Αν είστε γονιός, τότε ίσως το τελευταίο πράγμα που έχετε όρεξη να κάνετε, έπειτα από μια κουραστική μέρα, είναι σεξ. Η γονεϊκότητα είναι τόσο απαιτητική που δεν είναι περίεργο το ότι πολλοί γονείς είναι αρκετά κουρασμένοι, για να κάνουν σεξ.

Τα παιδιά σας έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τη σεξουαλική σας ζωή, αλλά είναι σημαντικό να βρείτε χρόνο, για να δουλέψετε τη σχέση σας και να συνδεθείτε με τον/την σύντροφό σας. Αν έχετε δοκιμάσει τρόπους, για να κάνετε τη σχέση σας πιο πικάντικη, αλλά εξακολουθεί να σας φαίνεται πολύ απαιτητικό, ίσως δοκιμάσατε να προγραμματίσετε το πότε θα κάνετε σεξ. Μπορεί να μην είναι μια πρακτική γεμάτη πάθος, αλλά σας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσετε διάθεση, ενώ ξέρετε ότι θα έχετε και οι δύο λίγη κοινή ελεύθερη ώρα, για να συζητήσετε τι θέλετε.

Παρά τα οφέλη, όμως, η κλινική ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα σεξ, Dr. Karen Gurney, εξήγησε γιατί τα ζευγάρια δεν πρέπει «ποτέ, μα ποτέ να κάνουν σεξ με πρόγραμμα». Η Dr. Gurney βρέθηκε καλεσμένη στο podcast «The Diary of a CEO», το οποίο παρουσιάζει ο επιχειρηματίας, Steven Bartlett. Εκεί, η Dr Gurney εξήγησε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «goodto.com»: «Ένα από τα σενάρια στο σεξ αναφέρει πως το αυθόρμητο σεξ είναι καλύτερο. Δεν συμφωνώ απαραίτητα με αυτό, αλλά συμφωνώ με την ιδέα ότι το προγραμματισμένο σεξ δημιουργεί πίεση σε όλους». Μιλώντας παραπάνω για τη θέση της, ανέφερε: «Πώς μπορείς, εκ των προτέρων, να συμφωνήσεις σε κάτι που δεν ξέρεις αν θα το θέλεις, όταν φτάσει η ώρα του; Το μόνο που κάνει αυτό είναι να ασκεί πίεση».

Ωστόσο, η Dr. Gurney δεν περιμένει πως οι πολυάσχολοι γονείς μπορούν να κάνουν σεξ αυθόρμητα. Η ίδια εξηγεί: «Στη σημερινή εποχή, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προγραμματίσετε το πότε θα έρθετε κοντά ο ένας στον άλλο. Είμαστε όλοι τόσο απασχολημένοι που αν δεν το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα συμβεί».

Εν συνεχεία ο οικοδεσπότης της εκπομπής είπε: «Αν είστε γονείς και βγαίνετε ένα ραντεβού την εβδομάδα, ξέρετε ότι τότε πρέπει να κάνετε σεξ. Έτσι γίνεται ο προγραμματισμός του σεξ, επειδή προγραμματίζετε το ραντεβού μία φορά την εβδομάδα». Σε απάντηση, η Dr. Gurney εξήγησε ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στη σεξουαλική σας ζωή: Μπορείτε να μην μιλάτε πολύ συχνά για το σεξ και να περιμένετε μέχρι το βράδυ του ραντεβού. Εκεί η πίεση είναι μεγάλη και από την ειδικό αυτή η προσέγγιση περιγράφεται ως «οι χειρότερες συνθήκες για καλό σεξ». Ή η άλλη επιλογή είναι να προσπαθήσετε, όσο καλύτερα μπορείτε, να προγραμματίσετε σύντομες στιγμές σωματικής οικειότητας, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σεξ.

Τι είναι, όμως, οι σύντομες στιγμές σωματικής οικειότητας;

Αιτιολογώντας γιατί η δεύτερη επιλογή είναι καλύτερη, η Dr. Gurney χρησιμοποιεί το παράδειγμα του μπάνιου μαζί: «Μπορείτε να δημιουργήσετε την προσδοκία ότι κάθε φορά που καλείτε τον άλλον να κάνετε μπάνιο μαζί, θα καταλήγετε να κάνετε σεξ». Ωστόσο, όταν προσκαλείτε το ταίρι σας στο μπάνιο, να κάνετε απλώς αυτό. Μην τον/την προσκαλείτε λέγοντας: “Ας κάνουμε μπάνιο και μετά θα κάνουμε σεξ”. Το ότι και οι δύο ξέρετε πού μπορεί να οδηγήσει το μπάνιο, είναι μια χαρά, γιατί σας επιτρέπει να μπείτε σε σκέψεις, όπως “δεν είχα σκεφτεί το σεξ απόψε, αλλά το μπάνιο μπορεί να οδηγήσει σε σεξ, οπότε ας μπω σε σεξουαλικές σκέψεις για ένα λεπτό”».

Ωστόσο, η Dr. Gurney προειδοποιεί: «Το πρόβλημα θα έρθει αν μετά πείτε στον σύντροφό σας: “Είπες ότι ήθελες μπάνιο και δεν κάναμε σεξ”. Δεν τον/την προσκαλέσατε για σεξ, αλλά για μπάνιο. Πρέπει να είστε εντάξει, σε περίπτωση που δεν κάνετε». Η Dr. Gurney εξηγεί ότι αν ξεκινάτε έτσι συχνά, στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις θα οδηγηθείτε σε σεξ · περισσότερες φορές σε σύγκριση με την ελπίδα ότι το προγραμματισμένο σεξ θα οδηγήσει προς τα εκεί.

Αλλά να θυμάστε: Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, για να ζήσετε τη σεξουαλική σας ζωή, ειδικά μετά την απόκτηση παιδιών. Θα πρέπει να βρείτε έναν νέο ρυθμό, ίσως έναν τρόπο, για να νιώσετε ξανά επιθυμητοί, και υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές, που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Όλα τα ζευγάρια είναι διαφορετικά, οπότε φροντίστε να κάνετε ό,τι σας βολεύει. Κάποιοι αγαπούν το προγραμματισμένο σεξ και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.