Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του πρώτου μήνα του 2024, με τον Ιανουάριο να φεύγει παίρνοντας μαζί του αστέρες του Χόλιγουντ με σημαντική πορεία στα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Το Business Insider συγκέντρωσε τα πρόσωπα που «έφυγαν» τον πρώτο μήνα του 2024 και μας θυμίζει το καλλιτεχνικό τους έργο.

Νόρμαν Τζούισον, 97 ετών

Ο θρυλικός σκηνοθέτης Νόρμαν Τζούισον ήταν γνωστός για την εκλεκτική φιλμογραφία του, η οποία περιελάμβανε το δράμα «In the Heat of the Night», το μιούζικαλ «Fiddler of the Roof» και την αγαπημένη κωμωδία «Moonstruck», τα οποία του χάρισαν υποψηφιότητες καλύτερης σκηνοθεσίας στα Όσκαρ.

Ο καναδός σκηνοθέτης αποσπούσε κορυφαίες ερμηνείες από ηθοποιούς πρώτης κατηγορίας, όπως ο Στιβ Μακ Κουίν («Υπόθεση Τόμας Κράουν») και ο Ντένζελ Ουάσινγκτον («The Hurricane»). Μέσα από τις ταινίες του, δώδεκα ηθοποιοί έλαβαν υποψηφιότητες κατά τη διάρκεια της 40ετούς καριέρας του, ενώ πέντε από τις ταινίες του κέρδισαν υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία.

Ο Νόρμαν Τζούισον πέθανε στις 20 Ιανουαρίου. Δεν δόθηκε καμία αιτία θανάτου.

Γκλίνις Τζονς, 100 ετών

Η Αγγλίδα ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 60 ταινίες και 30 θεατρικά έργα, ενώ είναι γνωστή κυρίως για τον ρόλο της κυρίας Μπανκς στην αγαπημένη ταινία της Disney «Mary Poppins» το 1964. Το 1973, η φωνή της Τζονς τράβηξε την προσοχή του θρυλικού συνθέτη Stephen Sondheim, ο οποίος την έβαλε στην αρχική παραγωγή του Broadway «A Little Night Music». Ο Sondheim έγραψε το «Send in the Clowns», το τραγούδι που ερμηνεύει, έχοντας εκείνη κατά νου. Η Τζονς θα κέρδιζε βραβείο Tony για την ερμηνεία της. Ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ για την ταινία «The Sundowners» (1960).

Η Γκλίνις Τζονς πέθανε στις 4 Ιανουαρίου. Δεν δόθηκε καμία αιτία θανάτου.

Τσαρλς Όσγκουντ, 91 ετών

Ως πρόσωπο της εκπομπής «CBS Sunday Morning» για πάνω από δύο δεκαετίες, ο Όσγκουντ έγινε «σταθερός επισκέπτης» στα σπίτια των Αμερικανών στο τέλος κάθε Σαββατοκύριακου χάρη στο πνεύμα του, την ήρεμη συμπεριφορά του και… το παπιγιόν του. Ο Τσαρλς Όσγκουντ εργαζόταν στο CBS από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, αρχικά ως δημοσιογράφος και στη συνέχεια ως παρουσιαστής του «CBS Sunday Night News» από το 1981 έως το 1987. Από το 1987 έως το 1992, ήταν συχνά στο «CBS This Morning».

Το 1994, έγινε το πρόσωπο του «Sunday Morning», αντικαθιστώντας τον Charles Kuralt. Θα κέρδιζε δύο Daytime Emmy και ένα Peabody για τη δουλειά του στην εκπομπή. Ολοκλήρωσε τη θητεία του το 2016, δίνοντας τα ηνία στην Jane Pauley.

Ο Τσαρλς Όσγκουντ πέθανε στις 23 Ιανουαρίου μετά από άνοια.

Τσίτα Ριβέρα, 91

Η Τσίτα Ριβέρα ήταν θρύλος του Broadway, που υποδύθηκε μερικούς από τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες της σκηνής, όπως την Ανίτα στο «West Side Story», τη Βέλμα Κέλι στο «Chicago» και τη Ρόουζ στο «Bye Bye Birdie». Ήταν υποψήφια για 10 βραβεία Tony και κέρδισε δύο φορές.

Με συμμετοχές στο Broadway για πάνω από 70 χρόνια, το τραγούδι και ο χορός της Ριβέρα διαμόρφωσαν γενιές καλλιτεχνών.

Η Τσίτα Ριβέρα πέθανε στις 30 Ιανουαρίου μετά από σύντομη ασθένεια.

Ντέιβιντ Σόουλ, 80 ετών

Ο Ντέιβιντ Σόουλ απέκτησε άμεση φήμη στα μέσα της δεκαετίας του 1970 παίζοντας τον ντετέκτιβ Kenneth «Hutch» Hutchinson, στο «Starsky & Hutch».

Πριν γίνει διάσημος στη σειρά, ο Σόουλ ήταν τραγουδιστής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ανοίγοντας συναυλίες για ονόματα όπως ο Frank Zappa και οι Byrds. Κάποια στιγμή, μάλιστα, τραγουδούσε ενώ το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο με μάσκα, αυτοαποκαλούμενος ως «The Covered Man».

Μετά το «Starsky & Hutch», ο Σόουλ επέστρεψε στη μουσική και πέτυχε το Νο. 1 single στο Billboard Hot 100 με το «Don’t Give Up on Us».

Ο Σόουλ έκανε επίσης εμφανίσεις σε σειρές όπως το «Star Trek», το «Gunsmoke», την ταινία του Κλιντ Ίστγουντ «Magnum Force» και μια μίνι σειρά διασκευής του μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ, «Salem’s Lot».

Ο Ντέιβιντ Σόουλ πέθανε στις 4 Ιανουαρίου. Δεν δόθηκε καμία αιτία θανάτου.

Ντέιβιντ Γκέιλ, 58 ετών

Ο Γκέιλ ήταν γνωστός μέσα από τη συμμετοχή του στη θρυλική σειρά «Beverly Hills 90210». Είχε υποδυθεί τον Dr. Joe Scanlon στο «Port Charles» και τον Stuart Carson – τον αρραβωνιαστικό της Μπρέντα Γουόλς (Σάνεν Ντόχερτι) – στο «Beverly Hills, 90210».

Εμφανίστηκε επίσης και σε άλλες σειρές, όπως οι «Robin’s Hoods», «Savannah», «The Round Table» και «JAG». Ο ηθοποιός έγινε ευρύτερα γνωστός για το ρόλο του ως Dr. Joe Scanlon στο «Port Charles», το spinoff του «General Hospital».

Ο Ντέιβιντ Γκέιλ πέθανε στις 21 Ιανουαρίου. Η αιτία θανάτου του δεν έχει γίνει γνωστή.

Έινταν Κάντο, 42 ετών

Πέθανε σε ηλικία μόλις 42 ετών ο ηθοποιός των «Designated Survivor» και «X-Men», Άνταν Κάντο

Ο Κάντο έγινε γνωστός για συμμετοχές σε πρότζεκτ του Fox, του Hulu και του Netflix και έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιανουαρίου. Συμμετείχε στη σειρά «Designated Survivor» («Ο Επιζών της Επόμενης μέρας»), που προβάλλεται και μέσω του Netflix, ενώ είχε εμφανιστεί και στη σειρά επεισοδίων «Narcos» καθώς και στο «X-Men». Η τελευταία σειρά όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν το «The Cleaning Lady» των Fox/ Hulu.

Ο Έινταν Κάντο πέθανε στις 8 Ιανουαρίου, μετά από μάχη με τον καρκίνο.