Καύσωνας ξεκινά και πάλι σήμερα στη χώρα μας, με τις υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις φωτιές να δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις μέρες θα πρέπει να δείξουν οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, οι ευπαθείς ομάδες, τα μικρά παιδιά και οι έγκυες.

«Υπάρχει εκρηκτικό κοκτέιλ παραγόντων κινδύνου από τον καύσωνα που οδηγεί το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σε εντατική δουλειά, άρα πρέπει να προσέχουν», δήλωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Όσον αφορά τις πυρκαγιές, ο Νίκος Τζανάκης τόνισε πως με την εισπνοή καπνού και των σωματιδίων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με επιπλοκές και παρενέργειες στην υγεία τους και ιδιαίτερα στη λειτουργία του αναπνευστικού.

«Παραμένει υψηλή η επικινδυνότητα»

Εδώ και μία εβδομάδα η χώρα μας έχει μπει σε μία παρατεταμένη θερμή περίοδο, ενώ τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πως από σήμερα, Πέμπτη, ο καύσωνας «Κλέων» θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, με τον υδράργυρο να φτάνει μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

«Όσο η χώρα παραμένει υπό την επήρεια θερμών και ξηρών συνθηκών, είτε οι άνεμοι είναι ισχυροί είτε εξασθενημένοι, η επικινδυνότητα παραμένει ιδιαίτερα υψηλή», είπε ο Θοδωρής Γιάνναρος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ιδιαίτερα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό το Σαββατοκύριακο, τονίζοντας πως οι συνθήκες που θα επικρατήσουν θα είναι παρόμοιες με εκείνες του καλοκαιριού του 2021 που οδήγησαν στις καταστροφικές φωτιές της Εύβοιας.