Οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για μια ακόμη μόδα διατροφής, αλλά για μια αλλαγή του τρόπου ζωής. Η μέθοδος 30-30-30 κατακλύζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κερδίζει διαρκώς νέους οπαδούς.

Τι ακριβώς είναι; Πρόκειται επί της ουσίας για μια πρωινή ρουτίνα. Το μόνο που πρέπει κάποιος να κάνει είναι να καταναλώσει 30 γραμμάρια πρωτεΐνης εντός 30 λεπτών από τη στιγμή που θα ξυπνήσει και να ακολουθήσει 30 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης (χαμηλής έντασης).

Και πώς μπορεί η δίαιτα 30-30-30 να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος; «Τα καλά νέα είναι ότι το σχήμα 30-30-30 είναι αρκετά λογικό. Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες είναι μια καλή ιδέα, καθώς είναι πιο χορταστικό από μερικές από τις τυπικές επιλογές πρωινού μας», αναφέρουν ειδικοί στο HealthLine.

Και αυτό σημαίνει ότι θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι άνθρωποι που έτρωγαν 30 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πρωινό κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα. Διατροφολόγοι σημειώνουν ακόμη ότι η σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα με το πρώτο γεύμα της ημέρας -όπως συμβαίνει με την κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε πρωτεΐνες- είναι θεμελιώδης για τις διατροφικές σας επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης η πρωτεΐνη επιδρά θερμογενετικά. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε περισσότερη ενέργεια για να τη μεταβολίσετε από όση θα χρησιμοποιούσατε διασπώντας υδατάνθρακες και λίπος.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο επιδράσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει έλλειμμα θερμίδων και αυτό είναι ένα ακόμη καλό νέο εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Τι ισχύει με την άσκηση; Ειδικοί υπογραμμίζουν πως υπάρχουν πολλά οφέλη από μια 30λεπτη άσκηση χαμηλής έντασης το πρωί και η διαχείριση του βάρους είναι σίγουρα ένα από αυτά. Εκτός από την αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων, η οποία μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους, ορισμένες ασκήσεις χαμηλής έντασης είναι ευεργετικές και για τη μυϊκή μάζα αλλά και για την βελτίωση της κατάστασης της καρδιάς. Και αυτά είναι δύο στοιχεία που υποστηρίζουν τη βιώσιμη απώλεια βάρους.

Το πρόβλημα με τη δίαιτα 30-30-30 είναι πως απαιτεί αρκετό χρόνο σε καθημερινή βάση το πρωί, όταν η πρωινή ρουτίνα των περισσότερων ανθρώπων είναι αρκετά πιεστική.

Επιπλέον και βιολογικά, λόγω του κύκλου ύπνου και εγρήγορσης, η πλειονότητα των ανθρώπων δεν είναι σε θέση να καταναλώσει φαγητό μέσα σε τριάντα λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα. Η μελατονίνη, η ορμόνη του ύπνου, εξακολουθεί να υπάρχει στα πρώτα 30-90 λεπτά της αφύπνισης. Διατροφολόγοι έχουν διαπιστώσει πως όταν ένα πρόγραμμα δίαιτας δεν είναι βιώσιμο συνήθως αποδεικνύεται απλώς μια βραχύβια τάση.

Επίσης υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει καμία καθοδήγηση για το τι θα πρέπει να κάνει κάποιος την υπόλοιπη ημέρα. Αν για παράδειγμα το μεσημέρι και το βράδυ τρώει fast food και ακολουθεί μια καθιστική ζωή είναι πολύ πιθανό η μέθοδος των τριών 30 να μην αρκεί για να επιτευχθεί αξιόλογη απώλεια βάρους.

Ειδικοί στο HealthLine δεν απορρίπτουν τη μέθοδο 30-30-30, σημειώνουν ωστόσο πως θα μπορούσε να προσαρμοστεί και να εξατομικευτεί, ώστε να καταστεί πιο βιώσιμη. Για παράδειγμα το πρωί θα μπορούσατε να τρώτε μετά την άσκηση ή έστω μισό γεύμα πριν και μισό μετά, καθώς συνήθως η γυμναστική αυξάνει την όρεξη.

Επίσης δεν χρειάζεται το πρωινό γεύμα να πραγματοποιηθεί μέσα σε 30 λεπτά από το ξύπνημα. Το χρονικό όριο θα μπορούσε να αυξηθεί στις δύο πρώτες ώρες της ημέρας. Επίσης η ποιότητα των τροφίμων έχει μεγάλη σημασία. Προτιμήστε τις φυτικές ίνες και τα λαχανικά.

Η δίαιτα 30-30-30 είναι μια λογική προσέγγιση για την απώλεια βάρους και σίγουρα πολύ ορθότερη από πολλές άλλες τάσεις που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ερώτημα που τίθεται -και πρέπει να θέσετε και εσείς στον εαυτό σας εάν σκοπεύετε να την εφαρμόσετε- σχετίζεται με το κατά πόσο μπορεί να είναι βιώσιμη στην καθημερινότητά σας. Υπάρχουν πραγματικά τα στοιχεία που δείχνουν πως η μέθοδος 30-30-30 λειτουργεί, αλλά το ζήτημα είναι η μακροπρόθεσμη συνέπεια στην τήρησή της.

Διαβάστε ακόμα: Πεινάς συνέχεια; Τι μπορεί να σημαίνει