Με τη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων να σημειώνει ολοένα και περισσότερους λάτρεις, το ψωμί αποτελεί, πια, ένα καυτό θέμα -τουλάχιστον για όσους βρίσκονται στη διαδικασία της απώλειας βάρους.

Κάποτε αποτελούσε βασικό συστατικό σε κάθε νοικοκυριό, σήμερα ίσως να υπάρχει περισσότερη διαμάχη από ποτέ σχετικά με το τι κάνει το ψωμί μια υγιεινή επιλογή. Στην πραγματικότητα, παρόλο που το ψωμί αποφεύγεται σε πολλές διατροφές, μπορεί στην πραγματικότητα να σας βοηθήσει να επιδιώξετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο. Ποια, όμως, είναι τα πιο υγιεινά ψωμιά που προτείνουν οι ειδικοί για την απώλεια βάρους;

Τα είδη ψωμιού που μπορείτε να απολαμβάνετε όσο προσπαθείτε να χάσετε βάρος

Ψωμί

Ωστόσο, μην κάνετε το λάθος να επιλέξετε το ψωμί με τις λιγότερες θερμίδες που μπορείτε να βρείτε. Η διατροφολόγος Sharon Puello εξηγεί στο eatthis.com γιατί αυτό είναι λάθος: «Τα ελαφριά ψωμιά συνήθως δεν είναι το σπουδαίο εύρημα που νομίζουν οι καταναλωτές ότι είναι. Τα ψωμιά με χαμηλές θερμίδες έχουν συχνά πολύ λίγες φυτικές ίνες, καμία πρωτεΐνη και περιέχουν πρόσθετα τεχνητά γλυκαντικά. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των πιο παραδοσιακών ψωμιών, λόγω των σπόρων και άλλων πρόσθετων δημητριακών τους, μπορεί να είναι εξίσου ευεργετική για τη διαχείριση του βάρους, αν όχι περισσότερο».

Ένα υγιεινό ψωμί για την απώλεια βάρους είναι αυτό που ενσωματώνει δημητριακά ολικής αλέσεως, περιέχει μια καλή πηγή φυτικών ινών και έχει ένα λογικό μέγεθος μερίδας.

Ακολουθούν οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν προσδιορίζετε ποιο ψωμί είναι πιο υγιεινό για εσάς:

Ψωμί
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Επιλέξτε ψωμί φτιαγμένο από 100% δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως διατηρούν τα μέρη του σιταριού που παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
  • Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες προάγουν το αίσθημα κορεσμού, βοηθούν στην πέψη και συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα ψωμιά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως αυτά που παρασκευάζονται από δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόρους ή όσπρια, μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και να υποστηρίξουν τη διαχείριση του βάρους.
  • Νάτριο: Εξετάστε την περιεκτικότητα σε νάτριο όταν ελέγχετε την ετικέτα ενός ψωμιού. Επιλέξτε ψωμιά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο για να βοηθήσετε στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και της συνολικής υγείας της καρδιάς.
  • Πρωτεΐνη: Το ψωμί που περιέχει πρωτεΐνη είναι ένα είδος ψωμιού, το οποίο μπορεί να είναι πολύ ανθεκτικό σε πρωτεΐνες. Ορισμένες ποικιλίες ψωμιού, όπως αυτές που παρασκευάζονται με σπόρους, ξηρούς καρπούς ή όσπρια, μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη συμβάλλει στον κορεσμό, υποστηρίζει την υγεία των μυών και βοηθά στην επιδιόρθωση και την οικοδόμηση των ιστών.
  • Μέγεθος μερίδας: Δώστε προσοχή στο μέγεθος των μερίδων και προσέξτε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ενώ οι θερμίδες φαίνονται μέτριες, το μέγεθος της μερίδας είναι μικρό.