Μια startup γονιμότητας, που ονομάζεται «Orchid», προσφέρει στους υποψήφιους γονείς μια φανταστική επιλογή: να αποκτήσουν ένα κανονικό μωρό ή να κάνουν ένα μωρό με τη μέθοδο της γενετικής ενίσχυσης.

Ένα κανονικό μωρό μπορεί να μεγαλώσει και να πάθει καρκίνο, να γεννηθεί με σοβαρή διανοητική αναπηρία, να τυφλωθεί ή να γίνει παχύσαρκο. Ένα κανονικό μωρό, άλλωστε, μπορεί να μην φτάσει καν στον τοκετό.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος «wired», οποιαδήποτε από αυτές τις εκδοχές θα μπορούσε να συμβεί και σε ένα μωρό που θα γεννηθεί μέσω της διαδικασίας που εφαρμόζει η «Orchid», αλλά οι κίνδυνοι μειώνονται κατακόρυφα, όπως υποστηρίζει η 29χρονη Noor Siddiqui, αν επιλέξετε τη μέθοδό της.

Αυτή συχνά αποκαλείται «γενετική ενίσχυση». Αλλά τι είναι αυτό;

Όποτε αναφέρομαι στην «Orchid», οι άνθρωποι νιώθουν άβολα και λένε «όχι, δεν είναι για μένα κάτι τόσο αφύσικο».

«Μια νέα μαμά με την οποία μιλούσα ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη. Λίγα λεπτά αργότερα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει θέμα, μου ανακοίνωσε ότι μόλις είχε ταΐσει το 6μηνο μωρό της το πρώτο του φιστίκι και ότι σε τρεις μήνες θα το τάιζε την πρώτη του γαρίδα, καθώς αυτό αναφέρει η επιστήμη ότι πρέπει να κάνει, για να το προστατεύσει από την ανάπτυξη αλλεργιών», είπε.

Για όλα τα παραπάνω, η Siddiqui και με βάση την επιστήμη θέλει να προστατεύσει τους ανθρώπους από μελλοντικά δεινά.

Ως έφηβη ξεκίνησε μια ιατρική startup και στα 25 της ξεκίνησε την «Ορχιδέα».

Το προϊόν ενίσχυσης γονιδίων της εταιρείας είναι διαθέσιμο και η ίδια ήθελε να είναι μία εκ των πρώτων πελατών της.

Η Siddiqui και ο σύζυγός της είναι απολύτως γόνιμοι, αλλά για να λειτουργήσει αυτό το είδος παρέμβασης χρειάστηκε έμβρυα.

Έτσι, το 2022 η Siddiqui υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση στο Στάνφορντ, η οποία ολοκληρώθηκε με 16 υποψήφιους, ενώ έστειλε τα έμβρυα στο εργαστήριο της «Orchid» στη Βόρεια Καρολίνα.

Συνήθως, η προεμφυτευτική εξέταση διαπιστώνει μόνο ανησυχητικές ανωμαλίες και στη συνέχεια ο γιατρός επιλέγει το καλύτερο έμβρυο απ’ όσα εξετάζει.

Αυτό είναι κάτι που, όπως είπε, είναι στο μυαλό της κοινωνίας, το μυαλό της επιστημονικής φαντασίας, για μια γενιά, μια πρώτη στο είδος της εικόνα της γενετικής μοίρας κάθε μελλοντικού μωρού.

Αυτήν τη στιγμή, η «Orchid» υπολογίζει την πιθανότητα κάθε εμβρύου να υποφέρει κάποια στιγμή, από οποιαδήποτε από 1.200 ασθένειες και καταστάσεις για τις οποίες έχουμε γνώση σήμερα.

Η «Orchid» είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα, διαθέτει 16 εργαζόμενους και 12 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση.

Ήδη βρίσκονται σε 40 κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης στις ΗΠΑ και έχουν χιλιάδες πελάτες. Μάλιστα, κάποιοι απ’ αυτούς είναι μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας. Όταν της ζητήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους, η Siddiqui δεν το έκανε, αλλά είναι διαθέσιμη να παραθέσει δεδομένα για τα δικά της έμβρυα.