Ιδιαίτερα καθοριστική για τη μετέπειτα ζωή ενός κοριτσιού είναι η περίοδος της κύησης, αφού μπορεί να επηρεάσει την ηλικία που μετέπειτα στην ζωή του θα μπει στην
εμμηνόπαυση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, στο Τσαπελ Χιλλ, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, οι ωοθήκες εμπεριέχουν τα περισσότερα ωάρια που το θηλυκό έμβρυο φέρει όταν βρίσκεται εντός της μήτρας, περίπου πέντε εκατομμύρια στις 24 εβδομάδες κυοφορίας.

Μετά την γέννα, υπάρχουν μόλις 2 εκατομμύρια. Ο αριθμός συνεχίζει να μειώνεται καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση, οπότε και τα τελευταία 1.000 ωάρια αρχίζουν να εξαντλούνται, καθώς λήγει η εμμηνορρυσία και η γονιμότητα. Η αναλογική αυτή σχέση καθιστά την περίοδο της κύησης περίοδο κρίσιμη  για τις γυναίκες, καθώς παράγοντες της μητέρας, του περιβάλλοντος ή της ίδιας της γέννας είναι σε θέση να επηρεάσουν τον αριθμό των ωαρίων με τα οποία θα γεννηθεί ένα κορίτσι και κατεπέκταση και την ηλικία της εμμηνόπαυσής του.