της κατανάλωσης), χάρη και στον ανασχεδιασμένο καταλύτη. Η ζελατίνα είναι ρυθμιζόμενη, τα μαρσπιέ προσφέρουν σωστότερη πρόσφυση στην μπότα και οι ανασχεδιασμένοι καθρέφτες καλύτερη πίσω ορατότητα.

Η Triumph πλασάρει τη νέα Tiger -ένα μοντέλου που βρίσκεται μαζί μας από το 1992!- σαν μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να κάνει τα πάντα, από τις καθημερινές μετακινήσεις ως το κοντινό ταξίδι του σαββατοκύριακού ή το διηπειρωτικό των διακοπών μας.

tiger4

Οι βελτιώσεις που δέχτηκε την βοηθούν να διαφοροποιηθεί ακόμη περισσότερο από τις σαφέστατα πιο «adventure» Tiger 800 και Tiger Explorer 1200. Πρόκειται για μια εξαιρετική allround πρόταση που γίνεται ακόμη καλύτερη.

Η νέα Tiger Sport θα πωλείται σε δύο χρώματα: μαύρο ματ με φθορίζουσες κίτρινες λεπτομέρειες ή στο ασημένιο του αλουμινίου με κόκκινες λεπτομέρειες. Η πρεμιέρα του έγινε στο MCN London ExCel Motorcycle Show την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Θανάσης Χούντρας