Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, δηλαδή η σημερινή, έχει τη φήμη της πιο καταθλιπτικής ημέρας της χρονιάς. Είναι η αποκαλούμενη «Blue Monday».

Η «πτώση» μετά τη χαρά των γιορτών, η «τρύπα» στα οικονομικά λόγω των εξόδων των Χριστουγέννων, οι στόχοι της Πρωτοχρονιάς που κατέρρευσαν μόλις σε δύο εβδομάδες και ο συνήθως κακός καιρός παρουσιάζονται ως οι παράγοντες για τους οποίους η συγκεκριμένη μέρα είναι τόσο καταθλιπτική. Πόσο βάση έχει όμως αυτή η θεωρία;

Η εξίσωση της Blue Monday

Η Blue Monday είναι μια επινόηση του ψυχολόγου Dr Cliff Arnall. Εμφανίστηκε ως ιδέα μόλις το 2004 και η πρώτη Blue Monday παρουσιάστηκε το 2005. Δημιούργησε μάλιστα και έναν «μαθηματικό τύπο» για την πιο ζοφερή ημέρα: [W + (Dd)] x TQ / Μ x NA

«W» είναι ο καιρός, «D» το χρέος, «d» o μηνιαίος μισθός, «T» ο χρόνος από τα Χριστούγεννα, «Q» ο χρόνος από την αποτυχία των αποφάσεων για το νέο έτος, «Μ» τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων και «ΝΑ» η ανάγκη ανάληψης δράσης.

Τι ακριβώς αποτέλεσμα θα βγάλει αυτός ο τύπος, δύσκολα να το απαντήσει κάποιος. H επινόηση του Cliff Arnall χρησιμοποιήθηκε μια ταξιδιωτική εταιρεία, την Sky Travel, που επιθυμούσε να τονώσει ξανά τις πωλήσεις της μετά τα Χριστούγεννα. Ένα ταξίδι είναι το καλύτερο «αντίδοτο» στην «μεταχριστουγεννιάτικη κατάθλιψη».

«Ψευδοεπιστημονικές ασυναρτησίες»

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πως τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να δείχνουν πως η Blue Monday είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους. Αν και ο Ιανουάριος χαρακτηρίζεται συχνά ως ένα «hangover» μετά τα Χριστούγεννα, η Blue Monday ήταν απλώς ένα κόλπο μαρκετινγκ.

Είναι «αντιεπιστημονικό», είναι «ψευδοεπιστημονικό», είναι «υπερ-ψευδοεπιστημονικό», έχουν τονίσει ειδικοί κατά καιρούς, χαρακτηρίζοντας την ίδια την εξίσωση ως «φάρσα».

«Μια γελοία εξίσωση που υπολογίζει το “χρέος”, το “κίνητρο”, τον “καιρό”, την “ανάγκη δράσης” και άλλες αυθαίρετες μεταβλητές που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν και σε μεγάλο βαθμό είναι ασυμβίβαστες», έχει αναφέρει στον Guardian ο Dean Burnett διδάκτωρ νευροεπιστήμης και συγγραφέας του  Emotional Ignorance.

Όλοι μπορεί να έχουμε τις καλές και τις κακές ημέρες μας, η διάθεσή μας μπορεί να επηρεάζεται από τον καιρό και τα οικονομικά μας ή από κάποιον στόχο που δεν επετεύχθη.

Όμως όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την κατάθλιψη, ένα σοβαρό ζήτημα υγείας για εκατομμύρια ανθρώπους, που δεν ορίζεται από το ημερολόγιο και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με μια ασυνάρτητη εξίσωση που δημιουργήθηκε για διαφημιστικούς λόγους.