Εάν η διασκέδαση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου αποτελεί, και δικαίως, προτεραιότητα σας, μετά το τέλος των γιορτών θα έρθετε αντιμέτωπες με τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και ποτού, οι οποίες τελικά εμφανίζονται στο δέρμα σας.

Όταν το σώμα εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης (ή ζάχαρης), οι πρωτεΐνες κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα εξασθενούν, προκαλώντας διάσπαση της ελαστικής δομής του. Εκτός από το ότι το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος, αφυδάτωση και μια πιο τραχιά, πιο ανομοιόμορφη επιφάνεια του δέρματος.

«Το αλκοόλ είναι διουρητικό και οδηγεί στην αφυδάτωση του δέρματος και του σώματός μας», λέει στη βρετανική Vogue η Dr Zainab Laftah, δερματολόγος στο HCA The Shard. «Κάνει τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα μας να διαστέλλονται και να γίνονται διαρρέοντα, προκαλώντας έξαψη, ερυθρότητα και πρήξιμο. Το αλκοόλ είναι, επίσης, γνωστός εκλυτικός παράγοντας για τη ροδόχρου ακμή και την ψωρίαση».

Τι πρέπει να κάνετε, λοιπόν, για να αποτοξινώσετε το δέρμα από τις «καταχρήσεις» της εορταστικής περιόδου;

Φροντίστε το έντερό σας

Ζευγάρι τρώει και πίνει κρασί

Είναι πιο εύκολο να το λέτε παρά να το κάνετε, αλλά η εξάλειψη της σοκολάτας, των αλμυρών ορεκτικών και των λιπαρών τροφών από την καθημερινή σας διατροφή είναι ζωτικής σημασίας αν θέλετε δέρμα λαμπερό και φωτεινό και όχι θαμπό και ξηρό.

«Μια υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τον άξονα έντερο- δέρμα και την ομοιόσταση του δέρματος», λέει η Laftah. Με άλλα λόγια, το να διατηρείτε το δέρμα σας υγιές σημαίνει να διατηρείτε το έντερό σας και το ευαίσθητο μικροβίωμά του υγιές. Δεν είναι μόνο η τροφή που συμβάλλει στην κακή υγεία του εντέρου, καθώς το αλκοόλ προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση στο έντερο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πεπτική δυσφορία, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου και του φουσκώματος.

Το αλκοόλ αναστέλλει, επίσης, την παραγωγή πεπτικών ενζύμων, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει το σώμα σας να διασπάσει, να χωνέψει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή σας. Αν μπορείτε, επιδιώξτε να αποφύγετε το αλκοόλ εντελώς, αλλά αν η περίοδος των διακοπών σας φαίνεται πολύ ξένη χωρίς ένα ποτήρι στο χέρι σας, προτιμήστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, καθώς σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι πότες κόκκινου κρασιού έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα υγιές μείγμα βακτηρίων στο έντερό τους από εκείνους που καταναλώνουν άλλες μορφές αλκοόλ.

Δώστε έμφαση στην ενυδάτωση

Ενυδάτωση προσώπου

Η περίσσεια ζάχαρης, το αλκοόλ και τα αυξημένα επίπεδα στρες επηρεάζουν το δέρμα με διάφορους τρόπους, αλλά ένα πρόβλημα στο οποίο όλα συμβάλλουν είναι η χρόνια αφυδάτωση, μια κατάσταση που αφήνει το δέρμα να φαίνεται θαμπό και ξηρό. Μπορεί, επίσης, να εμφανίσετε λεπτές γραμμές και μπορεί ακόμη και να πληγείτε από φαγούρα και ξεφλούδισμα. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, ακολουθήστε μια διττή προσέγγιση για την ενυδάτωση, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα εσωτερικά και εξωτερικά.

«Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό για να διατηρήσετε όλα τα όργανά σας καλά ενυδατωμένα», συμβουλεύει η Δρ Ophelia Veraitch, σύμβουλος δερματολόγος της L’ Oréal Paris. «Για το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας -το δέρμα- η αυξημένη πρόσληψη νερού εξασφαλίζει ότι τα κύτταρα του δέρματος είναι καλά ενυδατωμένα, μειώνοντας την ξηρότητα και αυξάνοντας την ελαστικότητα του δέρματος. Η κατανάλωση νερού βοηθά, επίσης, να απαλλαγούμε από τις τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή».

Για να επαναφέρετε την ισορροπία του δέρματος, αναζητήστε ενυδατικά προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, το οποίο, εκτός από την αποκατάσταση της ενυδάτωσης, βοηθά στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού, ο οποίος μπορεί εύκολα να καταστραφεί μετά από υπερβολική περίσσεια εορταστικών ουσιών.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Γυναίκα κοιμάται

Αν και η ολοκλήρωση της αγαπημένης σας σειρά στο Netflix μοιάζει αρκετά δελεαστική, η παραμέληση μιας τακτικής ρουτίνας ύπνου δεν είναι καλή για το δέρμα. Όταν κοιμόμαστε, το δέρμα μας μπαίνει σε λειτουργία αναγέννησης, αντικαθιστώντας τα κατεστραμμένα ή νεκρά κύτταρα με νέα και αποκαθιστώντας τυχόν περιβαλλοντικές βλάβες.

Ο καλός ύπνος αυξάνει, επίσης, τη ροή του αίματος προς το δέρμα και συμβάλλει στο βασικό δομικό του έργο, όπως η αναδόμηση του ζωτικού κολλαγόνου και της ελαστίνης. Το να παραλείπετε αυτές τις πολύτιμες ώρες ύπνου (τουλάχιστον οκτώ, ή και περισσότερες αν μπορείτε), εμποδίζει να συμβεί όλη αυτή η ζωτικής σημασίας εργασία συντήρησης και αντίθετα αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής, επιβραδύνει τα συστήματα επούλωσης και επιδιόρθωσης και επιδεινώνει καταστάσεις όπως η ακμή.

«Ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο της φύσης και το ίδιο ισχύει και όταν πρόκειται για τη φροντίδα του δέρματός μας. Ο οκτάωρος ύπνος είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσπαθείτε να κάνετε τακτικά, αν όχι κάθε βράδυ, για να επιτρέψετε στο σώμα σας να ξεκουραστεί και να αποκατασταθεί για την επόμενη μέρα», εξηγεί η Veraitch.