Οι περισσότεροι έχουν σκεφτεί πως θα ήταν μια ζωή, όπου θα έχανε κανείς βάρος καταναλώνοντας μόνο junk food, όπως McDonald’s. Αυτό προσπάθησε να κάνεις ένας άντρας στις ΗΠΑ, ο οποίος μοιράστηκε το ταξίδι απώλειας βάρους του με τους ακολούθους του στο TikTok.

«Ξέρω ότι κάποιοι από εσάς σκέφτεστε ότι μπορεί να είναι τρελό, αλλά θα τρώω μόνο McDonald’s για τις επόμενες 100 ημέρες», είπε ο Kevin Maginnis στους followers του στο πρώτο του βίντεο στο TikTok.

Οι ειδικοί αποκάλυψαν τον λόγο για τον οποίο ο Maginnis χάνει βάρος και γιατί δεν θεωρούν τη δίαιτα McDonald’s μια δίαιτα γεμάτη γεύματα που θα κάνουν τον οργανισμό σας ευτυχισμένο. Ο Maginnis τρώει τρία γεύματα McDonald’s και ένα σνακ την ημέρα. Αλλά το μυστικό του είναι πως μετράει τις θερμίδες των γευμάτων του για να ενισχύσει την απώλεια βάρους του. Ο Maginnis παραλείπει επίσης τα αναψυκτικά και πίνει νερό.

Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, ανεξάρτητα από τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Οι ειδικοί λένε ότι το θερμιδικό έλλειμμα γέρνει τη ζυγαριά υπέρ της Maginnis. «Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί γι’ αυτόν, επειδή είναι σταθερά σε θέση να παραμένει σε χαμηλή κατανάλωση θερμίδων», λέει ο Δρ Charlie Seltzer, γιατρός με έδρα τη Φιλαδέλφεια. «Αν τρώγατε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε, θα χάσετε βάρος ανεξάρτητα από το τι είναι αυτό που τρώτε».

Που είναι το λάθος σε μια τέτοια δίαιτα;

Η περίπτωση του συγκεκριμένου δεν είναι αρκετή για να πάρει η δίαιτα των McDonald’s τη σφραγίδα έγκρισης από όσους παρακολουθούν την επιστήμη της διατροφής. Η απώλεια βάρους και ο αριθμός στη ζυγαριά δεν είναι το Α και το Ω της υγείας.

Γιατροί αναφέρουν ότι άλλοι δείκτες της συνολικής υγείας περιλαμβάνουν:

  • την αρτηριακή πίεση
  • το σάκχαρο στο αίμα
  • χοληστερόλη
  • τριγλυκερίδια
  • ηπατικά ένζυμα
  • τον τρόπο που το σώμα εναποθέτει το λίπος

Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο χάνετε βάρος έχει σημασία. «Η ταχεία απώλεια βάρους με δίαιτες μόδας ή ακραίο περιορισμό θερμίδων μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό και να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών», λέει η Beata Rydyger, εγγεγραμμένη διατροφολόγος με έδρα το Λος Άντζελες.

Επιπλέον, σύμφωνα με το healthline, μια μελέτη του 2018 συνέδεσε την κατανάλωση γρήγορου φαγητού με μεγαλύτερη κοιλιακή παχυσαρκία, ενώ μια έρευνα του 2019 έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του υψηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ζυγαριά`

«Η κατανάλωση μιας διατροφής που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε fast food, όπως τα McDonald’s, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2 λόγω των υψηλών επιπέδων κορεσμένων και τρανς λιπαρών, νατρίου, πρόσθετων σακχάρων και πρόσθετων ουσιών που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα», αναφέρει η Rydyger.

«Αυτό οδηγεί σε έλλειψη βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών που καταπολεμούν τις ασθένειες», λέει ο Weisenberger. «Τρώγοντας μόνο γεύματα McDonald’s, δεν είναι δυνατόν να παρέχουμε επαρκείς φυτικές ίνες για τους μικροοργανισμούς του εντέρου ή να καταναλώνουμε αρκετές πολυφαινόλες για τη μείωση της φλεγμονής και την καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών».