Θυμάμαι όταν ήμουν έγκυος στον γιο μου πόσο μου άρεσε να κολυμπάω, τόσο που όταν τελείωσε το καλοκαίρι και άρχισε να κρυώνει η θάλασσα, συνέχισα να απολαμβάνω το κολύμπι σε κολυμβητήριο. Ήταν πριν από 25 χρόνια και δεν είχα ακόμα γνωρίσει τη μέθοδο πιλάτες και τα οφέλη που έχει και στην εγκυμοσύνη.

Σήμερα, αφενός έχοντας και την εξειδικευμένη πιστοποίηση από τη Human Mama: Pre & Postnatal Fitness Workshop που έχει δημιουργηθεί τηρώντας τα παγκόσμια standards των οργανισμών ACOG, SCOG ACSΜ, και αφετέρου τη γνώση ότι η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κύησης συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας όχι μόνο της μέλλουσας μητέρας αλλά και του εμβρύου που κυοφορεί, προτρέπω τις μέλλουσες μητέρες να ασκούνται. Εξάλλου, τα αποτελέσματα πολλών κλινικών μελετών υποστηρίζουν ότι η μέτρια έντασης άσκηση δρα ευεργετικά στο σώμα προάγοντας και τη ψυχική υγεία. Ωστόσο, η περίοδος της κύησης φέρνει πολλές αλλαγές στο σώμα και επιβαρύνει τον οργανισμό. Για να είναι ασφαλής η άσκηση και να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία της εγκυμονούσας και του εμβρύου, πρέπει και η ίδια η άσκηση να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Λόγοι για να γυμνάζεστε όταν είστε έγκυος

Γνωρίζουμε πως η άσκηση δρα ευεργετικά στην υγεία μας. Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή, συμβάλλει στη μυϊκή ενδυνάμωση, ενισχύει την ευκινησία, μειώνει το άγχος. Για την εγκυμονούσα, η άσκηση προετοιμάζει καλύτερα το σώμα και τον οργανισμό για τη φυσική διαδικασία του τοκετού. Ενισχύει το μυοσκελετικό σύστημα βοηθώντας το σώμα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες μηχανικές φορτίσεις από την αύξηση βάρους, προλαμβάνει την ασύμμετρη φόρτιση της σπονδυλικής στήλης, ισχυροποιεί τους συνδέσμους και συμβάλλει στην αντιμετώπιση πόνων, ειδικά στη μέση. Επιπλέον, περιορίζει την αύξηση βάρους και λίπους, ενισχύει την αντοχή, δρα θεραπευτικά στην εμφάνιση ακράτειας και κυκλοφορικών προβλημάτων, τονώνει την αυτοπεποίθηση, κάνει τον τοκετό ευκολότερο, ενώ υπάρχει ευκολότερη και ταχύτερη επάνοδος μετά τον τοκετό. Οφέλη, ωστόσο, έχει και το έμβρυο, όπως μειωμένη νεογνική μάζα λίπους, βελτιωμένη ανοχή στο στρες, καλύτερη μνήμη και αυξημένες μαθησιακές ικανότητες. Αναγνωρίζοντας αυτά τα οφέλη, οι περισσότεροι γυναικολόγοι συνιστούν τη γυμναστική σε μία κύηση που ωστόσο δεν χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου και δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Για να είναι ασφαλής η άσκηση

Αυτό που έχει πρωτίστως σημασία είναι η υγεία και η σωματική ακεραιότητα της εγκύου και του εμβρύου. Γι’ αυτό και συμβουλεύεστε και ενημερώνετε πάντα τον γυναικολόγο σας για οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης κάνετε. Επειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν διάφορες αλλαγές που αφορούν το μυοσκελετικό, το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό και θερμορυθμιστικό σύστημα, η ένταση, η συχνότητα και η διάρκεια της άσκησης τροποποιούνται και προσαρμόζονται. Επίσης, η άσκηση εξειδικεύεται με βάση την πορεία της εγκυμοσύνης και τις ιδιαιτερότητες της εγκυμονούσας. Μία μέλλουσα μαμά πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν ότι η άσκηση πρέπει να είναι ασφαλής και ωφέλιμη όχι μόνο για την ίδια αλλά και για το έμβρυο που κυοφορεί. Το είδος της άσκησης που θα επιλέξετε, εξαρτάται από τη φυσική σας κατάσταση.

Ως δασκάλα πιλάτες και γιόγκα προτείνω ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει ασκήσεις από τη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα, καθώς και ασκήσεις από την κλασική γυμναστική, ενώ συνιστώ ήπιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύμπι, τον χορό ή το στατικό ποδήλατο, αποφεύγοντας όσες είναι επικίνδυνες ή μπορεί να αποβούν επικίνδυνες και υψηλής έντασης.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.