Το ομόφωνο «όχι» της Ιεράς Συνόδου στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση, σχολιάζει με ανάρτησή του στα social media, ο δημοσιογράφος και εκδότης, Κώστας Βαξεβάνης.

«Η Εκκλησία καλά θα κάνει να μην παίρνει θέση σε θέματα σεξουαλικότητας. Όχι μόνο γιατί δεν έχει τέτοιο ρόλο (δεν είναι όλοι παιδιά του Θεού αλήθεια;) αλλά και γιατί τα ιερατικά γούστα έχουν γράψει μεγαλύτερο κομμάτι της εκκλησιαστικής ιστορίας με κραυγές ηδονής παρά με ψαλμούς» αναφέρει στην ανάρτησή του.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και η αντίδραση της κυβέρνησης

Στην εισήγησή του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία «εκτροπή από το νόμο του θεού», ενώ ανέφερε ότι θα σταλεί επιστολή προς τους βουλευτές. Μια ακόμα επιστολή θα συνταχθεί ώστε να διαβαστεί στους πιστούς σε όλους τους ναούς της χώρας στις 4 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται:

  • Προφανώς η Πολιτεία νομοθετεί, αλλά αυτή η παράμετρος ούτε στερεί την ελευθερία του λόγου από την Εκκλησία ούτε απαλλάσσει την Εκκλησία από το καθήκον ενημέρωσης του πιστού λαού ούτε μπορεί να της υποδείξει σε τι συνίσταται η αμαρτία. Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους. Αν σιωπήσει, όμως, φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται
  • Από το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης παρέχει σε ζευγάρια του ιδίου φύλου όλα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες του γάμου με κύρια εξαίρεση τη δυνατότητα απόκτησης παιδιών με υιοθεσία ή παρένθετη κύηση. Το σύνθημα της «ισότητας στον γάμο» αποβλέπει σε ένα στόχο, στην απόκτηση παιδιών από «ομόφυλα ζευγάρια».
  • Ανακοινώθηκε ότι θα επιτρέπεται ο «ομόφυλος γάμος» και η «ομόφυλη γονεϊκότητα» μέσω υιοθεσίας και (με διάφορες διόδους) μέσω παρένθετης κύησης. Οι εμπνευστές του νομοσχεδίου και οι συνευδοκούντες σε αυτό προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας και τη μετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα, την εξαφάνιση των ρόλων των δύο φύλων μέσα στην οικογένεια και θέτουν πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών τις σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλόφιλων ενηλίκων. Με βάση το νομοσχέδιο, ομοφυλόφιλοι μονογονείς θα μπορούν να επιβάλουν στο παιδί τους τον σύντροφό τους ως «πατέρα 2» ή ως «μητέρα 2».
  • Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία καταδικάζει μελλοντικά παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς πατέρα ή μητέρα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης των γονεϊκών ρόλων. Η μονογονεϊκή οικογένεια είναι διαφορετική περίπτωση. Προκαλεί στέρηση του ενός γονέα, αλλά όχι σύγχυση των ρόλων των γονέων. Αντίθετα, η ομοφυλοφιλική συμβίωση προξενεί και τα δύο. Επιπλέον, τα παιδιά αυτά συχνά δεν θα έχουν δυνατότητα γνωριμίας με τον άλλο βιολογικό γονέα τους. Δεν θα έχουν επίσης το προσωπικό βίωμα της παρουσίας του άλλου φύλου (αντίθετου των «ομόφυλων γονέων» τους) μέσα σε μία ετερόφυλη σχέση. Τα παιδιά με πατέρες 1 και 2 ή με μητέρες 1 και 2 (ή και παραπάνω) θα είναι τα θύματα ενός αφύσικου μηχανισμού τεκνοθεσιών.

Πηγές της κυβέρνησης σχολίαζαν λακωνικά σχετικά με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, «σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας, κανένα σχόλιο».