Μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως οι πολυβιταμίνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν τον εγκέφαλό τους υγιή, καθώς γερνούν. Μάλιστα, τα αποτελέσματα έδειξαν πως η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στην επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης μεταξύ των ηλικιωμένων, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».

Το αποτέλεσμα ήταν μετρήσιμο: Η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης επιβράδυνε τη γήρανση του εγκεφάλου κατά δύο έτη σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο που πήραν οι συμμετέχοντες.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί αναρωτήθηκαν αν απλώς η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα. «Η λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος πιθανώς να σας κάνει καλό, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει μεγάλο αντίκτυπο σε ανθρώπους που κάνουν υγιεινή διατροφή», δήλωσε ο Dr. Richard Caselli, καθηγητής νευρολογίας στην κλινική «Mayo» της Αριζόνας, όπως έγραψε το healthday.com. «Εξακολουθώ να διατηρώ κάποιες αμφιβολίες όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει αυτό», πρόσθεσε. «Αμφιβάλλω αν η διαφορά είναι πραγματικά μεγάλη».

Επικεφαλής της νέας μελέτης ήταν ο Dr. Chirag Vyas, καθηγητής έρευνας στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. «Η γνωστική εξασθένηση συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων προβλημάτων υγείας για τους περισσότερους ηλικιωμένους. Ένα καθημερινό συμπλήρωμα πολυβιταμινών έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια ελκυστική και προσιτή προσέγγιση για την επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης», δήλωσε.

Η Μελέτη Αποτελεσμάτων Συμπληρώματος (εκχυλίσματος) Κακάο και Πολυβιταμινών είναι μια μεγάλης κλίμακας δοκιμή, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, το Πανεπιστήμιο Columbia και το Πανεπιστήμιο Wake Forest. Εξετάστηκε κατά πόσον ένα ειδικό συμπλήρωμα εκχυλίσματος κακάο, μια καθημερινή πολυβιταμίνη (στην προκειμένη περίπτωση η Centrum Silver) ή και τα δύο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας.

Οι κλινικές δοκιμές χρηματοδοτήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τον κατασκευαστή γλυκών και σνακ Mars Inc. Η Pfizer δώρισε τόσο τις πολυβιταμίνες όσο και τα εικονικά φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στις δοκιμές. Καμία από τις δύο εταιρείες δεν είχε κανένα ρόλο στον σχεδιασμό των δοκιμών.

ιχθυέλαιο σε βιταμίνες

«Η ανάλυση περισσότερων από 5.000 συμμετεχόντων σε τρεις ξεχωριστές, αλλά συναφείς, κλινικές δοκιμές, έφτασε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για οφέλη τόσο στη λειτουργία του εγκεφάλου όσο και στη μνήμη από την καθημερινή λήψη πολυβιταμινών για δύο έως τρία χρόνια», δήλωσαν οι ερευνητές. Πιο συγκεκριμένα, «η ανάλυση τριών ξεχωριστών μελετών παρέχει ισχυρές και συνεπείς αποδείξεις ότι η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης, που περιέχει περισσότερα από 20 βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, βοηθά στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στην επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης», δήλωσε ο Yvas.

«Μια πιο προσεκτική ματιά σε μια μικρότερη ομάδα, 573 ατόμων, διαπίστωσε ένα σημαντικό όφελος από τις πολυβιταμίνες για τη μνήμη, αλλά όχι για την εγκεφαλική λειτουργία», πρόσθεσαν οι ερευνητές. «Τα ευρήματα αυτά θα συγκεντρώσουν την προσοχή πολλών ηλικιωμένων ενηλίκων, οι οποίοι, όπως είναι λογικό, ενδιαφέρονται πολύ για τους τρόπους διατήρησης της υγείας του εγκεφάλου, καθώς παρέχουν αποδείξεις για τον ρόλο της καθημερινής λήψης πολυβιταμίνης στην υποστήριξη της καλύτερης γνωστικής γήρανσης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Olivia Okereke, διευθύντρια του τμήματος Γηριατρικής Ψυχιατρικής.

Ο συν-επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής διευθυντής προληπτικής ιατρικής του Νοσοκομείου Brigham and Women’s, Howard Sesso, δήλωσε ότι «είναι πλέον κρίσιμο να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους οι πολυβιταμίνες μπορούν να προστατεύσουν από την απώλεια μνήμης και τη γνωστική έκπτωση, δίνοντας έμφαση στη διατροφική κατάσταση και άλλους παράγοντες, που σχετίζονται με τη γήρανση».

Ψυχική υγεία

Ο Dr. Zaldy Tan είναι γιατρός γηριατρικής σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες. Εξετάζοντας τα ευρήματα, δήλωσε ότι ορισμένα άτομα έχουν πιθανώς περισσότερα να κερδίσουν από τις πολυβιταμίνες από ό,τι άλλα. «Σίγουρα τα άτομα που έχουν έλλειψη βιταμινών στη διατροφή τους θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια πολυβιταμίνη και ενδεχομένως από γνωστικής άποψης», δήλωσε ο Tan. «Αυτή τη στιγμή, όμως, είναι δύσκολο να πούμε αν αυτό που προκαλεί τη βελτίωση είναι η πολυβιταμίνη ή κάτι άλλο».

Από την πλευρά του, ο Caselli πιστεύει ότι συνολικά ο υγιεινός τρόπος ζωής, και όχι τα συμπληρώματα, είναι ο καλύτερος τρόπος, για να διασφαλίσετε ότι ο εγκέφαλός σας παραμένει υγιής. «Ένας γενικός κανόνας είναι πως ό,τι είναι κακό για το σώμα σας είναι κακό για τον εγκέφαλό σας και ό,τι είναι καλό για το σώμα σας είναι καλό για τον εγκέφαλό σας», είπε.

Ο ίδιος συνιστά να παραμένετε κοινωνικά δραστήριοι, να γυμνάζεστε, να ασκείστε σε πνευματικά απαιτητικές εργασίες και να τρώτε υγιεινά. «Εάν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δε λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από τη διατροφή τους, είναι πιθανό μια πολυβιταμίνη να βοηθήσει», δήλωσε ο Caselli.