Yπό ορισμένες συνθήκες, οι πότες μπορεί να «αντέχουν» περισσότερο το αλκοόλ. Αυτό όμως ισχύει μόνο μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου με τίτλο «Alcohol: Clinical and Experimental Research Trusted Source», εξέτασαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ σε νεαρούς ενήλικες που είτε είναι «γερά ποτήρια» είτε καταναλώνουν κανονική ποσότητα αλκοόλ καθώς και σε άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ (ή AUD, παλαιότερα γνωστή ως αλκοολισμός).

Διαφορές μεταξύ ανθρώπων που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ και όσων πίνουν λιγότερο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν πολύ καθώς και οι αλκοολικοί εμφάνισαν λιγότερη βλάβη στις κινητικές και γνωστικές δραστηριότητές τους μετά την κατανάλωση τεσσάρων έως πέντε ποτών, σε σύγκριση με όσους πίνουν λιγότερο. Αυτή η ποσότητα αλκοόλ επαρκεί για την παραγωγή περιεκτικότητας αλκοόλ στο αίμα (BAC) 0,08-0,09%, το κατώτερο όριο στις Ηνωμένες Πολιτείες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ωστόσο, όταν τα άτομα με AUD (αλκοολικοί) κατανάλωναν επτά έως οκτώ ποτά – τα οποία οι ερευνητές λένε ότι συμβαδίζουν περισσότερο με τις συνήθεις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ τους και παράγουν BAC περίπου 0,13% – εμφάνισαν ανικανότητα δράσης.

Στην πραγματικότητα, αυτή η εξασθένηση ήταν «υπερδιπλάσια» από αυτή που βίωσαν μετά την κατανάλωση της μικρότερης ποσότητας αλκοόλ. Τρεις ώρες μετά το ποτό, η απόδοσή τους για να είναι λειτουργικοί δεν είχε επιστρέψει στο βασικό τους επίπεδο.

Επιπλέον, τα αλκοολικά άτομα είχαν μεγαλύτερη εξασθένηση μετά την κατανάλωση της μεγαλύτερης ποσότητας αλκοόλ από αυτή που αντιμετώπισαν οι πότες μετά την κατανάλωση της μικρότερης ποσότητας.

«Υπάρχει πολλή σκέψη στο αν όταν οι “έμπειροι” πότες καταναλώνουν αλκοόλ, είναι ανεκτικοί στις βλαβερές του επιπτώσεις», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Andrea King, PhD, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Η μελέτη μας το υποστήριξε λίγο, αλλά με πολλές αποχρώσεις», πρόσθεσε.

«Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όταν νέοι με AUD έπιναν αλκοόλ σε δόση παρόμοια με το συνηθισμένο τους μοτίβο κατανάλωσης, είδαμε σημαντικές βλάβες τόσο στα τεστ κινητικότητας όσο και στα γνωστικά τεστ που ήταν ακόμη μεγαλύτερη εξασθένηση από ό,τι ένας λιγότερο πότης που είχε λάβει την ίδια δόση.

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία

Ο Δρ. Lawrence Weinstein, επικεφαλής ιατρός των Αμερικανικών Κέντρων Εξάρτησης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, είπε ότι η μελέτη υπογραμμίζει ότι τεχνικά, κανείς δεν μπορεί να «χειριστεί το ποτό του». «Μπορεί να υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά στην ποσότητα αλκοόλ στην οποία κάποιος μεθάει, το οποίο είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα από μόνο του, αλλά η αιθανόλη, η ακεταλδεΰδη και άλλοι μεταβολίτες, είναι τοξικές ουσίες που θα επηρεάσουν όποιον καταναλώνει αλκοόλ παρά την ανοχή που έχει αναπτύξει. », είπε στο Healthline. Η αντοχή δεν μειώνει επίσης τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ, είπε, προσθέτοντας: «Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι κάποιος θα παραμείνει ανεπηρέαστος από την τακτική κατανάλωση αλκοόλ».

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι πεθαίνουν από υπερβολική χρήση αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, γεγονός που τις καθιστά την τέταρτη κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στη χώρα.

Επιπλέον, σχεδόν το 30% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στις ΗΠΑ το 2019 αφορούσε οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Κυκλοφορίας Αυτοκινητοδρόμων.

Μακροπρόθεσμα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικής νόσου, ορισμένων τύπων καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας. «Το αλκοόλ είναι “δαπανηρό” για την κοινωνία μας για τόσους πολλούς λόγους», είπε ο King. «Ελπίζω ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους που είναι έμπειροι πότες υψηλής έντασης που πιστεύουν ότι το “έχουν” με το ποτό ή ότι είναι ανεκτικοί και δεν θα υποστούν ατυχήματα ή τραυματισμούς από το ποτό».

Διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ενέταξαν σχεδόν 400 νέους, οι περισσότεροι γύρω στα 20, με διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ:

  • άτομα που πίνουν ελαφρά: κατανάλωναν έξι ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα, με λίγα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
  • άτομα που πίνουν πολύ: κατανάλωναν τουλάχιστον 10 ποτά την εβδομάδα, με ένα έως πέντε επεισόδια έντονης κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
  • πότες με AUD: κατανάλωναν 28 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα (21 ή περισσότερα για τις γυναίκες), με τουλάχιστον 11 επεισόδια έντονης κατανάλωσης αλκοόλ ανά μήνα. έπρεπε επίσης να πληρούν δύο ή περισσότερα κλινικά κριτήρια για το AUD.

Υπερβολική κατανάλωση: Σύμφωνα με την έρευνα, σημαίνει κατανάλωση πέντε ή περισσότερων ποτών εντός περίπου δύο ωρών για τους άνδρες και τεσσάρων ή περισσότερων ποτών για τις γυναίκες. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο γύρους δοκιμών, ο ένας μετά την κατανάλωση μεγάλης δόσης αλκοόλ (που ισοδυναμεί με τέσσερα έως πέντε ποτά) και ο άλλος μετά την κατανάλωση ενός ποτού εικονικού φαρμάκου που περιείχε μόνο 1% αλκοόλ (για να δημιουργηθεί παρόμοια γεύση). Και τα δύο περιείχαν ένα μείγμα ποτών με γεύση.

Οι ερευνητές είπαν στους συμμετέχοντες ότι θα λάμβαναν ένα ποτό που θα περιέχει αλκοόλ, ένα διεγερτικό, ένα ηρεμιστικό ή ένα εικονικό φάρμακο. Αυτό έγινε για να μειωθεί η επίδραση που μπορεί να έχουν οι προσδοκίες των ανθρώπων στα αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κάθε ποτό σε διάστημα 15 λεπτών. Πριν πιουν το ρόφημα και 30, 60, 120 και 180 λεπτά μετά το ποτό, οι συμμετέχοντες πήραν αλκοτέστ και ολοκλήρωσαν δύο εργασίες απόδοσης.

Μια εργασία περιελάμβανε την εισαγωγή ενός μεταλλικού μανταλιού με αυλακώσεις σε τυχαίες οπές. αυτό μέτρησε τις λεπτές κινητικές δεξιότητες. Το άλλο ήταν μια εργασία με μολύβι και χαρτί που σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει τις γνωστικές δεξιότητες. Στα διαστήματα των 30 και 180 λεπτών, οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης πώς ένιωθαν.

Επιπτώσεις της υψηλότερης πρόσληψης αλκοόλ

Οι βαρείς πότες και τα άτομα με AUD ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο εξασθενημένοι από εκείνους που πίνουν ελαφρά. Επιπλέον, αυτές οι δύο ομάδες εμφάνισαν λιγότερη συνολική διαταραχή αλκοόλ στα τεστ κινητικότητας και γνωστικής ικανότητας. Αν και όλες οι ομάδες είχαν παρόμοια βλάβη στο τεστ κινητικότητας στο διάστημα των 30 λεπτών. Η απόδοση των ατόμων που έπιναν πολύ και των ατόμων με AUD επέστρεψε στα αρχικά επίπεδα πιο γρήγορα από εκείνη των ατόμων που πίνουν πολύ, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανοχή στο αλκοόλ.

Ωστόσο, τα άτομα με AUD συχνά πίνουν περισσότερα από τέσσερα ή πέντε ποτά σε μια συνεδρία. Έτσι, οι ερευνητές ζήτησαν από ένα υποσύνολο συμμετεχόντων με AUD να επαναλάβουν τις εργασίες αφού κατανάλωσαν το ισοδύναμο επτά έως οκτώ ποτών. Σε αυτή τη δόση, η απόδοσή τους δεν επέστρεψε στην αρχική τους τιμή κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ακόμη και μετά από τρεις ώρες. Επίσης, παρουσίασαν μεγαλύτερη εξασθένηση από αυτή την υψηλότερη δόση από ό,τι όσοι έπιναν ελαφρά μετά τη χαμηλότερη δόση μέθης. «Έμεινα έκπληκτος με το πόση δυσλειτουργία είχε αυτή η ομάδα σε αυτή τη μεγαλύτερη δόση, γιατί ενώ είναι 50% περισσότερο [οινόπνευμα] από την πρώτη δόση, βλέπουμε υπερδιπλάσια “έκπτωση”», δήλωσε ο King.