Ο βασιλιάς Κάρολος είναι ίσως ένας από τους πιο παρεξηγημένους Βρετανούς βασιλείς της σύγχρονης εποχής, σύμφωνα με τον άνθρωπο που τον παρακολουθούσε για ένα χρόνο. «Υπάρχει μια λανθασμένη άποψη που σχηματίζει κανείς από το “The Crown”», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάρντμαν για τη σειρά του Netflix. «Ο Κάρολος απεικονίζεται σαν να προσπαθεί να κάνει τη μητέρα του να παραιτηθεί, για να τον αφήσει να αναλάβει την εξουσία. Αυτό δεν συνέβη».

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Χάρντμαν παρακολούθησε τον βασιλιά Κάρολο για το ντοκιμαντέρ του BBC, «Charles III: The Coronation Year». Το ντοκιμαντέρ δείχνει την πρώτη χρονιά του Καρόλου ως μονάρχη, αλλά και στιγμές από την πρόβα της στέψης και το πρώτο επίσημο πορτρέτο του ως βασιλιάς. Περιλαμβάνει, επίσης, συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένης της αδελφής του, πριγκίπισσας Άννας, και της αδελφής της βασίλισσας Καμίλα, Άναμπελ Έλιοτ.

Το Business Insider συνάντησε τον Χάρντμαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, τέσσερις ημέρες μετά την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, «Charles III: New King. New Court. The Inside Story», το οποίο εκδόθηκε στις 18 Ιανουαρίου.

Η σκιά του βασιλιά

Ο Χάρντμαν ανέφερε πως εμπνεύστηκε τη συγγραφή του νέου του βιβλίου, «Charles III», ενώ γύριζε το ντοκιμαντέρ του BBC για τον πρώτο χρόνο της βασιλείας του βασιλιά Καρόλου. Και τα δύο έργα δίνουν στους αναγνώστες μια ματιά στις απαρχές της βασιλείας του Καρόλου. Στο βιβλίο, για παράδειγμα, ο Χάρντμαν γράφει ότι ο Κάρολος έμαθε για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ ενώ επέστρεφε στο κάστρο Balmoral από το κοντινό του κτήμα Birkhill, αφού νωρίτερα εκείνη την ημέρα την είχε επισκεφθεί.

«Είχε ανέβει στο αυτοκίνητο ως Πρίγκιπας της Ουαλίας και ως Δούκας του Ρόθσεϊ (ο τίτλος του όταν βρίσκεται στη Σκωτία). Είκοσι λεπτά αργότερα, θα έβγαινε από αυτό ως βασιλιάς Κάρολος Γ’ – με τη νέα βασίλισσα στο πλευρό του», έγραψε ο Χάρντμαν.

Ο Χάρντμαν είπε ότι η εμπειρία δίπλα στον βασιλιά του επέτρεψε να δει μια διαφορετική πλευρά του Καρόλου. «Στην πραγματικότητα, όπως ελπίζω να ξεκαθαρίσω στο βιβλίο, ήταν σχεδόν οδυνηρά απρόθυμος να συζητήσει ακόμη και τα σχέδια για τη βασιλεία του», λέει, προσθέτοντας ότι ο Κάρολος δεν θα ήθελε να υπονομεύσει την εξουσία της βασίλισσας όσο ήταν ζωντανή.

Κοιτάζοντας πίσω στη ζωή του Καρόλου, ο Χάρντμαν είπε ότι παρατήρησε πως ο βασιλιάς ήταν πολύ πιο «ευτυχισμένος» καθώς γερνούσε (ο βασιλιάς έκλεισε τα 75 του χρόνια τον Νοέμβριο). Παρατήρησε, επίσης, ένα παρόμοιο μοτίβο στην εκλιπούσα βασίλισσα, την οποία περιέγραψε ως πιο «χαμογελαστή» και συνολικά πιο ικανοποιημένη μετά το χρυσό της ιωβηλαίο, το 2002.

Για το βιβλίο του, ο Κάρολος έδωσε στον Χάρντμαν ειδική άδεια πρόσβασης στα Βασιλικά Αρχεία (μια ιδιωτική συλλογή εγγράφων, επιστολών και ημερολογίων που αφορούν τη βασιλική οικογένεια) για να βοηθήσει στην έρευνά του. Ο Χάρντμαν μίλησε, επίσης, με έναν ανώνυμο σύμβουλο του παλατιού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το 2021, η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν «πιο θυμωμένη από ποτέ», όταν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν ανακοίνωσαν ότι έδωσε την ευλογία της να δώσουν το όνομά της στην κόρη τους, πριγκίπισσα Λίλιμπετ.

Η επιτυχία του Χάρντμαν θα μείνει αξέχαστη

Η πρόσβαση του Χάρντμαν στους βασιλικούς είναι κάτι που οι περισσότεροι δημοσιογράφοι μόνο ονειρεύονται. Όταν ερωτήθηκε ποιο είναι το μυστικό του, επέμεινε ότι στο παρελθόν, το παλάτι τον απέρριπτε για ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεις για τον Τύπο. «Δεν προσποιούμαι ότι έχω κάποιου είδους ειδική πρόσβαση, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να είμαστε δίκαιοι», λέει.

Προς το παρόν, ο Χάρντμαν λέει ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος με το να μην ξέρει τι θα επακολουθήσει γι’ αυτόν. «Αυτή είναι η χαρά της δημοσιογραφίας – δεν ξέρεις πραγματικά τι συμβαίνει. Δεν ξέρω τι θα κάνω αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη», ανέφερε.

«Υποσχέθηκα στη γυναίκα μου ότι δεν θα υπάρξουν άλλα βιβλία μετά το τελευταίο, και τότε ήρθε αυτό. Οπότε ίσως χρειαστεί να σταματήσω για λίγο», πρόσθεσε. «Αλλά δεν μπορείς να σταματήσεις σε αυτό το παιχνίδι».