Η ουσία της σεμαγλουτίδης που υπάρχει σε φάρμακα όπως το Wegovy και Ozempic, έχει αποδειχθεί πως καταπολεμά αποτελεσματικά την παχυσαρκία. Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιος σταματήσει να παίρνει σεμαγλουτίδη;

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism δείχνει ότι μόλις οι άνθρωποι σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη σεμαγλουτίδη, το βάρος που έχουν χάσει είναι πιθανό να επιστρέψει. Σύμφωνα με τον Dr. Ibiye Owei, επίκουρο καθηγητή στο Texas Tech University Health Sciences Center El Paso, η σεμαγλουτίδη είναι ένας παράγοντας εγκεκριμένος από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

«Λειτουργεί κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι και καταστέλλει την όρεξη, ώστε οι άνθρωποι να μην αισθάνονται τόσο πεινασμένοι», εξήγησε. «Ένας από τους τρόπους που το κάνει αυτό είναι με την επιβράδυνση της κένωσης του στομάχου, ώστε να υπάρχει αίσθημα κορεσμού».

Η Owei πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε με παχυσαρκία και Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 27 ή 30 και άνω, ο οποίος αντιμετωπίζει επιπλοκές που σχετίζονται με το βάρος, όπως υπέρταση ή διαβήτη τύπου 2, θα ήταν καλός υποψήφιος για τη χρήση αυτού του φαρμάκου.

Τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να παίρνετε σεμαγλουτίδη;

Ενώ φάρμακα όπως το Wegovy και το Ozempic μπορεί να φαίνονται θαυματουργά σε όσους πάσχουν από διαβήτη και παχυσαρκία, η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα διαρκούν μόνο όσο παίρνετε το φάρμακο σεμαγλουτίδη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022, η οποία επεδίωκε να εξετάσει τις αλλαγές στο σωματικό βάρος και τους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου κατά τη διακοπή του φαρμάκου, διαπίστωσε ότι μετά από ένα χρόνο οι άνθρωποι είχαν επανακτήσει τα δύο τρίτα του βάρους που είχαν χάσει. Οι θετικές αλλαγές που είχαν παρατηρηθεί στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια του αίματος, είχαν ομοίως αντιστραφεί.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την ανάγκη συνέχισης της θεραπείας προκειμένου να διατηρηθούν τα οφέλη της φαρμακευτικής αγωγής.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο Dr. Kathleen Dungan, η επαναφορά του βάρους συμβαίνει επειδή το φάρμακο δεν θεραπεύει τα υποκείμενα ζητήματα που οδήγησαν στην αύξηση του βάρους.

Άτομα που έπαιρναν σεμαγλουτίδη και τη σταμάτησαν, ανέφεραν πως όχι μόνο «πήραν πίσω το διπλάσιο βάρος» μόλις σταμάτησαν να παίρνουν Ozempic, αλλά και ότι το «τσιμπολόγημά τους έγινε πολύ χειρότερο». «Είδα έναν γιατρό και μου είπε ότι είναι 100% επειδή πήρα το Ozempic», μοιράστηκε δημιουργός περιεχομένου Remi Bader κατά τη διάρκεια ενός podcast.

Ο Dr. Ibiye Owei εξήγησε ότι η μεταβολική προσαρμογή συμβαίνει ενώ οι ασθενείς χάνουν βάρος και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους όταν τερματιστεί η φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, είπε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι μοναδικό για τη σεμαγλουτίδη. «Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από τη μέθοδο απώλειας βάρους που χρησιμοποιείται», είπε.

Τα κλειδιά για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της απώλειας βάρους

Η Dungan δήλωσε ότι δεν είναι γνωστή η βέλτιστη διάρκεια χρήσης της σεμαγλουτίδης. Ωστόσο, δεδομένου ότι μπορεί να επανακτήσετε βάρος εάν σταματήσετε το φάρμακο, είναι σημαντικό να κάνετε αλλαγές και στον τρόπο ζωής σας. «Η σεμαγλουτίδη δεν υποκαθιστά τη διατροφή και την άσκηση, αλλά η σεμαγλουτίδη μπορεί να αποτελέσει μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία», ανέφερε.

Ο Owei πρόσθεσε ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια, οπότε η μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή θα είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η επανάκτηση του βάρους. «Ωστόσο, θα ζύγιζα πάντα τον κίνδυνο της χρήσης ενός φαρμάκου έναντι των οφελών κατά τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για μακροχρόνια χρήση», δήλωσε.

Υπάρχουν ορισμένες δυνητικά σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν με αυτό το φάρμακο, σημείωσε, συμπεριλαμβανομένης της παγκρεατίτιδας, της νεφρικής ανεπάρκειας και του μυελώδους καρκίνου του θυρεοειδούς. Η άσκηση μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στη διατήρηση του βάρους μετά την απώλεια βάρους με σεμαγλουτίδη, είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το healthline.com.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη σωστή διαχείριση της παχυσαρκίας πριν από τη χρήση φαρμάκων για την απώλεια βάρους.