Ένα πρωτοποριακό τεστ, που διαρκεί μόλις 5 λεπτά, και μετράει την εγκεφαλική και νοητική ανάπτυξη ενός παιδιού, «χαρτογραφώντας» τον εγκέφαλό του, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.

Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί έναν τομογράφο (MRI) και ένα πρόγραμμα υπολογιστή (μαθηματικό αλγόριθμο) για να συμπεράνει σε ποιο βαθμό έχει ωριμάσει ο εγκέφαλος του παιδιού.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις, υπό τον δρα Νίκο Ντόσενμπαχ και τον καθηγητή παιδιατρικής νευρολογίας Μπράντλεϊ Σλάγκαρ, παρουσίασαν τη νέα διαγνωστική μέθοδο στο περιοδικό «Science».

Στην έρευνα συμμετείχαν 238 υγιή άτομα, ηλικίας από 7 έως 30 ετών. H εξέταση αποκάλυψε ποιες λειτουργικές εγκεφαλικές συνδέσεις δυναμώνουν με το πέρασμα του χρόνου (πορτοκαλί χρώμα) και ποιες εξασθενούν (μπλε χρώμα).

Οι αμερικανοί επιστήμονες τροφοδότησαν τα στοιχεία των νευρικών συνδέσεων, που προέκυψαν από τον απεικονιστικό έλεγχο των εγκεφάλων των εθελοντών, σε έναν υπολογιστή με πολύπλοκο λογισμικό (μαθηματικό αλγόριθμο) και τελικά παρήγαγαν ένα μοναδικό «σκορ» που αντανακλά την ωριμότητα του εγκεφάλου του παιδιού, όπως πιστεύουν. Με τον τρόπο αυτό -και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού- εξάγεται ένα συμπέρασμα για το πόσο αργά ή γρήγορα αναπτύσσονται ο εγκέφαλος και οι νοητικές λειτουργίες του.

Η νέα μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε μελλοντικά να κατατάσσει τα παιδιά σε μια «καμπύλη ωριμότητας», ακριβώς όπως συμβαίνει με το ύψος και το βάρος τους, ενώ οι ερευνητές αισιοδοξούν πως κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα χρησιμεύει για τον εντοπισμό πρόωρων σημαδιών εγκεφαλικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια ή ο αυτισμός.