Τα φρούτα είναι οι γλυκοί «θησαυροί» της φύσης, γεμάτοι βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ενώ το μαγείρεμα ενισχύει τις γεύσεις και τις υφές πολλών τροφίμων, ορισμένα φρούτα είναι καλύτερα να τα απολαμβάνεις στην ωμή, φυσική τους μορφή. Το μαγείρεμα ορισμένων φρούτων μπορεί να μειώσει τη θρεπτική τους αξία και να αλλοιώσει τη μοναδική τους υφή.

Ακολουθεί ένας οδηγός για τα φρούτα που δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύεις. 

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα δημοφιλές σνακ γνωστό για την περιεκτικότητά τους σε κάλιο και τη φυσική γλυκύτητά τους. Το μαγείρεμά τους μπορεί να μετατρέψει την υφή τους σε πολτώδη και να αλλοιώσει τη γεύση τους. Απόλαυσε τις μπανάνες στην ωμή τους μορφή για να απολαύσεις και την κρεμώδη υφή τους και το βέλτιστο θρεπτικό τους προφίλ.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι μια ενυδατική καλοκαιρινή απόλαυση, πλούσια σε βιταμίνες Α και C. Το μαγείρεμα αυτού του ζουμερού φρούτου μπορεί να το κάνει να χάσει τη δροσερή του… γοητεία και την τραγανή του υφή.

Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο, γεμάτο βιταμίνη C και φυτικές ίνες, είναι καλύτερο όταν καταναλώνεται ωμό. Το μαγείρεμα του θα συμβάλλει στην απώλεια του χρώματός του, της μοναδικής υφής του και της λεπτής ισορροπίας της γλυκύτητας και της οξύτητας.

Μάνγκο

Τα μάνγκο προσφέρουν πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Το μαγείρεμά τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζουμερή υφή και τη ζωντανή γεύση τους. Απόλαυσε τη χυμώδη γεύση τους στην ωμή τους μορφή ή πρόσθεσε τα σε σαλάτες, smoothies ή επιδόρπια.

Παπάγια

Η παπάγια, γνωστή για τα πεπτικά της ένζυμα και την υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C, καταναλώνεται καλύτερα φρέσκια. Το μαγείρεμα της παπάγιας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των θρεπτικών πλεονεκτημάτων της και να αλλοιώσει την τροπική γλυκύτητά της.

Σταφύλια

Τα σταφύλια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Ενώ μπορούν να μετατραπούν σε σταφίδες, το μαγείρεμα των φρέσκων σταφυλιών δεν συνιστάται, καθώς μπορεί να τα κάνει να χάσουν την τραγανή υφή και τη ζωντανή γεύση τους.