Το ακριβότερο ιδιωτικό γιοτ στον κόσμο ονομάζεται «Eclipse», η κατασκευή του κόστισε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και ανήκει σε πολύ γνωστό Ρώσο μεγιστάνα. Μπορεί, λοιπόν, οι περισσότεροι να γνωρίζετε τον Ρομάν Αμπράμοβιτς για την ιδιοκτησία της αγγλικής ομάδας ποδοσφαίρου Τσέλσι, ωστόσο, αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο είναι το ότι ο Αμπράμοβιτς κατέχει ακόμη ένα «θαύμα», το ιδιωτικό γιοτ με το όνομα «Eclipse», το ακριβότερο στον κόσμο.

Το σούπερ γιοτ των 162,5 μέτρων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και ένα από τα πιο ακριβά σούπερ γιοτ στον κόσμο και ανήκει στον σημερινό ιδιοκτήτη του από τον Δεκέμβριο του 2010.

Eclipse: Αυτό είναι το ακριβότερο ιδιωτικό γιοτ στον κόσμο

Συνώνυμο της πολυτέλειας, είναι κατασκευασμένο από τη διάσημη Γερμανική ναυπηγική εταιρεία Blohm + Voss, και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009 μετά από συνολικά πέντε χρόνια σχεδίασης, ανάπτυξης και δοκιμών.

Όταν παραδόθηκε, το Eclipse κέρδισε τη θέση του μεγαλύτερου σούπερ γιοτ στον κόσμο, νικώντας το μήκους 162 μέτρων γιοτ του Mohammed bin Rashid Al Maktoum, του πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Διατήρησε τον τίτλο μέχρι την άφιξη του Azzam μήκους 180 μέτρων, του ιδιωτικού γιοτ του προέδρου των ΗΑΕ Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, το 2013.

Eclipse: Συνώνυμο της πολυτέλειας και της τεχνολογίας

Αυτό το τεράστιο σούπερ γιοτ έχει μήκος 162,5 μέτρα και πλάτος 22, διαθέτοντας μια μεγάλη έκταση για πολυτελή χόμπι. Ενώ η ναυπηγική αρχιτεκτονική φέρει την υπογραφή της Blohm + Voss, ο σχεδιασμός της υπερκατασκευής του Eclipse πραγματοποιήθηκε από την Terence Disdale Design. Η βραβευμένη εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης υπεύθυνη για την εσωτερική διακόσμηση, τη διάταξη των καταστρωμάτων καθώς και την επίβλεψη της κατασκευής.

Παρεμπιπτόντως, η ναυπήγηση του σκάφους έγινε με μεγάλη μυστικότητα και, για τον λόγο αυτό, το έργο ονομάστηκε Project Luxury Yacht M 147 καθ’ όλη τη διάρκεια της ναυπηγικής περιόδου. Ωστόσο, αν και οι λεπτομέρειες του τεχνικού σχεδιασμού και της κατασκευής του γιοτ δεν έχουν αποκαλυφθεί στο κοινό, ο σχεδιασμός και η διάταξη είναι διαθέσιμα για να θαυμάσει ο κόσμος.

Χωρισμένο σε εννέα καταστρώματα, το επάνω κατάστρωμα του Eclipse καταλαμβάνεται από τα δύο ελικοδρόμια και το γκαράζ. Η πισίνα και ο χώρος ηλιοθεραπείας βρίσκονται στο επίπεδο οκτώ, ενώ το επίπεδο επτά διαθέτει πισίνα, αίθριο και ανοιχτό κατάστρωμα. Το σαλόνι και η κύρια τραπεζαρία βρίσκονται στο έκτο επίπεδο και ο πέμπτος όροφος διαθέτει την κύρια είσοδο του γιοτ. Ενώ το επόμενο επίπεδο του γιοτ φιλοξενεί τις καμπίνες και τις σουίτες του ιδιοκτήτη, των επισκεπτών και του πληρώματος.

Eclipse: Οι απίστευτα πολυτελείς ανέσεις του

Διαθέτοντας εσωτερική διακόσμηση σε Art Deco στυλ, με ένα καινοτόμο, πλούσιο σε τεχνολογία περιβάλλον και τη χρήση μαλακών υφασμάτων, το Eclipse προσφέρει μια υπέροχη εμπειρία ζωής στον ιδιοκτήτη του. Με ποικίλες εγκαταστάσεις στα καταστρώματα, το γιοτ πληροί τα βέλτιστα πρότυπα προσφέροντας πληθώρα δυνατοτήτων για τους φιλοξενούμενους.

Ολόκληρο το γιοτ έχει διακοσμηθεί με χαρακτηριστικά που το κάνουν ακόμα πιο πολυτελές. Σε διάφορα καταστρώματα, οι εγκαταστάσεις στο εξωτερικό του Eclipse περιλαμβάνουν γυμναστήριο, πίστα χορού, υποβρύχια φώτα, beach club, σύνδεση Wi-Fi, σαλόνι ομορφιάς, γκαράζ και τζακούζι στο κατάστρωμα κ.λ.π.

Επιπλέον, το Eclipse διαθέτει δύο ελικοδρόμια και μια πισίνα 16 μέτρων που μπορεί να μετατραπεί σε πίστα. Αυτό το μηχανοκίνητο σούπερ γιοτ μπορεί να φιλοξενήσει τρία ελικόπτερα, τα δύο στα δύο ελικοδρόμια και το τρίτο σε ένα υπόστεγο αποθήκευσης που βρίσκεται κάτω από το μπροστινό κατάστρωμα. Επιπλέον, το Eclipse διαθέτει, εσωτερικά ασανσέρ έξι βοηθητικά φουσκωτά και ένα εξωτερικό τζάκι. Το σκάφος διαθέτει, επίσης, μια θέση για ένα ιδιωτικό υποβρύχιο τριών ατόμων που μπορεί να φτάσει σε βάθος περίπου 50 μέτρων.

Eclipse: Το θαύμα της προηγμένης τεχνολογίας

Το Eclipse θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά γιοτ σε όλο τον κόσμο. Το σκάφος διαθέτει τα τελευταίας τεχνολογίας χαρακτηριστικά ασφαλείας που περιλαμβάνουν αισθητήρες κίνησης, αλεξίσφαιρο γυαλί και αντιβαλλιστική άμυνα. Μάλιστα, κάθε καμπίνα στο γιοτ διαθέτει ιδιωτική οθόνη home cinema, τζακούζι, σπα και εξειδικευμένα συστήματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με αναφορές, το Eclipse διαθέτει ένα σύστημα anti-paparazzi που ανιχνεύει τη χρήση ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών για κλικ στις φωτογραφίες του σκάφους. Χρησιμοποιώντας λέιζερ, το σύστημα ανιχνεύει ψηφιακές κάμερες και διακόπτει μια πιθανή φωτογραφία του γιοτ καθώς αυτά τα υπέρυθρα φώτα μπορούν να το κάνουν ασταθές.

Το γιοτ διαθέτει 11 καμπίνες και σουίτες, με δυνατότητα φιλοξενίας έως 30 επισκεπτών και ένα πλήρωμα 92 ατόμων. Η κύρια σουίτα, που βρίσκεται στο πέμπτο επίπεδο του γιοτ, καταλαμβάνει μόνη της μια έκταση 152 τετραγωνικών μέτρων.

Με όλες αυτές τις εγκαταστάσεις ενσωματωμένες, η συντήρηση του Eclipse δεν είναι λιγότερο δαπανηρή υπόθεση. Σύμφωνα με το marineinsight.com, απαιτείται ετήσια δαπάνη άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συντήρηση αυτού του πολυτελούς σκάφους, ενώ λέγεται ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς χρεώνει περίπου 175.000 λίρες για κάθε ημέρα ενοικίασής του.