Το καλοκαίρι έχει έρθει και μαζί του ήρθαν και όλα τα εκνευριστικά κουνούπια που δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε τις ζεστές μέρες όσο θα θέλαμε. Τα τελευταία χρόνια τα κουνούπια έχουν γίνει τόσο ανθεκτικά στα αντικουνουπικά, που δεν φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Όλα αυτά, όμως, ίσως αλλάξουν τώρα.

Για την καταπολέμηση των κουνουπιών, επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στο Ισραήλ ανέπτυξαν ένα νέο είδος εντομοαπωθητικού – ένα «χημικό καμουφλάζ» – που, όπως λένε, θα αποτρέψει το 99% των κουνουπιών από το να προσγειωθούν στο δέρμα όπου εφαρμόζεται.

«Πρώτον, πρόκειται για μια μηχανική προστασία από τα κουνούπια που τσιμπάνε το δέρμα σας. Δεύτερον, αυτό το πολυμερές κυτταρίνης, λειτουργεί ως χημικό καμουφλάζ», εξήγησε ο δρ Τζόναθαν Μπόμποτ, επικεφαλής ερευνητής σε Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. «Εμποδίζει τη μυρωδιά σας που προσελκύει τα κουνούπια και, στη συνέχεια, απελευθερώνει το απωθητικό πολύ αργά. Έτσι, παρατείνει τη διάρκεια της προστασίας του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπόμποτ, τα τυπικά απωθητικά, δηλαδή αυτά που εφαρμόζονται στο δέρμα, λειτουργούν εμποδίζοντας τα κουνούπια να τσιμπήσουν το άτομο. Το απωθητικό της ομάδας δρα εμποδίζοντας το κουνούπι να πλησιάσει ένα άτομο εξαρχής.

Η φόρμουλα είναι ένας συνδυασμός δύο φυσικών συστατικών: της ινδόλης, μιας αρωματικής ουσίας που βρίσκεται στα λουλούδια, και ενός πολυμερούς που ονομάζεται κυτταρίνη. Τα ευρήματα της ομάδας ανέφεραν μείωση κατά 80% των τσιμπημάτων στο ανθρώπινο δέρμα, όταν εφαρμόστηκε μια λεπτή στρώση νανοκρυστάλλων κυτταρίνης, σύμφωνα με το euronews.com.

«Ο συνδυασμός αυτού του πολυμερούς και του απωθητικού μας, είναι το τέλειο σύστημα προσωπικής προστασίας που θα μπορούσατε να φανταστείτε, με μεγάλης εμβέλειας δράση και μεγάλη διάρκεια», δήλωσε ο Μπόμποτ. Η ομάδα ότι ελπίζει να φέρει το νέο απωθητικό στην αγορά το επόμενο έτος.