Την πεποίθησή του πως τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης στην Ισπανία έχουν απολέσει την ανεξαρτησία τους λόγω της οικονομικής κρίσης εξέφρασε ο Πέδρο Ραμίρεθ, ιδρυτικό στέλεχος της εφημερίδας El Mundo και του νέου ειδησεογραφικού ιστοτόπου El Españo ενώ υπογράμμισε πως εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση.

«Η πλειονότητα των Ισπανών δημοσιογράφων αισθάνεται ότι η λογοκρισία και η αυτολογοκρισία επιβάλλονται όλο και περισσότερο στις αίθουσες σύνταξης. Και πολλοί συνάδελφοι θεωρούν ότι η πολιτική και η οικονομική εξουσία προσπαθεί και συχνά καταφέρνει να αναγκάσει τους δημοσιογράφους να γονατίσουν», ανέφερε ο Ραμίρεθ.

«Αυτό σημαίνει ότι τα μέσα ενημέρωσης που έχουν χάσει την κερδοφορία τους είναι όλο και πιο ευάλωτα στην απώλεια της ανεξαρτησίας τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ραμίρεθ είχε ιδρύσει την Ελ Μούντο, μια από τις εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ισπανία, το 1989. Απομακρύνθηκε από την εφημερίδα το 2014 και ξεκίνησε τον ιστότοπο Ελ Εσπανιόλ, ο οποίος αναμένεται να λειτουργεί το φθινόπωρο.

Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι η απομάκρυνσή του οφειλόταν στις πιέσεις που άσκησε στη διεύθυνση της Ελ Μούντο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει δημοσιογραφικές έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς — και ειδικά την παράνομη χρηματοδότηση του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP).