Η γνώση του πότε να αυξάνεις τον αριθμό των επαναλήψεων ή να προσθέτεις περισσότερο βάρος στις προπονήσεις σου είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων σου στην προπόνηση.

Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν τα πλεονεκτήματά τους και θα πρέπει να εφαρμόζονται στρατηγικά με βάση τους στόχους της φυσικής σου κατάστασης, το τρέχον επίπεδο δύναμης σου και τη συνολική ρουτίνα προπόνησης που έχεις.

Όταν αποφασίζεις αν θα κάνεις περισσότερες επαναλήψεις ή θα προσθέσεις περισσότερο βάρος, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τις αρχές της προοδευτικής υπερφόρτωσης. Η προοδευτική υπερφόρτωση είναι η σταδιακή αύξηση της πίεσης που ασκείται στο σώμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αυτή η αρχή είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη των μυών και την αύξηση της δύναμης με την πάροδο του χρόνου.

Εάν ο πρωταρχικός σου στόχος είναι να αυξήσεις τη μυϊκή αντοχή και την αντοχή γενικότερα, η εστίαση στην αύξηση του αριθμού των επαναλήψεων μπορεί να είναι αποτελεσματική. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει την εκτέλεση περισσότερων επαναλήψεων μιας άσκησης με μέτριο βάρος. Με τον τρόπο αυτό, προκαλείς τους μυς σου να διατηρήσουν τη δραστηριότητα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, οδηγώντας σε αύξηση της αντοχής.

Από την άλλη πλευρά, αν ο στόχος σου είναι να χτίσεις μυϊκή μάζα και δύναμη, η προσθήκη περισσότερου βάρους στις προπονήσεις σου είναι το κλειδί. Η αύξηση της αντίστασης αναγκάζει τους μυς σου να προσαρμοστούν και να δυναμώσουν για να αντέξουν το μεγαλύτερο φορτίο. Αυτό προάγει την υπερτροφία, τη διαδικασία της μυϊκής ανάπτυξης και οδηγεί σε αύξηση δύναμης και όγκου.

Για να καθορίσεις ποια προσέγγιση είναι κατάλληλη, λάβε υπόψη σου τους ακόλουθους παράγοντες:

1. Τρέχον επίπεδο φυσικής κατάστασης: Οι αρχάριοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατάκτηση της σωστής τεχνικής πριν αυξήσουν το βάρος. Η έναρξη με ελαφρύτερα βάρη και η σταδιακή μετάβαση σε βαρύτερα φορτία μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τραυματισμών και στη δημιουργία μιας σταθερής βάσης.

2. Συγκεκριμένοι στόχοι: Προσδιόρισε αν ο πρωταρχικός σου στόχος είναι η ανάπτυξη μυϊκής αντοχής, δύναμης ή υπερτροφίας. Προσάρμοσε ανάλογα την προπόνησή σου για να δώσεις προτεραιότητα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

3. Παραλλαγή: Η ενσωμάτωση τόσο σετ υψηλών επαναλήψεων με λίγο βάρος όσο και σετ λίγων επαναλήψεων με περισσότερο βάρος στη ρουτίνα σου μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης. Αυτή η παραλλαγή διατηρεί τις προπονήσεις σου ελκυστικές και αποτρέπει τα plateau.

4. Άκου το σώμα σου: Δώσε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σου στα διάφορα προπονητικά ερεθίσματα. Εάν αισθάνεσαι συνεχώς κόπωση ή εμφανίζεις επίμονο πόνο, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η προσέγγιση σου χρειάζεται αναπροσαρμογή.