Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, εξέδωσε νέα προειδοποίηση σχετικά με την πιθανότητα «έκρηξης» της νόσου “X“, λέγοντας στους παγκόσμιους ηγέτες ότι το «θέμα είναι πότε και όχι εάν» θα «χτυπήσει» ένα νέο παθογόνο και μια πανδημία.

Ο Γκεμπρεγέσους είπε στους παρευρισκόμενους στη Σύνοδο Κορυφής της «Παγκόσμιας Κυβέρνησης» που έγινε στο Ντουμπάι ότι έδωσε μια παρόμοια προειδοποίηση το 2018, ότι δηλαδή ήταν πιθανό να «χτυπήσει» μια πανδημία, κάτι που αποδείχτηκε σωστό, αφού ξέσπασε ο φονικός κορονοϊός.

Διαμαρτυρόμενος ότι ο κόσμος εξακολουθεί να μην είναι προετοιμασμένος για μια νέα πανδημία, ο Γκεμπρεγέσους υποστήριξε για ακόμα μία φορά την επείγουσα ανάγκη για μια παγκόσμια συνθήκη που θα συμφωνηθεί έως τον Μάρτιο, χαρακτηρίζοντάς την ως «αποστολή κρίσιμη για την ανθρωπότητα».

«Σήμερα στέκομαι μπροστά σας στον απόηχο του Covid-19 με εκατομμύρια ανθρώπους νεκρούς, με κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς κραδασμούς που αντηχούν μέχρι και τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «αν και έχει συμπληρωθεί κάποια πρόοδος, όπως βελτιώσεις στην επιτήρηση, στο ταμείο της πανδημίας και την οικοδόμηση ικανοτήτων στην παραγωγή εμβολίων… ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για την πανδημία».

«Τα οδυνηρά μαθήματα που πήραμε κινδυνεύουν να ξεχαστούν, καθώς η προσοχή στρέφεται σε πολλές άλλες κρίσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι, αν ο κόσμος αποτύχει να μάθει αυτά τα μαθήματα, «θα το πληρώσουμε ακριβά την επόμενη φορά. Και θα υπάρξει μια επόμενη!».

«Η ιστορία μάς διδάσκει ότι η επόμενη πανδημία είναι θέμα πότε και όχι εάν θα έρθει», τόνισε ο γενικός διευθυντής, υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να προκληθεί από έναν ιό της γρίπης ή έναν νέο κορονοϊό ή ένα παθογόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμη, αυτό που ονομάζουμε νόσος “X”».

H νόσος «X» είναι ένας υποθετικός ιός που δεν έχει ακόμη σχηματιστεί, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να είναι 20 φορές πιο θανατηφόρος από τον Covid-19.

«Όπως έχουν τα πράγματα, ο κόσμος παραμένει απροετοίμαστος για την επόμενη ασθένεια “X”», είπε ο Γκεμπρεγέσους.

«Χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά τον όρο “νόσος Χ” το 2018, την ίδια στιγμή που μίλησα εδώ, σε αυτή τη σύνοδο, για ένα σύμβολο μιας νόσου που δεν γνωρίζουμε ακόμη, αλλά για την οποία μπορούμε ωστόσο να προετοιμαστούμε».

«Ο Covid ήταν μια ασθένεια “X”, ένα νέο παθογόνο που προκάλεσε μια νέα νόσο, αλλά θα υπάρξει μια άλλη ασθένεια “Χ”, ή νόσος “Υ” ή νόσος “Ζ”», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.