Οι γλυκές λιχουδιές είναι αναμφίβολα ένα απολαυστικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε, πρόκειται για «ένοχες απολαύσεις», καθώς έχουν αντίκτυπο και στην υγεία και στην εμφάνισή μας.

Ευτυχώς υπάρχουν ορισμένες γλυκές επιλογές που όχι μόνο μπορούν να ικανοποιήσουν τις λιγούρες, αλλά μπορούν να καταναλώνονται χωρίς «ενοχή» και χωρίς να προσθέτουν νούμερα στη ζυγαριά μας. Εξειδικευμένοι διαιτολόγοι παρουσίασαν τρεις από αυτές τις λιχουδιές στο Shefinds.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα ξεχωρίζει στη λίστα καθώς μπορεί να καλύψει και τους πιο απαιτητικούς. Ακόμη κι αν στην αρχή κάποιοι αντιδράσουν λόγω μιας ελαφριάς πικρίλας που συνοδεύει τις πρώτες μπουκιές, τελικά διαπιστώνουν πως πρόκειται για μια πλούσια και έντονη γευστική εμπειρία. Και επιπλέον μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους και συνδυασμούς.

Σε αντίθεση με τη σοκολάτα γάλακτος, η μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο και λιγότερη ζάχαρη. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες και υγιή λίπη που συμβάλουν σε ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης, και αυτό βοηθάει στον περιορισμό της λαχτάρας και της υπερκατανάλωσης γλυκών.

Επιπλέον, μελέτες έχουν συνδέσει τη μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με χαμηλότερα επίπεδα στρες και μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, δύο αποτελέσματα τα οποία σχετίζονται με τη συνολική ευεξία.

Γκότζι Μπέρι

Αυτά τα μικρά, κόκκινα μούρα είναι γνωστά για την πλούσια περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της β-καροτίνης και της βιταμίνης C, που ενισχύουν την υγεία του ανοσοποιητικού και τη λάμψη του δέρματος. Παρά τη φυσική τους γλυκύτητα, τα γκότζι μπέρι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για τα άτομα που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους.

Τα γκότζι μπέρι είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ικανοποιώντας την ανάγκη για γλυκό χωρίς να εκτροχιάζουν τις προσπάθειες για απώλεια βάρους. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, ενισχύοντας το αίσθημα κορεσμού και αποτρέποντας την υπερφαγία.

Έρευνες έχουν δείξει πως βοηθούν και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τα απότομα ανεβάσματα και πτώσεις στα επίπεδα του σακχάρου που οδηγούν στην αποθήκευση λίπους.

Χουρμάδες γεμιστοί με αμυγδαλοβούτυρο

Οι χουρμάδες, φυσικά γλυκοί και πλούσιοι σε φυτικές ίνες, αποτελούν μια υγιεινή βάση γι’ αυτή τη λιχουδιά παρέχοντας θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και μαγνήσιο. Όταν γεμίζονται με βούτυρο αμυγδάλου, πηγή υγιεινών λιπών και πρωτεΐνης, αυτές οι γευστικές μπουκιές αποκτούν μια τέλεια θρεπτική ισορροπία.

Το βούτυρο αμυγδάλου, εκτός από την κρεμώδη υφή και τα οφέλη που προσθέτει, κάνει το σνακ εξαιρετικά χορταστικό.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν να εντάξετε τους γεμιστούς χουρμάδες με αμυγδαλοβούτυρο στην εβδομαδιαία διατροφή σας, καταναλώνοντάς τους ως σνακ το μεσημέρι ή μετά την άσκηση.