Το μέλλον του διαγωνισμού ομορφιάς Miss Universe ενδεχομένως να βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς το επιχειρηματικό γκρουπ που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του, με επικεφαλής την ακτιβίστρια υπέρ των τρανς ατόμων, Αν Γιακραγιουτάτιπ, ανακοίνωσε πως κήρυξε πτώχευση.

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Ελ Σαλβαδόρ το περασμένο Σάββατο (18/11). Στην προηγούμενη επίσκεψή του στη χώρα, το 1975, ξεσηκωμένοι φοιτητές και οι διαδηλώσεις τους προκάλεσαν αναταραχή στη διοργάνωση του event, ενώ τα επεισόδια που ακολούθησαν κατέληξαν σε σφαγή κι εμφύλιο πόλεμο.

Τώρα, το μέλλον του Miss Universe βρίσκεται στον «αέρα» μιας και η εταιρία από την Ταϊλάνδη, στην οποία ανήκει ο διαγωνισμός, κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα για πτώχευση. Το JKN Global Group αγόρασε τα δικαιώματα των καλλιστείων το 2022 για 20 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρία WME-IMG, η οποία προηγουμένως το είχε αποκτήσει από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Τον τελευταίο χρόνο, η αξία του JKN Global Group που δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως τα media, κατέρρευσε.

Ωστόσο, η Αν Γιακραγιουτάτιπ με αναρτήσεις στα social media ανέφερε πως είναι αποφασισμένη να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα του Miss Universe και υπογράμμισε πως ο διαγωνισμός αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για εκείνη.

Γενικευμένες αντιδράσεις

Κι αυτό είναι μόνο το ένα μέρος που προκάλεσε αντιδράσεις. Το άλλο έχει να κάνει με την συμμετοχή δύο τρανς γυναικών στο θεσμό, που πολλές άλλες διαγωνιζόμενες δεν θεώρησαν δίκαιο για εκείνες. Όλα αυτά γίνονται, ενώ διατηρούνται αμφιβολίες για την ακεραιότητα του Miss Universe και των «παρακλαδιών» του σε άλλες χώρες. Τα τελευταία χρόνια είναι σταθερές οι καταγγελίες περί «στημένων» αποτελεσμάτων.

Στο Ελ Σαλβαδόρ, τώρα, οι πολίτες της χώρας, είναι κι αυτοί ενοχλημένοι με τη διοργάνωση του event στο Σαν Σαλβαδόρ. Ο λόγος; Τα δημόσια κονδύλια που δόθηκαν για να γίνει εκεί. Σύμφωνα με τοπικά και διεθνή ΜΜΕ επενδύθηκαν περί τα 12 εκατομμύρια δολάρια για να διεξαχθεί το Miss Universe στην πρωτεύουσα του κράτους της Λατινικής Αμερικής, την στιγμή που μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Φέτος τον τίτλο κατέκτησε η Μις Νικαράγουα, Sheynnis Palacios, ενώ τα φώτα έπεσαν πάνω και στις Μαρίνα Μασέτε και Ρίκι Κόλε, από την Πορτογαλία και την Ολλανδία, αντίστοιχα, τις δύο τρανς διαγωνιζόμενες. Το 2018, η Άνχελα Μαρία Πόνθε Καμάτσο από την Ισπανία έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που συμμετείχε στη διοργάνωση και μάλιστα κατέκτησε και τον τίτλο.