Με αφορμή την κωμωδία «Μαλλιά κουβάρια» του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, ο Νίκος Ορφανός παραχώρησε συνέντευξη την Τετάρτη (26/7) στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαίρι Yes» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Βιολέντη.

Το έργο του Νικολάου Λάσκαρη είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία του περασμένου αιώνα, που αποπνέει όλη την ατμόσφαιρα της παλιάς αστικής Αθήνας. Πρωτοανέβηκε στις αθηναϊκές σκηνές το 1899. Η Αθήνα του 1910 ξαναζωντανεύει σε μια παράσταση vintage, «καθώς πρέπει», αλλοτινή και είναι μια φάρσα αντάξια με τα περίτεχνα μπουλβάρ της γαλλικής δραματουργίας.

Τοποθετημένη στην εποχή της Belle Époque, η παράσταση μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή της Αθήνας, όπου οι άνθρωποι εκδήλωναν τη δίψα τους για «γλυκιά ζωή» λίγο πριν την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων.

Μέσα σε όλα, ο γνωστός ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που προκάλεσε η παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου καθώς και στη συμμετοχή της τρανς ηθοποιού και χορογράφου Φένιας Αποστόλου σε παράσταση που θα ανέβει στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, στις 28 και 29 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, η ταλαντούχα χορογράφος, χορεύτρια, ηθοποιός και σκηνοθέτρια, με μακρά πορεία στο θέατρο, θα παίξει στον «Φιλοκτήτη» του Χρήστου Οικονόμου, μια παράσταση εμπνευσμένη από το σπουδαίο έργο του Σοφοκλή.

Ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου, βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το Prix Littéraire des Jeunes Européens, το Chowdhury Prize in Literature και το O. Henry Prize for Short Fiction, παραδίδει το θεατρικό έργο που έγραψε μετά από ανάθεση του Φεστιβάλ για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients.

Στην παράσταση «Φιλοκτήτης» η Φένια Αποστόλου υποδύεται το φάντασμα μια νεαρής κοπέλας, η οποία σκοτώθηκε με άδικο τρόπο και χωρίς λόγο σε μια επίθεση τρομοκρατίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στοιχειώνει τα όνειρα του Φιλοκτήτη, ο οποίος ηγείται ή τουλάχιστον παίζει ηγετικό ρόλο σε μια οργάνωση με ένοπλο χαρακτήρα που σκοπό της έχει να επιφέρει την επανάσταση.

Η ηθοποιός Φένια Αποστόλου θα είναι η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παίξει σε ένα ελληνικό αρχαίο θέατρο, παίζοντας μάλιστα έναν cis γυναικείο ρόλο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Ορφανός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η Λένα (σ.σ. Κιτσοπούλου) έκανε μια σκληρή παράσταση, μια επιθετική παράσταση. Δεν την είδα. Όταν όμως επιτίθεσαι στο κοινό, το κοινό ενδέχεται να επιτεθεί πίσω. Εμπεριέχεται και υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Από εκεί και πέρα και ο κόσμος πρέπει να ασκεί την κριτική του, όσο σκληρή και δυσάρεστη κι αν είναι, με έναν κάποιο σεβασμό προς τον κόπο του καλλιτέχνη» και για τη συμμετοχή της Φένιας Αποστόλου είπε:

«Γιατί απαγορεύεται αυτό (σ.σ. να παίξει στην Επίδαυρο μια τρανς ηθοποιός); Δεν απαγορεύεται. Ποιοι αντιδρούν; Δεν το καταλαβαίνω. Όλοι μπορούν να παίξουν, η Τέχνη είναι για όλους και δεν τίθεται θέμα απαγορεύσεων. Νομίζω πως είναι στη Μικρή Επίδαυρο αλλά και πάλι, και στην μεγάλη να ήταν, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Γιατί όχι; Όποιος δυσαρεστείται, ας μην πάει» συμπλήρωσε, επίσης, ο Νίκος Ορφανός στην ψυχαγωγική εκπομπή του OPEN.