Στην επιτυχημένη σειρά του HBO, οι θαυμαστές του «Succession» ταράζονται μετά το τελευταίο επεισόδιο (προσοχή, ακολουθεί spoiler). Ένας από τους πρωταγωνιστές, ο Λόγκαν Ρόι, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Μπράιαν Κοξ, έπαθε καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν σε αεροπλάνο, κάτι που τελικά οδήγησε στον θάνατό του.

Αυτή η συγκλονιστική ανατροπή ατην πλοκή έκανε πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν υπάρχει μια επείγουσα ιατρική ανάγκη σε ένα αεροπλάνο.

Καρδιακή προσβολή ή άλλο ιατρικό περιστατικό σε αεροπλάνο

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν περίπου το 7% των επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Εάν ένας επιβάτης εμφανίσει πόνο στο στήθος, το πλήρωμα πτήσης θα ανταποκριθεί, θα κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις σε ζωτικά στοιχεία και θα αξιολογήσει την πιθανότητα αιτίων πόνου στο στήθος, εξήγησε ο Eric Stahl, MD, Μη Επεμβατικός Καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island.

Ο κίνδυνος θρομβοεμβολής (φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή) είναι αυξημένος, ιδιαίτερα για πτήσεις μεγάλης διάρκειας. Η διαφοροποίηση μεταξύ καρδιακής προσβολής ή πνευμονικής εμβολής κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά και οι δύο απαιτούν πιο εξειδικευμένη θεραπεία σε ιατρικό κέντρο.

«Δεν έχω αντιμετωπίσει καρδιακό επεισόδιο σε πτήση, αλλά έχω βρεθεί σε πολλές άλλες καταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται καρδιακή ανακοπή που απαιτεί καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση», δήλωσε στο Healthline η Δρ Heba Wassif, καρδιολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ. «Ωστόσο, ο στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι να κατευθυνθεί ο ασθενής στη διαθέσιμη μονάδα PCI το συντομότερο δυνατό. Παρέχετε ASA που είναι διαθέσιμο κατά την πτήση. Νιτρογλυκερίνη εάν είναι διαθέσιμη. Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει διαφορετικά κιτ φαρμάκων. Ήμουν σε μια πτήση στο εξωτερικό όπου υπήρχαν διαθέσιμα φάρμακα IV, κάτι που δεν συμβαίνει στην American Airlines» ανέφερε.

Τι είναι εκπαιδευμένο να κάνει το πλήρωμα πτήσης

Εάν συμβεί επείγουσα ιατρική κατάσταση, το πλήρωμα πτήσης ειδοποιεί την επίγεια ιατρική υποστήριξη για καθοδήγηση. «Τα μέλη του πληρώματος πτήσης εκπαιδεύονται στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και είναι σε θέση να χορηγούν φάρμακα και εξοπλισμό που διατίθενται στα κιτ έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Stahl. «Το πλήρωμα πτήσης μπορεί επίσης να ζητήσει βοήθεια από άλλους επιβάτες που είναι γιατροί. Ο νόμος περί ιατρικής βοήθειας της αεροπορίας (επίσης γνωστός ως ασπίδα του «Καλού Σαμαρείτη») προστατεύει τους επιβάτες».

Τι προμήθειες έχουν

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) απαιτεί τα κιτ έκτακτης ανάγκης στις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ να περιέχουν συγκεκριμένο εξοπλισμό και φάρμακα. «Εάν ένας επιβάτης εμφανίσει πόνο στο στήθος και υποψιαστεί καρδιακή προσβολή, πρέπει να του χορηγηθεί ασπιρίνι. Τα κιτ συχνά περιλαμβάνουν άλλα φάρμακα που θεραπεύουν τον πόνο που σχετίζεται με καρδιακή προσβολή», δήλωσε ο Stahl. «Εάν χρειάζεται, διατίθενται επίσης φάρμακα για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εξοπλισμός για ενδοφλέβια χορήγηση και συμπληρωματικό οξυγόνο».

Πόσο γρήγορα μπορούν να προσγειωθούν τα αεροπλάνα εάν υπάρχει επείγουσα ιατρική κατάσταση

Η απόφαση αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους σε διαφορετικό αεροδρόμιο λόγω έκτακτης ιατρικής ανάγκης μπορεί να είναι κατάλληλη για συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά πολλοί άλλοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το πλήρωμα πτήσης, οι ιατρικοί εθελοντές και η ιατρική υποστήριξη εδάφους μπορούν να προσφέρουν συστάσεις, αλλά τελικά η απόφαση για εκτροπή λαμβάνεται από τον πιλότο και τον αποστολέα πτήσης, εξήγησε ο Stahl. Μπορεί να χρειαστούν 30 λεπτά για να προσγειωθεί από το υψόμετρο πτήσης. Οι έγκαιρες αποφάσεις και η μεταφορά σε νοσοκομείο ικανό για διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI) είναι σημαντικές για την αποφυγή επιπλοκών από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Πώς να μειώσετε τις καρδιακές επιπλοκές κατά την διάρκεια μιας πτήσης

Για όσους πάσχουν από χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις, θα πρέπει να συζητήσουν το ταξίδι με το γιατρό τους και να λαμβάνουν τακτικά τα φάρμακά τους. Εάν διατρέχουν κίνδυνο για χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματικό οξυγόνο για να πετάξουν. Τέλος, για πτήσεις μεγάλης διάρκειας, συνιστώνται ασκήσεις μυών της γάμπας στο κάθισμα ή περπάτημα στον διάδρομο για την αποφυγή φλεβικής θρόμβωσης, δήλωσε ο Stahl.

«Εάν πάσχετε από καρδιακές παθήσεις, πρέπει να συζητήσετε με τον καρδιολόγο σας πόσο ασφαλές είναι να πετάτε», δήλωσε ο Wassif. «Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα φάρμακά σας μαζί σας». Επιπλέον, «η αλλαγή στο οξυγόνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους ασθενείς με ΧΑΠ, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες», δήλωσε ο Δρ Aseem Desai, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Providence Mission. «Συνήθως, το έμφραγμα δεν προκαλείται από την πτήση. Ένας ασθενής έχει συνήθως μια υπάρχουσα απόφραξη ή θρόμβο που μπορεί να μην γνωρίζει. Οποιοδήποτε άγχος μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή».