Το Χάρβαρντ πραγματοποίησε νέα μεγάλη έρευνα για τον κορονοϊό και ανέλυσε τον ρόλο που διαδραματίζει η ψυχική υγεία πριν νοσήσει κάποιο άτομο. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσοι νοσούν από άγχος ή κατάθλιψη πριν κολλήσουν, αν αποκτήσουν covid, τότε θα ταλαιπωρηθούν αρκετό καιρό από την λοίμωξη.

Οι ερευνητές λοιπόν, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρ Σιγουέν Γουάνγκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry».

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 54.000 ανθρώπους και στη διάρκειά της περίπου 3.000 έπαθαν Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ψυχολογικό στρες πριν τη λοίμωξη, είχαν στη συνέχεια 32% έως 46% αυξημένο κίνδυνο για μακρά Covid-19.

Κατάθλιψη

«Εκπλαγήκαμε από το πόσο έντονα το ψυχολογικό στρες πριν μία λοίμωξη Covid-19 σχετίζεται στη συνέχεια με αυξημένο κίνδυνο μακρόχρονης Covid-19, πιο πολύ ακόμη και από σωματικούς παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το άσθμα και η υπέρταση», δήλωσε η Γουάνγκ.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων(CDC)των ΗΠΑ, περίπου ένας στους πέντε ενήλικες (το 20%) που αρρώστησαν από κορονοϊό, στη συνέχεια βιώνει μακράς διαρκείας (πάνω από τέσσερις εβδομάδες) συμπτώματα της Covid-19, όπως κόπωση, εγκεφαλική «ομίχλη» και διάφορα άλλα αναπνευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά ή γαστρεντερικά συμπτώματα. Η σοβαρή νόσηση κατά την αρχική Covid-19 αυξάνει την πιθανότητα κατοπινής μακράς Covid-19, όμως ακόμη και άνθρωποι που είχαν αρρωστήσει ήπια, μπορούν να εμφανίσουν μακρόχρονα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν για μήνες ή και χρόνια.