Ισχυρές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που σκαλίζουν συχνά τη μύτη τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ συγκέντρωσε μια ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών σχετικά με τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από νευρολογικές ασθένειες. Η νέα έκθεση, που συνέταξαν και συνέγραψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϋ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biomolecules στα τέλη του περασμένου έτους.

«Η νευροφλεγμονή στη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να προκαλείται εν μέρει από ιογενείς, βακτηριακούς και μυκητιασικούς παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στον εγκέφαλο μέσω της μύτης και του οσφρητικού συστήματος», έγραψαν στην έκθεση, σύμφωνα με το nypost.com. Το χρόνιο σκάλισμα της μύτης, ιατρικά γνωστό ως ρινοτιλεξομανία, εισάγει μικρόβια στη ρινική κοιλότητα που προκαλούν φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο, η οποία πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για το τι προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά έχουν παρατηρήσει στους εγκεφάλους των ασθενών συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται tau, η οποία σχετίζεται με την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούνται από εισβολές πολύ συχνά, οι ερευνητές πιστεύουν μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες.

Οι συγγραφείς της τελευταίας έκθεσης υποστήριξαν αυτή τη θεωρία, υποδεικνύοντας ότι οι αλλαγές στο ρινικό περιβάλλον που προκαλούνται από την υπερανάπτυξη των μικροβίων, θα μπορούσαν να είναι η πηγή των χρόνιων, ήπιων λοιμώξεων του εγκεφάλου. Τέτοιες λοιμώξεις μπορεί να υπάρχουν φαινομενικά χωρίς συμπτώματα εξωτερικά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, αφήνοντας πίσω τους επιβλαβείς πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μια ποικιλία κοινών παθογόνων μικροοργανισμών έχει βρεθεί στους εγκεφάλους ατόμων με Αλτσχάιμερ, όπως τα βακτήρια που προκαλούν πνευμονία, ο ιός του έρπητα και ο κορονοϊός.

Με γνώμονα την πρόληψη, οι ερευνητές προέτρεψαν για τακτικό πλύσιμο των χεριών. Έγραψαν: «Ένα από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, είναι η αξία της υγιεινής των χεριών μέσω του συχνού πλυσίματος και της χρήσης απολυμαντικών χεριών. Προτείνουμε αυτές οι διαδικασίες να είναι υποχρεωτικές για τους ανίατους σκαλιστές».