Σε κάθε σχέση -ακόμα και στην πιο δυνατή και ευτυχισμένη- είναι δεδομένο πως θα προκύψουν προβλήματα και απογοητεύσεις. Και ενώ δεν αξίζει να ασχολείστε με κάθε μικρή λεπτομέρεια που σας κουράζει (π.χ. ο σύντροφός σας άφησε πάλι ανοιχτό το σωληνάριο της οδοντόκρεμας; Ενοχλητικό, αλλά θα ζήσετε), υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Ορισμένα θέματα, όπως η καταχρηστική συμπεριφορά ή η έλλειψη εμπιστοσύνης, θεωρούνται γενικά ως προφανείς «κόκκινες γραμμές». Ωστόσο, άλλα θέματα που συγκριτικά μπορεί να φαίνονται αβλαβή, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι σοβαρές αιτίες ανησυχίας για τη σχέση σας.

Ειδικοί, μιλώντας στην Huffington Post, αποκαλύπτουν μερικά από τα φαινομενικά λιγότερο σοβαρά, αλλά δυνητικά πολύ κρίσιμα προβλήματα σε μια σχέση.

1. Νιώθετε άγχος όταν βρίσκεστε με τον σύντροφό σας ή όταν ετοιμάζεστε να τον συναντήσετε

Το άγχος της σχέσης μπορεί να σας επηρεάσει σωματικά με διάφορους τρόπους: συχνούς πονοκεφάλους, στομαχόπονους ή δυσκολία στον ύπνο. Εάν αυτά τα συμπτώματα φαίνεται να εμφανίζονται όταν είστε με τον σύντροφό σας ή όταν πρόκειται να βρεθείτε, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση, λέει η σύμβουλος γάμου και οικογένειας Jennifer Chappell Marsh. «Μερικές φορές, αν κάτι δεν πάει καλά σε μια σχέση, μπορεί να μην μπορούμε να το εντοπίσουμε με ακρίβεια, αλλά το σώμα μας θα μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά».

2. Νιώθετε μοναξιά ακόμα και όταν είστε μαζί

Όλοι έχουμε τις κακές ημέρες μας που νιώθουμε κάπως απόμακροι από τους συντρόφους μας. Αλλά αν βιώνετε αυτά τα συναισθήματα μοναξιάς πιο συχνά για σημαντικό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εξετάσετε τους λόγους.

«Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είτε δεν ανοίγεστε στον σύντροφό σας, είτε ότι οι προσπάθειές σας για σύνδεση πέφτουν πάνω σε τοίχο από τον σύντροφό σας», αναφέρει η Marsh. «Το να νιώθεις μοναξιά είναι σημάδι αποσύνδεσης σωματικής, συναισθηματικής ή και τα δύο. Χρειάζονται ενεργά βήματα, διαφορετικά το χάσμα μεταξύ των δυο συντρόφων θα μεγαλώσει».

3. Οι συγκρούσεις δεν είναι εποικοδομητικές

Η σύγκρουση είναι φυσικό μέρος κάθε σχέσης. Όμως βασικό στοιχείο της πρέπει να είναι η αντιπαράθεση με σεβασμό. Πρόκειται για ένα σημάδι ωριμότητας και υγείας στη σχέση. Τα ζευγάρια που δεν ξέρουν πώς να συγκρούονται, αντί να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα κατάματα, καταλήγουν είτε να ουρλιάζουν ο ένας στον άλλον, είτε να μην τσακώνονται καθόλου και να κρύβουν τα ζητήματα κάτω από το χαλί.

«Οι υπερβολικές συγκρούσεις είναι ένα πρόβλημα, αλλά το ίδιο προβληματικό είναι και το άλλο άκρο του φάσματος: η απουσία σύγκρουσης», επισημαίνει η Marsh. «Η διάχυτη αποφυγή συγκρούσεων μπορεί να υποδηλώνει ότι ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν αισθάνονται άνετα πλέον για να θίξουν ένα ζήτημα που τους προβληματίζει. Και η αποφυγή της αντιπαράθεσης οδηγεί σε μακροχρόνια δυσαρέσκεια και σε αποσύνδεση. Είναι η κύρια αιτία του “συνδρόμου των συγκατοίκων”, όπου τα ζευγάρια φαίνεται να συνεννοούνται αλλά στην πράξη δεν αισθάνονται στενή σύνδεση».

Ο θεραπευτής Kurt Smith, ο οποίος ειδικεύεται στη συμβουλευτική ανδρών, εξηγεί ότι το να τσακώνεσαι συνεχώς, αλλά και το να αποφεύγεις τις συγκρούσεις συνολικά, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: Διαβρώνουν τη σχέση. «Το να τσακώνεστε πολύ και το να μην τσακώνεστε καθόλου είναι εξίσου καταστροφικό για τη σχέση».

4. Όταν μιλάτε για χρήματα, πάντα οδηγείστε σε καβγά

Πολλές φορές τα ζευγάρια έχουν διαφορετικές φιλοσοφίες και προτεραιότητες όσον αφορά τα οικονομικά τους. Το πώς όμως ένα ζευγάρι συμβιβάζει αυτές τις διαφορές δείχνει πολλά για τη σχέση. Ναι, τα χρήματα μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Αλλά εάν δύο άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν πώς να έχουν μια παραγωγική συνεργασία επ’ αυτού του θέματος, ίσως να πρέπει να επισκεφτούν έναν ειδικό που θα μπορούσε να τους προσφέρει οδηγίες για το πώς να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά.

«Το να έχεις προβλήματα με τα χρήματα σε έναν γάμο είναι συνηθισμένο, είτε πρόκειται για συντρόφους που δεν μπορούν να μιλήσουν για οτιδήποτε σχετίζεται με χρήματα, είτε διαφωνούν για το πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψουν έναντι της αποταμίευσης, είτε χρησιμοποιούν τα χρήματα με τρόπο που δεν αρέσει στον άλλον», λέει ο Smith. «Στην πραγματικότητα, τα χρήματα αναφέρονται πάντα σε κάθε λίστα με τους κορυφαίους λόγους που χωρίζουν τα ζευγάρια. Ωστόσο, τα ζευγάρια σχεδόν ποτέ δεν επιλέγουν να οδηγηθούν σε συμβουλευτική για να λύσουν τις χρηματικές διαφορές τους».

5. Ο σύντροφός σας κάνει ενοχλητικά αστεία σε βάρος σας

Κάποια παιχνιδιάρικα αστεία μεταξύ των συντρόφων είναι διασκεδαστικά. Αρκεί και τα δύο μέρη να τα θεωρούν αστεία. Αν νιώθετε ότι ο σύντροφός σας σας επικρίνει ή σας υπονομεύει μέσω αυτών, αυτό «τρώει» την αυτοεκτίμησή σας.

«Ένα μοτίβο υποτίμησης ή κοροϊδίας κάποιου μπορεί να υποδηλώνει μια βαθύτερη έλλειψη σεβασμού ή ανισορροπία στη σχέση», τονίζει η σύμβουλος γάμου Spencer Northey. «Μπορεί να γεννήσει δυσαρέσκεια και περιφρόνηση, κάτι που είναι μια “θανάσιμη” εξέλιξη για τη σχέση». Δεν θα πρέπει να αφήνετε τον σύντροφό σας να απορρίπτει την αντίδρασή σας ως «υπερβολικά ευαίσθητη». Μπορεί να αισθάνεστε πίεση όταν αντιδράτε σε σχόλια που σας προσβάλλουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τα αποδέχεστε.

«Η συμβουλή μου είναι ότι αν τα “παιχνιδιάρικα” ή τα περιστασιακά σχόλια του συντρόφου σας αρχίζουν να σας προκαλούν νευρικότητα, μην γελάτε», είπε η Northey. «Κάντε μια σοβαρή συζήτηση για τον σεβασμό και τα θέματα που θεωρείτε ευαίσθητα. Μην μένετε σε μια σχέση στην οποία δεν απολαμβάνετε ανάλογη εκτίμηση με αυτήν που προσφέρετε».

6. Μερικές φορές αισθάνεστε περισσότερο θεραπευτής παρά σύντροφος

Η ικανότητα των συντρόφων να αλληλοστηρίζονται με συμβουλές και συναισθηματική υποστήριξη είναι ένα από τα οφέλη της στενής σχέσης. Τούτου λεχθέντος, ο σύντροφός σας δεν θα πρέπει να σας χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο ενός επαγγελματία θεραπευτή, ειδικά εάν αντιμετωπίζει μια πάθηση ψυχικής υγείας ή μια κρίση ζωής. «Πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε και πώς να υποστηρίξουμε έναν σύντροφο και πότε χρειάζεται περισσότερη βοήθεια», σημειώνει ο θεραπευτής Juan Olmedo.

7. Δυσκολεύεστε πραγματικά να πάρετε αποφάσεις

Η αποφασιστικότητα δεν είναι μια ιδιότητα που προκύπτει φυσικά σε όλους. Αλλά αν η λήψη αποφάσεων, μεγάλων και μικρών, είναι αδύνατη για εσάς και/ή τον σύντροφό σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι βαθύτερης αστάθειας στη σχέση, τονίζει η Northey. «Ένα μικρό παράδειγμα είναι ότι ένα ζευγάρι δεν μπορεί να συμφωνήσει για το πού και πότε θα κάνει διακοπές, επομένως δεν πηγαίνει ποτέ. Ή σπάνια δύο σύντροφοι βγαίνουν έξω μαζί, γιατί δεν μπορούν να αποφασίσουν τι να κάνουν, οπότε επιλέγουν να μείνουν μέσα».

Αναποφασιστικότητα υψηλότερου επιπέδου θα μπορούσε να είναι όταν ένα ζευγάρι δεν μπορεί για παράδειγμα να αποφασίσει πού θα ζήσει ή δεν είναι σίγουρο για το πόσο αφοσιωμένος είναι ο ένας στον άλλο και στη σχέση.

«Σε μία σχέση, μπορεί οι δύο σύντροφοι να παλινδρομούν, να θέλουν να χωρίσουν και μετά να τα ξαναβρίσκουν. Γενικά, με την αναποφασιστικότητα, υπάρχει ένα μοτίβο απογοητευτικής παλινδρόμησης κατά τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων», λέει η Northey. «Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι είτε ο ένας είτε και οι δύο δεν έχουν καλή αντίληψη του τι τους κάνει ευτυχισμένους, είτε ο ένας ή και οι δύο υπονομεύουν ασυνείδητα τη συνεννόηση. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι είναι θεμελιωδώς αντίθετοι».

Η συμβουλή της Northey σε αυτήν την περίπτωση είναι μία: «Αρχίστε να αναγνωρίζετε πρότυπα αναποφασιστικότητας και ανακαλύψτε τις ρίζες τους για να βεβαιωθείτε ότι τίποτα βαθύτερο δεν εμποδίζει τη σχέση».