Νέες διαστάσεις στην υπόθεση Καλογρίτσα βάζει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δηλώνοντας το μεσημέρι της Τρίτης ότι αν αποδειχθούν με στοιχεία όσα του καταλογίζονται, τότε όσοι τον ανακήρυξαν ως καναλάρχη «έχουν ευθύνες. Και ποινικές και πολιτικές».

«Αυτός και αυτοί που τον ανακήρυξαν υπερθεματιστή έχουν ευθύνη;» ρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών στη συνέντευξή του στο BHMA FM με τον ίδιο να απαντά: «Βεβαίως, αν αποδειχθούν στοιχεία, βεβαίως, έχουν ευθύνη. Και ποινικές και πολιτικές».

Παράλληλα δήλωσε ότι «ο κύριος αυτός, αν αποδειχθεί ότι τα πράγματα είναι έτσι θα πληρώσει τρία εκατομμύρια, που έχουν δοθεί ήδη και την πρώτη δόση και θα φύγει από το παιχνίδι, τέτοιες διασφαλίσεις έκανε αυτή η κυβέρνηση».

Όσον αφορά τη δανειοδοτηση Καλογρίτσα με αφορμή τις αποκαλύψεις για το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM για την Τράπεζα Αττικής ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε «να μας καταθέσει ο κ. Στουρνάρας, όλα τα στοιχεία. Τι έχει γίνει με την τράπεζα Αττικής, όλα αυτά τα χρόνια. Το απαιτούμε, ναι, το απαιτώ εγώ και με δημόσια τοποθέτηση».

Διευκρινίσεις Κουρουμπλή για τη δήλωσή του

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο κ. Κουρουμπλής εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση, σημειώνοντας:

«Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας σχετικά με τη σημερινή μου τηλεφωνική συνέντευξη στο ΒΗΜΑ FM:

Αυτό που ξεκάθαρα εννοούσα είναι ότι σε όσους εκ των υπερθεματιστών έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποδειχθεί ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες».

Σημειώνεται ότι στα 127,6 εκατ. ευρώ φέρεται να φτάνει το συνολικό ύψος των δανείων που είχε λάβει ο εργολάβος και προσωρινός υπερθεματιστής τηλεοπτικής άδειας κ. Καλογρίτσας από την Attica Bank.

Σχεδόν 77,6 εκατ. ευρώ ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να τα πήρε μετά το 2015, οπότε και είχε αναλάβει την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, το 2015 είχε πάρει 55 εκατ. ευρώ και στην αρχή του 2016 άλλα 22,6 εκατ. ευρώ.

Αυτό αποκαλύπτει το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε στην τράπεζα Αττικής, μικτό κλιμάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Star και Alpha.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας κ. Καλογρίτσας, στις 27 Ιουνίου 2016 πήρε από την τράπεζα 15 εκατ. ευρώ.

Σπίρτζης: Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα ή οποιονδήποτε άλλο κύριο να πάρει δάνειο στην τράπεζα Αττικής;

«Εγώ θέλω να γίνει έλεγχος όλων των δανείων στην Τράπεζα Αττικής», δήλωσε χθες το βράδυ ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και διερωτήθηκε με ποιον τρόπο βοήθησε ο ίδιος τον επιχειρηματία κύριο Καλογρίτσα είτε να δανειοδοτηθεί απο την τράπεζα , είτε να πάρει τηλεοπτική άδεια. Ξεκαθάρισε επίσης πως ούτε είχε, ως πρόεδρος του ΤΕΕ ή Υπουργός Υποδομών εμπλοκή στη διαχείριση της Τράπεζας Αττικής, ούτε πρόκειται να έχει.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» ο κ Σπίρτζης διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα ή οποιονδήποτε άλλο κύριο να πάρει δάνειο στην τράπεζα Αττικής ; Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα να συμμετέχει στον διαγωνισμό και μάλιστα να ευνοηθεί απ΄ ότι καταλαβαίνω να υπονοούν οι λασπολόγοι που το διακινούν είτε είναι από το πολιτικό σύστημα είτε από τις εφημερίδες να το καταθέσουν εδώ ανοιχτά. Το πώς; το να το λένε μόνο είναι λάσπη στον ανεμιστήρα».

«Είμαι στην διάθεση οποιουδήποτε θέλει, του απλού πολίτη, των ΜΜΕ, οποιουδήποτε άλλου στελέχους να μου πει πως ευνοήθηκε ο κ. Καλογρίτσας. Αν είναι να ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις που υπήρχαν ή υπάρχουν για κάθε πολιτικό, με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι τρέλα, είναι παράνοια» πρόσθεσε ο κύριος Σπίρτζης.

Ο υπουργός Υποδομών είπε ότι «η σχέση μου με την τράπεζα Αττικής, είναι στο ότι έχω ένα λογαριασμό, δεν έχω ούτε δάνεια ούτε είχα κάποια συνεργασία ποτέ.Το ΤΣΜΕΔΕ ήταν και είναι μέτοχος». Όπως εξήγησε ο κ Σπιρτζης κατά την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ από το 2010 εως το 2015, η εμπλοκή που είχε με την Τράπεζα Αττικής ήταν να παλεύει να τη σώσει από όσους το συγκεκριμένο διάστημα πίεζαν το ταμείο να την πουλήσει και να μην έχει αυτή την επένδυση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου,δηλαδή επί της ουσίας να χάσει το ταμείο των μηχανικών τα λεφτά που είχε επενδύσει εκεί. «Κάποιο άλλο είναι το παιχνίδι που παίζεται και κάποιο άλλη είναι η ομάδα που σταθερά επιδιώκει η τράπεζα να φύγει από τον δημόσιο έλεγχο και να ελεγχθεί από άλλα κέντρα», πρόσθεσε ο κ. Σπίτζης.

Αναφορικά με τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ Σπίρτζης είπε ότι τάσσεται υπέρ του να δοθούν όλα τα πόθεν έσχες όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στη δημοσιότητα, όπως και όλοι οι έλεγχοι που έχουν γίνει όχι μόνο στην τράπεζα Αττικής,αλλά και σε όλες τις τράπεζες.

«Με προβληματίζει, όταν έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένους επιχειρηματίες από τον Τύπο, που απ΄ όσο ξέρω, έχουν συγκεκριμένα ανοιχτά φορολογικά θέματα και άλλα θέματα. Δε μπορεί να είναι μόνο στον έναν που έτυχε να του βαφτίσει ο εγγόνι ο υπουργός της κυβέρνησης,γιατί αυτό μας οδηγεί μαθηματικά σε άλλες σκέψεις και οι σκέψεις είναι πως στοχοποιείται η κυβέρνηση και πως γίνεται προσπάθεια από συγκεκριμένα κέντρα λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μαζί τους για να κάνει ένα χαλκευμένο και στημένο διαγωνισμό για τα κανάλια, να ευνοήσει κάποιον και να συναλλαγεί μαζί του. Η κυβέρνηση αυτό που έχει διακηρύξει και αυτό που κάνει, είναι σπάσει τα τρίγωνα της αμαρτίας τις τράπεζες, τα ΜΜΕ, το οικονομικό σύστημα και το πολιτικό σύστημα της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

Ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ο Χρήστος Καλογρίτσας και ο γιος του

Στο επίκεντρο ερευνών για τις λίστες φοροδιαφυγής, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατασκευαστής Χρήστος Καλογρίτσας και ο γιός του Ιωάννης –Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

Σε βάρος του Χρήστου Καλογρίτσα έχει σχηματιστεί δικογραφία η οποία αφορά φοροδιαφυγή ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και βρίσκεται, ήδη, στο στάδιο παραπομπής σε δίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις έρευνες εντοπίστηκαν αποκλίσεις άνω των 20 εκατομμυρίων μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων του κατασκευαστή. Ο κ. Καλογρίτσας έχει κληθεί να δικαιολογήσει τα ποσά και στην περίπτωση που το κάνει θα απαλλαγεί.

Μια δεύτερη δικογραφία εκκρεμεί σε ανακριτή και αφορά τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα , τον υπερθεματιστή μιας από τις 4 τηλεοπτικές άδειες. Σε βάρος του, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή περίπου 4 εκατομμυρίων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Και σε αυτή την περίπτωση οι αρμόδιες αρχές φέρονται να εντόπισαν αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Καλογρίτσα να έχει πληρώσει το ποσό που του αναλογούσε ώστε να μπορέσει να πάρει φορολογική ενημερότητα και να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις άδειες. Όπως λένε αρμόδιες πηγές , η πληρωμή του ποσού οδηγεί σε απαλλαγή του από το ποινικό σκέλος.

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης έχουν μπει, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι κόρες του Χρήστου Καλογρίτσα.

Σε βάρος τους εκκρεμούν δυο δικογραφίες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η μία θυγατέρα φέρεται να ελέγχεται για ποσό 3 εκατ. ευρώ και η άλλη για 6 εκατ. ευρώ.